detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
07.04.2022 11:58
Як сховати злочин у скирті фейків. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах про трагедію у Бучі
Як сховати злочин у скирті фейків. Огляд дезінформації та маніпуляцій у телеграм-каналах  про трагедію у Бучі
Російські пропагандисти та їхні союзники в Україні мають цілий спектр версій пояснення, чому трагедія в Бучі — це не злочин росіян.

Російські окупанти чинять воєнні злочини скрізь, де перебувають. Проте на початку квітня, коли українські війська та журналісти змогли зайти у звільнені Бучу, Ірпінь та інші міста й селища біля Києва, світ побачив ще одну особливість «визволителів»: катування та розстріли цивільних. І поки Україна та світ шоковані звірствами загарбників, росіяни очікувано заявляють, що показане світовій спільноті у Бучі — фейк, поширюваний українцями для дискредитації учасників «спецоперації».

 

Російські канали: так фейк чи робота української армії?

Російські телеграм-канали, лояльні до влади, звірства у Бучі виправдовували на різний лад. Згідно з ними, мертві тіла у містечку — або ж фейк, або справа рук «бойовиків» української армії. А от варіацій на тему було чимало. Наприклад, російський (хоч і народжений в українському Сімферополі) шахіст Сергій Карякін, який на час «спецоперації» підпрацьовує пропагандистом, на власному каналі «Карякин. Za спорт!» (20 тисяч підписників) висунув свою версію того, чому «фейк» про жертви Україна робила саме на вулицях Бучі. Виявляється, вся справа — у назві містечка.

Російський телепропагандист Володимир Соловйов на власному каналі, де трохи менше мільйона підписників, поширював цілі списки причин, чому у виявлених звірствах у Бучі не можна звинувачувати російську армію. Тут тобі і те, що, мовляв, «по людям с белыми повязками российские военные нигде не стреляют – это факт», і «отсутствие признаков естественного разложения тел за несколько дней (важно помнить, что российские войска покинули Бучу 30 марта)». Насправді, ознаки розкладання тіл вбитих на всіх фото — доволі чіткі. А що росіяни стріляють по цивільних без розбору, чимало розповідають люди, які втекли із зони бойових дій. І таких свідчень — сотні.

Російський письменник, а нині співець загарбників Захар Прилєпін (131 тисяча підписників) не напружувався, а просто закликав вірити словам постпреда Росії в ООН Василя Небензі, що країна-агресор скоро «представит в СБ ООН доказательства, подтверждающие, что военнослужащие России не имеют никакого отношения к провокации в Буче». Тоді, мовляв, усім критикам соромно має стати.

Більш нейтральні ресурси публікували докази, що катування і вбивства у Бучі — справа рук саме окупантів. Наприклад, на каналі «Россия 24/7» (467 тисяч підписників) поширили інформацію від New York Times, що, за даними із супутникових знімків, окремі тіла, показані на фото присутніх у Бучі журналістів, лежали на вулицях містечка ще на початку березня, коли населений пункт був окупований.

Опозиційні телеграм-канали поширювали дописи про те, як сильно російська влада боїться правди. Наприклад, «Мышеловка» (428 тисяч підписників) опублікувала скріншоти за запитом «Буча», якщо його вводити у Google та у російському «Яндексі». Пізніше розробники останнього пояснили, що за запитом спершу начебто видається «найпопулярніше», а не найсвіжіші світлини.

 

Сепаратистські канали: то все фейк та українські «нацисти»

На сепаратистських телеграм-каналах, звісно ж, бучанські звірства росіян усіляко виправдовували. Тільки оригінальних версій знову забракло. Наприклад, на каналі Inside Donetsk (86 тисяч підписників) теж посилалися на Небензю. Все побачене у Бучі, мовляв, фейк. Адже «в соцсетях сохранились видео, где как раз по улицам Бучи ходят украинские радикалы и призывают стрелять по тем, у кого белые повязки, то есть по мирным гражданам». Жодного відео під постом, як ви здогадалися, немає.

Інший пропагандистський ресурс Colonelcassad (63 тисяч підписників), на сторінках якого всіляко оспівуються «молоді республіки» та і «звитяга» русского міра, пишуть, що події у Бучі — не просто постановка. А фейк, зроблений за прикладом «постановочных обвинений, которую все желающие могли наблюдать в Сирии с 2012 года, когда чего только "кровавый Асад" не творил в Сирии». Не дивно, адже тамтешнього диктатора Башара Асада Росія підтримує.

На каналі «ДНР Онлайн» (22 тисячі підписників) пішли ще далі. Тут поширили заяву «народної міліції» так званої «ДНР» про «военные преступления» в Маріуполі, вчинені начебто представниками «Азова». За інформацією терористів, «украинские боевики получили приказ перед оставлением Мариуполь уничтожить всех возможных свидетелей, которые могут свидетельствовать о преступлениях, совершенных украинскими карателями». У перекладі з терористичної на українську мову: загарбники наводять на думку, що у разі звільнення Маріуполя там відкриється стільки смертей цивільних, що картина може перевершити «бучанський інцидент» у рази. Це підтверджують і новини, що у приазовському місті окупанти використовують мобільні крематорії, аби палити тіла жертв власної навали. Тож кати заздалегідь хочуть перекласти провину за звірства на українських захисників. 

На більш поміркованому ресурсі «Донбасский кейс» (28 тисяч підписників) бідкаються, що звірства у Бучі — це… програш російської пропаганди перед світовою спільнотою. Який потягне за собою нові санкції для окупантів. Жодних слів співчуття закатованим автори каналу не висловлюють.

 

Українські канали: у гонитві за переглядами

На проросійському телеграм-каналі «Картель» (92 тисячі підписників) бідкалися через допис мера Дніпра Бориса Філатова, який, після побаченого у Бучі, закликав «убивать этих нелюдей уже по всему миру». «а если произойдёт террористический акт в отношении граждан России, то Россия смело может обвинить в этом мэра Днепра и Украину», бідкаються на каналі. Через російські гроші забуваючи, що Росія вже напала на Україну за вигаданими звинуваченнями, а нині намагається зробити нашу сторону винною і у звірствах на Київщині. Тож «обвинять Украину» для загарбників — справа звична.

Раніше проросійський блогер, згодом — нардеп від «Слуги народу» Макс Бужанський, стежачи за діями окупантів в Україні, все більше відходить від колишньої позиції. Побачене у Бучі змусило нардепа звернутися до європейців з проханням не купувати російські нафту та газ. Бо це, мовляв, буде подібно до того, що «покупать у Рейха мыло из человеческого жира и абажуры из кожи в 1943 году».

Екснардеп від «Опозиційної платформи — За життя», колаборант Ілля Кива (62 тисячі підписників на каналі) продовжує підспівувати російській пропаганді. Тож з приводу подій на Київщині опублікував кілька дописів, де звинувачує у звірствах, звісно ж, українську армію. За підтримки західних партнерів. Наприклад, на погляд зрадника, «история “Бучи” заранее была подготовлена разведкой МИ-6 и спущена для реализации под контролем контрразведки Украины бойцам территориальной обороны Киева». Примітно, що в одному з інших дописів Кива скаржиться, що «вы меня проклинаете, пытаетесь оскорбить, сыпете угрозы — только за то, что я говорю вам правду!».

Окремі українські інформаційні канали вирішили діяти «від зворотного»: поширювали дані про начебто зґвалтування окупантами дітей у Бучі та Ірпені, виривання малечі зубів та показові вбивства їхніх батьків. Інформація — з анонімного аудіозапису, поширеного, зокрема, на каналі «Криминальная Украина» (75 тисяч підписників). На щастя, жодних фото/відеодоказів чи повідомлень у ЗМІ на цю тему немає. Тож авторам телеграм-каналів, які намагаються публікувати правдиві новини, варто би ретельніше перевіряти інформацію.

Не бракувало в українському сегменті і просто трагічних фото з містечка під Києвом, що викликають розпач. На популярному ресурсі «Украина Сейчас: новости, война, Россия» (1,3 мільйона підписників), зокрема, опублікували фото шестирічного хлопчика, який ймовірно стоїть біля могили матері у власному дворі.

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відслідковуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції (зокрема і щодо подій на Київщині). А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY