detector.media
06.04.2022 13:20
Замість «Еспресо» в ефірі виходить «Рада». Засновник каналу вважає, що попри це, за трансляцію доведеться платити
Замість «Еспресо» в ефірі виходить «Рада». Засновник каналу вважає, що попри це, за трансляцію доведеться платити
«Зеонбуд» поки що не надав свій коментар щодо оплати трансляції відключеними каналами.

Замість відключених телеканалів «Еспресо», 5 канал та «Прямий» у цифровому ефірі виходить «Рада», яка доступна на чотирьох місцях у мультиплексах. Народний депутат та засновник каналу «Еспресо» Микола Княжицький занепокоєний тим, що попри це, його каналу доведеться платити за трансляцію у мультиплексі «Зеонбуду».

За інформацією «Детектора медіа», це приблизно 50 тис. доларів на місяць.

«Парадокс в тому, що Еспресо у цій ситуації повинне ще й платити Зеонбуду мільйони гривень за незаконну ретрансляцію чужого телевізійного сигналу!», – пише Микола Княжицький у матеріалі «Еспресо».

Він вважає відключення каналу незаконним і таким, що порушує рішення РНБО про забезпечення «безперебійної трансляції телевізійних каналів в МХ – 1, –2, –3, –5».

Він припускає що канал могли вимкнути через політичну цензуру.

«Також існує думка, що "Еспресо" вимкнули через те, що канал не бере участі у виробництві та трансляції телемарафону "Єдині новини". Жодних юридичних доказів цього не існує. А самому каналу ніхто ніколи не пропонував брати участь у створенні цього марафону», – додає він.

Депутат каже, що «Еспресо» готове було спільно з іншими каналами взяти участь у виробництві марафону, однак такої можливості не отримало.

«Детектор медіа» звернувся до «Зеонбуду» за коментарем щодо того чи зобов’язані відключені канали сплачувати вартість послуг за трансляцію. Однак поки що не отримав відповіді. Також не вдалось дозвонитись очільнику «Зеонбуду» Володимиру Манжосову, який поки що не відповідає на дзвінки.

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового ефіру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, Ради національної безпеки та оборони України, Служби безпеки України, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Канали просять президента втрутитись і захистити «право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова». Вони вимагають від Концерну РРТ відновити мовлення каналів.

Провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд», який зараз підпорядковується державному Концерну РРТ, не знає про причини вимкнення каналів «Еспресо», Прямий та 5 канал.

У Нацраді зазначили, що всі рішення регулятора є на сайті. Серед них не має рішень щодо відключення «Еспресо», Прямого та 5 каналу.

Коментарів та відповіді на запит від Концерну РРТ та Держспецзв'язку «Детектор медіа» поки не отримав.

Графіка: «Еспресо»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY