detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
30.03.2022 12:15
Анастасія Равва, канал «Еспресо»: «Сьогодні немає влади і опозиції — є українці, які захищають свою незалежність»
Анастасія Равва, канал «Еспресо»: «Сьогодні немає влади і опозиції —  є українці, які захищають свою незалежність»
Виконувачка обов’язків головного редактора телеканалу «Еспресо» про створення власного телемарафону, який, за її словами, доповнює спільний марафон «Єдині новини».

З першого дня війни канал «Еспресо» переформатував своє мовлення на цілодобовий інформаційний марафон. Оскільки офіційних пропозицій долучитися до створення спільного телемарафону «Єдині новини» канал не отримав, то робив свій, частково транслюючи й спільний (від 5 до 11 годин на добу).

«Еспресо» налагодив співпрацю з редакціями Бі-бі-сі, «Радіо Свобода», France 24, «Голосу Америки», Прямого, Суспільного та АТР, програми і журналістів яких тепер можна побачити в ефірі каналу. Співпрацює канал також з Українським католицьким університетом і львівським телеканалом NTA.

Після того, як президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану», «Еспресо» 12 годин ретранслює спільний телемарафон. Решту ефіру транслює власний. Наразі «Єдині новини» транслюються щодня з 11:00 до 15:00 та з 23:00 до 07:00.

Окрім інформаційних студій та новин, в ефірі каналу можна побачити й авторські програми:  «Економіку під час війни» Андрія Яніцького, «Про здоров’я під час війни» Ірини Коваль, «Хроніки інформаційної війни» Ольги Лень, «Вердикт» Сергія Руденка, «Великий ефір Василя Зими» тощо. «Поступово ми повертаємо в ефір деякі наші постійні програми, звісно, вони адаптовані до реалій воєнного часу», – каже Анастасія Равва.

Виробництво власного контенту забезпечують близько 300 еспресівців, які працюють як очно, так і дистанційно.

Головна редакторка каже, що жодних сторонніх впливів на мовлення та редакційну політику «Еспресо» немає. За її словами, канал під час війни не займається критикою влади. «Сьогодні немає влади і опозиції,  є українці, які захищають свою незалежність», – каже вона. В ефірі каналу можна побачити політиків будь-яких проукраїнських політичних сил, на відміну від представників «Опозиційної платформи — За життя», яких ніколи не запрошували на ефіри.

Анастасіє, «Еспресо» від першого дня війни веде свій марафон? Ви вели його самі чи спільно з 5-м і Прямим?

– Від ранку 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, телеканал «Еспресо» переформатував своє мовлення на цілодобовий інформаційний марафон. Принагідно висловлюю подяку всім нашим працівникам, які вже понад місяць працюють на межі власних сил, створюють якісний контент як для телебачення, так і сайта, і соцмереж.

У нашому марафоні ми працюємо спільно з нашими українськими та закордонними колегами. Також створюємо контент не лише для глядачів чи читачів в Україні. У перші дні війни ми запустили англійську версію нашого сайта — «Global.Espreso», ведемо сторінки в соцмережах багатьма мовами світу, щоб інформувати людей за кордоном про те, що відбувається в Україні. Це наша зброя проти російської пропаганди. Також зараз ми працюємо над створенням програми для біженців з України, які тимчасово мешкають в інших країнах Європи.

– Чи отримував канал пропозицію вести спільний телемарафон «Єдині новини» з моменту його запуску? Якщо так, то на яких умовах?

– Канал не отримував офіційної пропозиції долучитися до марафону «Єдині новини».

– Коли «Еспресо» все ж почав частково транслювати спільний телемарафон? Скільки це годин і які саме слоти?

– Марафон «Єдині новини» телеканал «Еспресо» транслює з першого дня війни в різних часових слотах (від 5 до 11 годин щоденно). Станом на сьогодні «Єдині новини» є частиною нашого ефіру щодня з 11:00 до 15:00 та з 23:00 до 07:00. Тобто 12 годин щоденно, це 50% сітки мовлення «Еспресо».

– Де глядачі зараз можуть побачити «Еспресо»?

– На різних платформах, зокрема, в Т2 (ефірному цифровому телебаченні), на супутниках «СЕС Астра» (12073 МГ, резерв 12130 МГц) та  HotBird 13 градусів (10930 МГц). «Еспресо» присутній в мережах  усіх операторів кабельного ТБ та практично на всіх цифрових платформах (ОТТ, IPTV). Щодня ми збільшуємо також нашу присутність за кордоном. Також можна дивитися «Еспресо» на нашому сайті espreso.tv, власному мобільному додатку на офіційній сторінці у фейсбуку та, звісно, на нашому ютуб-каналі youtube.com/espresotv. Принагідно запрошую підписатися.

– Скільки годин мовите на добу? З ким іще співпрацюєте?

– На сьогодні телеканал «Еспресо» мовить цілодобово. При цьому створює 12 годин оригінального контенту. Це наші власні програми, а також проєкти партнерів – «Радіо Свобода», «Голосу Америки», ВВС, France 24, кримськотатарського каналу АТР, Прямого каналу.

Ранковий прямий ефір починається з сьомої ранку та триває до 11:00. Щогодини ми показуємо випуски новин та інформаційно-аналітичні студії. Також у цьому слоті виходять авторські програми «Економіка під час війни» Андрія Яніцького, «Про здоров’я під час війни» Ірини Коваль та «Хроніки інформаційної війни» Ольги Лень. З 10:00 до 11:00 з нашої студії виходить програма «Разом/Beraber» – спільний проєкт телеканалів «Еспресо» та АТР. Ведучих двоє – Айдер Муждабаєв з АТР та один із ведучих «Еспресо». О 15:00 стартує вечірній ефір «Еспресо». У цей час із понеділка по четвер виходить авторська програма «Вердикт» Сергія Руденка. Далі в рамках інформаційного марафону – випуски новин та аналітичні студії. З 18:00 до 19:00 щобудня ми показуємо програму виробництва української служби «Радіо Свобода» – «Свобода Live». О 19:00 щоденно виходить програма «Великий ефір Василя Зими». О 21:00 у прямому ефірі з Лондона випуск новин наших партнерів Бі-бі-сі. А о 22:30 – програма «Час-Time» «Голосу Америки». Також ми співпрацюємо з колегами з Суспільного – регулярно включаємо їхніх кореспондентів із різних регіонів України в наші випуски новин. Щочетверга в нашому ефірі – токшоу львівського телеканалу НТА «Говорить Великий Львів». Спільно з Українським католицьким університетом наш телеканал розпочав цикл сюжетів про волонтерські проєкти.

Телеканал «Еспресо» з дня свого заснування був відкритий до співпраці з іншими медіа, як українськими, так і закордонними.

– Звідки ви мовите? Чи велика команда випускає ваш марафон? Хто ведучі? Багато ваших колег працюють дистанційно?

– З першого дня війни телеканал «Еспресо» повністю перевів ефірне мовлення до Львова. Ми відкрили маленьку студію в цьому місті ще у 2013 році, а восени 2020-го переїхали в нове сучасне приміщення та запустили звідси кілька нових програм – токшоу «Борковський та Валевська. Політика», «Вечір із Миколою Княжицьким», «Підсумки», «Студія Захід».

Коли до Києва почали наближатися ворожі війська, пересуватися містом стало складно й, відповідно, дорога до студії для багатьох співробітників займала кілька годин. Тому наше керівництво вирішило перевести мовлення до Львова. На жаль, у силу зрозумілих причин, не весь колектив «Еспресо» зміг зібратися в одному місці, тому багато людей працюють віддалено. А комусь довелося перепрофілюватися або набути нових професійних навичок. Наприклад, журналіст програми «Футбольний формат» став редактором інформаційно-аналітичних студій, ведуча програми «Про здоров’я» веде новини, а ведуча програми про скандали – тепер випускова редакторка новин. Багато наших журналістів та журналісток вступили до лав армії та захищають Україну.

Загалом марафон випускають три редакторські та три режисерські групи, які працюють позмінно. Ведучі мають свій окремий графік. На новинах працюють Ірина Коваль та Віталій Бакуменко. Інформаційні студії ведуть пари ведучих – Віталій Портников та Марія Гурська, Єгор Чечеринда та Анна Валевська, Христина Яцків та Антін Борковський. Нещодавно до нашої команди долучився Микола Вересень. Він працюватиме ведучим інформаційного марафону з п’ятниці по неділю. Загалом сьогодні ефір телеканалу «Еспресо» та роботу наших диджитал-платформ забезпечують близько 300 еспресівців, половина з них працює віддалено.

– Чи маєте регіональних кореспондентів?

– Ми маємо широку кореспондентську мережу як в Україні, так і в країнах Європи. Це наші власні кореспонденти або фрилансери, які співпрацюють із нами регулярно. Також ми співпрацюємо з кореспондентами Суспільного, які перебувають у різних регіонах України, в тому числі в гарячих точках. Ми маємо амбітні плани зробити цю мережу значно ширшою.

Наші кореспонденти не припиняли робити сюжети, журналісти регулярно надсилають матеріали та включаються в ефіри. Коли почалася війна, наш формат змінився на цілодобовий інформаційний марафон. Проте поступово ми повертаємо в ефір деякі наші постійні програми, звісно, адаптовані до реалій воєнного часу.

– Ви самі визначаєте, в кого брати коментарі й кого запрошувати в ефір?

– «Еспресо» завжди займав і продовжує займати проукраїнську позицію. Український погляд на світ – це не лише наше гасло, але й частина ідеології кожного працівника телеканалу. Повністю усвідомлюючи виклики, з якими стикається наша країна сьогодні, ми фокусуємося на питаннях війни, об’єднання нації заради спільної перемоги та інформування наших глядачів про офіційну інформацію від органів державної влади. В наших ефірах постійно лунають коментарі та заяви перших осіб держави, керівництва армії, військових адміністрацій, місцевих органів влади та авторитетних експертів. Редакційна політика телеканалу залишається прозорою та позбавленою будь-яких впливів. Слід зазначити, що ми ніколи не запрошували до нашої студії представників проросійських партій, зокрема «Опозиційної платформи — За життя».

Після того як президент своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 березня 2022 року «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану», чи говорили з вами представники Нацради чи інших органів влади про виконання цього указу? Можливо, були вимоги, чого / кого не можна показувати в ефірі, поки триває війна?

Редакція «Еспресо» повністю поділяє офіційну позицію і президента, і РНБО, що реалізація єдиної інформаційної політики є пріоритетним питанням національної безпеки. Ми підтримуємо армію і весь український народ у боротьбі з агресором. Ми переконані, що кожен зараз повинен чесно і самовіддано робити свою роботу, і, на нашу думку, ми це і робимо. У відповідь на лист Нацради, яким вона поінформувала нас про указ, ми скерували листи в РНБО, Нацраду, Міністерство культури та інформаційної політики, якими поінформували про режим нашого мовлення, а також про трансляцію в ефірі «Еспресо» марафону «Єдині новини». Будь-яких інших офіційних документів щодо цього питання ми не отримували, як і жодних вимог «показувати чи не показувати» будь-кого чи будь-що в нашому ефірі.

– Чим, на вашу думку, ваш марафон відрізняється від спільного? Можливо, він доповнює його? Які є у вас експерти, яких немає в них?

– Складно порівнювати свою роботу з роботою колег. Ми поважаємо всіх, хто зараз працює на ниві інформаційного захисту України. Ще з довоєнних часів український глядач інформаційного мовлення звик отримувати інформацію з кількох джерел. Марафон на «Еспресо» є тим додатковим джерелом інформації, з якого крім інформаційно-аналітичних програм нашої редакції глядачі також отримують новини наших міжнародних партнерів та кримськотатарського телеканалу АТР.

– Ви робите свої соціальні ролики? Чи берете в когось готові?

– Ми показуємо будь-які соціальні ролики, які надходять до нас  від українських органів влади — Офісу президента, Міноборони, армії, Служби безпеки України тощо. Також «Еспресо» запустив виробництво власного інформаційного міжпрограмного продукту «Хроніки війни», в межах якого глядачі бачать героїзм українських захисників та відео акцій протесту громадян, які сміливо протистоять агресору.

– «Еспресо» часто записують до сфери впливу Петра Порошенка або «Європейської солідарності». Чи мають пан Порошенко і представники цієї політичної сили вплив на редакційну політику каналу?

– Жодних сторонніх впливів на мовлення «Еспресо» немає. Редакція самостійно планує свої ефіри, підходить до цього питання професійно, і ми маємо надію, що наш глядач це бачить і цінує. В ефірі каналу можна побачити політиків будь-яких проукраїнських політичних сил, у тому числі й Петра Порошенка. Водночас структура власності нашого телеканалу є абсолютно прозорою, і оприлюднена на сайті згідно із законодавством. (Бенефіціарні власники каналу — син бізнесмена Костянтина Жеваго та дружина народного депутата від «Європейської солідарності» Миколи Княжицького, — ДМ)

– Чи допускаєте ви в марафоні критику влади?

– Завдання українців – консолідація зусиль у боротьбі з державою-терористкою. Кожен має робити все від нього залежне задля досягнення нашої головної мети – перемоги над агресором. Ми теж виступаємо окремою силою на нашому інформаційному фронті. Сьогодні немає влади і опозиції,  є українці, які захищають свою незалежність. Разом із тим, захист демократичних свобод та європейських цінностей, серед яких верховенство права та свобода слова, завжди були принциповими для телеканалу «Еспресо».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY