detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
30.03.2022 10:33
Про що говорили в етері спільного телемарафону 29 березня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 29 березня
Результати українсько-російських переговорів, обстріл будівлі Миколаївської ОДА та позиція російської владної верхівки.

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

Телеканали: «Рада»‎, ICTV/СТБ‎, Суспільне‎, «Україна 24»‎, «Інтер»‎.

Канали регулярно транслюють: звернення Володимира Зеленського, брифінги посадовців: Дениса Шмигаля, Ірини Верещук, а також радників керівника Офісу президента Олексія Арестовича і Сергія Лещенка; включення з військовими й економічними експертами.

«Рада». В етері працювали Андрій Сініцин, Олена Морозова, Олександр Десятников, Катерина Павлова і Вадим Герасимович.

Мовити почали зі звернення президента Зеленського. Далі у новинах розповіли про зведення Генштабу української армії та ситуацію у Харкові. Протягом етеру включали кореспондентів із подробицями з різних регіонів України.

Військовий експерт Сергій Грабський розповів, що росіяни не планують відмовлятись від штурму Києва. Експерт зазначив, ворог не рахує власних втрат і буде продовжувати жертвувати власними військовими.

До студії запросили директора Національного антарктичного центру й ветерана батальйону «Айдар» Євгена Дикого. Говорили про провалений план швидкого захоплення України, а також про план В, який точно є у Росії.

Євродепутат Андрюс Кубілюс розповів, що Європа однозначно не робитиме жодних оплат газу рублями, а також прирівняв путінізм до нацизму.

Один з лідерів республіканської партії США Борис Пінкус обговорив із ведучими виступ Джозефа Байдена.

ICTV/СТБ. У студії працювали Орест Дрималовський, Вадим Карп’як і Юлія Сеник. Роботу почали з новин про ситуацію на фронті й в українських містах, показали прес-конференцію Джо Байдена, заборону проросійських партій та волонтерів.

Ведучий провів включення з народною депутаткою від «Європейської солідарності» Іванною Климпуш-Цинцадзе щодо позиції держав НАТО і їхнього бажання бачити Україну у складі альянсу після завершення бойових дій. Парламентарка зазначила, що нейтральність для країни неприпустима, оскільки тимчасові гарантії навряд зможуть гарантувати нам безпеку.

Сергій Притула розповів про роботу волонтерів і послаблення норм для ввезення військового обладнання. Волонтер зауважив, що приємно здивувався швидким реакціям чиновників різних ланок і їх допомозі у оформленні волонтерської допомоги. У новинах показували матеріали про примусову депортацію, ситуацію на дипломатичному фронті, нові закони, санкційну політику Заходу, бізнес, роботу волонтерів та ситуацію на фронті.

Ведучий зробив включення з Романом Вінтонівим (Майклом Щуром) про роботу «Телебачення Торонто». А також зі співзасновницею «Видавництва Старого Лева» Мар’яною Савкою про важливість української літератури для західного світу.

Показали пряме включення з відкриття переговорів між Україною і Росією, зокрема звернення президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який закликав обидві сторони вплинути на завершення війни хоча він використовує виключно слово «конфлікт»)‎.

Суспільне. Етер вели Інна Москвіна, Андрій Діхтяренко і Анна Чередниченко. Почали з новин про статус українсько-російських переговорів, евакуацію з Маріуполя, втрати окупантів, ситуацію у регіонах.

Показали брифінг міністерки з питань реінтеграції Ірини Верещук, у якому вона повідомила про гуманітарні коридори й контактні номери, за якими можна дізнатись усю необхідну інформацію.

Декілька разів протягом етеру робили включення з Дарією Кудімовою («Рада») і Василем Головановим («Україна 24»). Кореспонденти розповідали про статус переговорів, зустріч делегацій, виступ Ердогана й очікування комюніке.

Щоб показати глядачеві ситуацію у регіонах, провели включення з Олегом Синєгубовим, головою Харківської ОВА, мером Чернігова Владиславом Атрошенком, головою Луганської ОДА Сергієм Гайдаєм, головою Рівненської ОВА Віталієм Ковалем.

Блогер Денис Казанський в етері каналу розповів про статус мешканців тимчасово окупованих частин Донецької і Луганської областей в російсько-українській війні. Він наголосив: щоб уникнути мобілізації, їм краще скласти зброю і здатись українцям у полон, або ж ховатися.

Поговорили також із засновником проєкту громадського моніторингу Opendatabot Олексієм Іванкіним про основні компанії, які мають серед засновників громадян Росії, або ж якось пов’язані з російським капіталом. Нагадуємо, «Детектор медіа» писав про медійні компанії, які належать росіянам і білорусам.

Показали звернення Володимира Зеленського до данців. Він розповів про гуманітарну кризу у Маріуполі, вбивства дітей і цілеспрямоване знищення росіянами українського народу. Президент закликав блокувати Росію і припинити слухати будь-які виправдання, а також подякував свідомому бізнесу, який залишив Росію.

Показали брифінг представників української переговорної групи Давида Арахамії, Олександра Чалого і Михайла Подоляка про результати перемовин, держави-гарантів безпеки, можливі майбутні перемовини з Росією на найвищому рівні.

«Україна 24»‎. В етері працювали Віра Свердлик, Микита Міхальов, Вікторія Малосвітна, Марія Скиба і Тигран Мартиросян.

У марафон включились із головними новинами за день. Показали сюжети про ситуацію в Україні, основні тези результатів українсько-російських переговорів.

Зробили включення з депутатом від «Слуги народу» Федором Веніславським про українську національну безпеку. Говорили про системну роботу за напрямками енергетичної, інформаційної і кібербезпеки.

Виконавчий директор компанії Ріната Ахметова ДТЕК Дмитро Сахарук знову розповів в етері про роботу енергетиків й відновлення електропостачання в аварійних районах.

Окрім українських експертів, до студії також були запрошені російські. Російська журналістка Ксенія Ларіна розповіла, що російським політикам довіряти не можна, як їх словам, так і їх підписам на офіційних документах. А також говорили з головредом телеканалу «Дождь» Тихоном Дзядком про рішення, які приймає Путін, і хто може на нього впливати.

Провели включення з головою Рівненської ОВА Віталієм Ковалем, мером Миколаєва Олександром Сенкевичем.

Генеральний директор «Оператора ГТС України» Сергій Макогон розповів про пошкодження мереж обласних і міських газів, а також про ситуацію енергетичної безпеки Європи.

Британсько-український журналіст Богдан Нагайло проаналізував українсько-російські переговори, країни, які можуть стати гарантами безпеки, важливість мати імунітет до російських обіцянок, а також готовність Британії стати одним з гарантів, якщо будуть відповідні партнери.

Традиційно зробили включення з радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком про зміну російської стратегії, концентрацію російських військ і можливий розвиток бойових дій.

Показали  й розлоге півгодинне інтерв’ю представника української делегації Олександра Чалого, яке взяв у Туреччині кореспондент каналу Василь Голованов. Говорили про наслідки перемовин для України.

«Інтер»‎. Розпочали з новинних сюжетів про наслідки переговорів і обстріл будівлі Миколаївської ОДА, ситуацію на передовій. Транслювали й перше відкрите засідання кабміну під головуванням прем’єра Дениса Шмигаля. Зробили низку включень із регіонів, зібрали інформацію про українських зірок на передовій, показали сюжети про втрати російських військових і перемоги українських.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков розповів про обмін полоненими, ситуацію з українською інфраструктурою і плани відбудови. Міністр зауважив, що зараз збитки оцінюються у 500 мільярдів, оскільки зруйновані міста, підприємства, аеропорти, технології, дорожню інфраструктуру та багато іншого.

В етері каналу показали інтерв’ю з членом української делегації Рустемом Умєровим, яке взяв Василь Голованов («Україна 24»). Гість зауважив, що перемовини у Стамбулі — вже свого роду перемога, оскільки вдалось перемістити їх із Білорусі. Обговорили й питання Криму та ратифікацію домовленостей українським парламентом.

Транслювали й брифінг керівника Офісу президента Андрія Єрмака, який говорив про потребу України у зброї і посилення санкцій. А також звернення Володимира Зеленського, який сказав, що оборона України не знижуватиметься, оскільки Росія готова воювати далі і ладна кинути тисячі своїх громадян у котел війни.

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос в етері каналу зауважив, що позитивно ставиться до проведення будь-яких переговорів. І єдина можливість виграти у переговорах — перемогти у війні або створити для Росії відчуття поразки.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY