detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
25.03.2022 09:45
Про що говорили в етері спільного телемарафону 24 березня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 24 березня
Місяць війни, саміти НАТО, Євросоюзу і G7, звернення Зеленського, брифінги Верещук і Арестовича, порятунок кролика Лаккі.

З перших днів повномасштабного російського вторгнення в Україну центральні телеканали ведуть спільний марафон. «Детектор медіа» щодня відстежуватиме головні теми, гостей та тенденції в ефірі марафону, а також окремо аналізуватиме якість мовлення.

Транслювали: «Рада», ICTV, «Суспільне», «Україна 24».

Канали регулярно транслюють: звернення і виступи Володимира Зеленського, брифінги офіційних осіб, серед яких Денис Шмигаль, Ірина Верещук, брифінги та включення Олексія Арестовича та розбір фейків від Сергія Лещенка. Кілька разів були включення Андрія Дещиці, надзвичайного посла України у Польщі.

Показують патріотичні відео про українську боротьбу і відео про реальний стан речей у Росії. Транслюють інструкції, що робити у разі зникнення мобільного зв’язку і телевізійного сигналу. Майже всі канали показали виступ Юрія Андруховича та артистів драматичного театру у Івано-Франківську з піснею «Повстань, повстань, народе мій!», мелодію якої написали криворізькі повстанці у 1919 році.

«Рада». В етер канал вийшов з новинним блоком, у якому показали кадри з брифінгу Ірини Верещук про евакуацію, доповнивши його відеозверненням голови Луганської ВЦА Сергія Гайдая, який розповів про ситуацію у регіоні.

Далі перейшли до нічого звернення Володимира Зеленського. Він звернувся до українців, європейців та громадян Росії, закликавши їх активно впливати на політиків та допомогти у завершенні війни, розповідати правду тощо.

Далі ведучі мали включення із політтехнологом Володимиром Петровим, який пов’язаний із каналом та регулярно виступає на ньому вже у ролі експерта. З ним говорили про те, що «кожного дня відбувається чудо» перемоги і боротьбу з інформаційними вкидами і фейками. Робили включення із Сергієм Лещенком, який говорив про зміну влади у Росії і про те, що всі росіяни так чи інакше зречуться Путіна і його диктатури.

Мали включення й із членом української делегації у тристоронній контактній групі Сергієм Гармашем щодо евакуації і повернення українців до власних домівок і використання росіянами тих, хто не евакуювався, як живого щита у бойових діях.

Далі у новинному блоці медійники розповіли, як мешканці Маріуполя ховають рідних, загиблих під час бомбардувань у парках і скверах — іншої можливості немає.

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що росіяни будують військову базу на території міста. Вночі ведучі анонсували саміти НАТО, Євросоюзу і Великої Сімки та обговорювали підготовку росіян до ймовірних хімічних атак на території України.

В етері були експерти з міжнародних відносин. Так, керівник окружного відділення Республіканської партії США Борис Пінкус заявив, що на Джо Байдена зараз тиснуть: мовляв, Путін готується до застосування ядерної або хімічної зброї. Байден нібито заявив, що готовий відповідати на будь-яку ситуацію. Спікер заявив, що ситуація в Україні може вирішитись у найближчі два дні.

Провели включення і з представниками української діаспори в Огайо.

ICTV. Редакція телеканалу на початку свого етерного часу у марафоні зосередилась на повідомленнях про евакуацію українців в Польщу. Павло Бакунець, нардеп із депутатської групи «Довіра», розповів про гостинність поляків. В етері новинного блоку був і інвестиційний банкір Сергій Фурса, і Анатолій Амелін, співзасновник економічних програм Українського Інституту майбутнього. Експерти вважають, що зараз Росія може програти, але треба готуватись до того, що напад повториться. Новинний блок каналу містив сюжети про стан на передовій, руйнування, яких завдають росіяни, підтримку західного світу та реальні потреби українців, стан на окупованих територіях.

Ведучий провів етер із папським нунцієм (послом Ватикану в Україні) Вівальдасом Кульбокасом. Говорили про підтримку України з боку Папи Франциска.

Мали включення із колишнім міністром закордонних справ Павлом Клімкіним щодо екстреного саміту НАТО. Клімкін сказав, що напередодні саміту Путін припустився помилки й виявив свою слабкість, сказавши про розрахунок за газ у рублях, що викличе у Європі відповідні реакції.

Путінська Росія завдала Україні збитків на понад 500 мільярдів доларів. Це попередні цифри, які озвучив ведучий новин Петро Дем’янчук. Журналісти та експерти з економічних питань озвучили необхідність створення такого собі Плану Маршалла для відновлення України. Посол України в Польщі Андрій Дещиця розповів про виділення додаткових грошей на модернізацію техніки і зміцнення обороноздатності Польщі. Але цей процес розпочався не із початком війни в Україні, а ще раніше.

В етері телеканалів, зокрема ICTV, стали частіше з'являтись митці. Підтримав українців письменник Юрій Андрухович та артисти драматичного театру Івано-Франківська. Вони виконали пісню «Повстань, повстань, народе мій!», Тарас Чубай — «Лента за лентою».

Суспільне. Етер розпочали з новин про воєнну ситуацію по всій країні, зокрема мали включення із представником полку «Азов» Владиславом Соболевським щодо ситуації у Маріуполі, готовності бійців тримати захист та шанси росіян домогтись бодай чогось на цьому напрямку. Мали включення із депутатом Європарламенту Петром Ауштрявічусом. Розмовляли про можливість міжнародного трибуналу для Путіна та російських військових злочинців, які діяли на території України. Щодо трибуналу для Путіна говорили й з юристом у сфері політичного кримінального правосуддя Вольфгангом Фромом.

Дали заяву Єнса Столтенберга про ставлення НАТО до російської агресії та посилення присутності військ альянсу на Сході.

На ранок дали включення начальника Запорізької ОВА Олександра Старуха щодо знищення десантного корабля росіян у Бердянську та ситуацію в області.

Підсумував перший місяць війни й міністр культури Олександр Ткаченко, який розповів про ідею створення об’єднаного новинного марафону, роботу над блокуванням російських пропагандистських каналів. Потім — включення заступника голови КМДА Миколи Поворозника щодо ситуації у Києві, можливості відновити пошкоджені будинки, життя у режимі комендантської години та наявність харчів.

Далі йшлося про факти зникнення і вбивств журналістів, зокрема провели включення в фотожурналістом Маркіяном Лисейком, щодо зникнення його колеги Максима Левіна. Фотокор розповів про останні контакти з колегою та процес пошуку.

Мали й включення із заступником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком щодо роботи поліції в умовах війни, активізацію підрозділів у звільнених регіонах та допомогу в евакуації цивільних.

«Україна 24». У включеннях на цьому каналі говорили про культуру у контексті інформаційного спротиву ворогу. Заступниця міністра культури України Анастасія Бондар сказала, що надзвичайно важливо бити ворога і в інформаційному полі, і українці впорались із цим. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр прокоментувала питання щодо ймовірності вторгнення в Україну білоруських військ. Вона підтвердила інформацію, що не всі білоруси хочуть воювати з українцями, але є ті, хто готовий виконати злочинний наказ. Білоруське суспільство, за словами Ганни Маляр, не підтримує вторгнення в Україну.

В етер дали брифінг Дмитра Сахарука, виконавчого директора компанії ДТЕК Ріната Ахметова. Топменеджернагадав, що Україна приєдналась до європейського енергетичного ринку.

Під час марафону говорили і про обстріли житлових кварталів Харкова, включення проводили традиційно із головою військової адміністрації Харкова Ігорем Терещенком. Він розповів, що попри десятки ракетних обстрілів функціонує ринок, крамниці, комунальні служби.

Міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук під час онлайн-зв’язку у другій половині дня розповіла про чинні маршрути евакуації і ризики використання так званих «гуманітарних коридорів». Кореспондентка з Брюсселя повідомила, що у штаб-квартирі НАТО обговорили питання України. Обіцяють відправити системи ППО, але закривати небо не планують, як і посилати миротворців. Єнс Столтенберг сказав, що є відповідальність за те, щоб цей конфлікт не став конфліктом між Росією і НАТО. Велика Британія надасть Україні 6000 ракет, а санкцій на Путіна накладуть ще більше, сказав прем’єр цієї держави Борис Джонсон.

Керівниця «Голосу Америки» у Східній Європі Мирослава Гонгадзе розповіла про підсумки засідання G7  і показала мітинг на підтримку України. Ще вона анонсувала пресконференцію президента США Джозефа Байдена. За її словами, планується виділення Україні різної допомоги, у тому числі військової та економічної.

У національному марафоні регулярно з’являються священнослужителі. Цього разу включився Епіфаній — предстоятель Православної церкви України. Він говорив про підтримку і милість Божу: Церква, за його словами, не лише духовно, а і матеріально підтримує українців — священнослужителі стали свого роду волонтерами і розвозять харчі. Епіфаній нагадав, що піст для українців цього року послаблений, адже ми й так нині жертовно служимо українські державі. «Де є можливість, ми повинні дотримуватись посту, де нема — церква благословляє, щоби вірні могли у цей непростий час встояти і разом рухатись до спільної перемоги», — сказав він.

Надвечір на зв’язок зі студією вийшла офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан. Вона сказала, що санкції, запроваджені проти Росії, діють.

«Інтер». Транслювали розбір фейків від радника голови Офісу президента Сергія Лещенка. Він закликав довіряти лише офіційній інформації.

Розповіли про візит спікерок парламентів Естонії, Латвії та Литви до України, про ситуацію в країні, зокрема про гуманітарну катастрофу на Донеччині та у Харкові. З Харкова дали включення кореспондентки каналу. Пізніше дали розлогий сюжет про екстрений саміт НАТО та звернення Володимира Зеленського, під час якого він закликав не боятись Росію та надати Україні підтримку. Далі у сюжеті показали засідання лідерів країн Великої сімки та Євросоюзу. Мали і включення заступниці міністра оборони України Ганни Маляр. Говорили про розстріл евакуаційного потягу Київ - Івано-Франківськ та перспективу завершення війни, яку Росія розпочала проти України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY