detector.media
23.03.2022 18:43
Журналіст Олег Батурін розповів про полон окупантів та про своє звільнення
Журналіст Олег Батурін розповів про полон окупантів та про своє звільнення
Перебуваючи в неволі, він не помітив, що його намагаються звільнити, каже журналіст.

Журналіст каховської газети «Новий день» Олег Батурін розповів про полон окупантів, у якому він перебував дві доби. Подробиці опублікували NV.UA та «Цензор.нет».

Як акцентував Батурін, російські силовики знали, що він журналіст, і ставили відповідні питання. «Мені не висували більш-менш чітких обвинувачень, якихось умов, якихось претензій. Як мені здалося, це була спроба, по-перше, мене залякати. А по-друге, до цього викрадення, очевидно, були причетні люди, які хотіли помститися мені за щось, за мою журналістську діяльність. Тому що коли перший раз мене допитували, вони абсолютно чітко розуміли, з ким вони розмовляють – що вони розмовляють з журналістом», – сказав журналіст Радіо НВ.

Батурін розповідає, що його спочатку тримали у Новій Каховці, а потім перевезли до Херсона. Там він перебував у будівлі облдержадміністрації, пізніше — в приміщенні, «схожому на СІЗО».

Батурін не може назвати точну кількість людей, які перебували разом з ним, але говорить, що до камери постійно приводили все нових і нових полонених. Переважно це були ветерани АТО або українські військові. За словами Олега Батуріна, серед полонених були й іноземці.

Усіх ув’язнених, каже Олег, змушували низько нахиляти голови. Серед силовиків були люди, які мали завдання катувати, бити полонених.

Найжорсткіші допити проводили з українськими військовими. «Характер їхньої поведінки залежить від того, з ким вони мають справу», – коментує Олег Батурін.

Як він відзначив, російські силовики дивувалися, як так сталося: вони приїхали «визволяти Херсон», а частина мешканців міста «навіть виходить на мітинги».

«У мене не було таких відчуттів, що була якась робота з мого звільнення. Чесно. Можливо, це вплинуло, але у мене таких відчуттів точно не було, – сказав Олег Батурін у коментарі "Цензор.нет". – Більше того, коли я повернувся додому, я дізнався, що тут мої рідні правдами і неправдами вийшли на людей з російського боку, навіть привозили їм невелику передачу для мене, в якій були такі критично важливі для мене речі, щоб я міг бути здоровим, і деякі змінні речі, які запевнили, що ці речі мені будуть передані, але, звичайно, ніхто і нічого мені не передав... І, власне, на той момент, коли мої рідні передавали мені ці речі у Новій Каховці, я вже кілька днів був у Херсоні».

Про своє звільнення журналіст дізнався несподівано. За його словами, на другий день полону після допиту один із російських військових повідомив йому, що будуть шукати авто, щоб відвезти його додому. 

Нагадаємо, Олег Батурін зник 12 березня у Каховці. За словами його дружини, приблизно о 16:00 йому зателефонував знайомий і запропонував зустрітися біля автостанції неподалік будинку журналіста. Приблизно о 16:30 він пішов на зустріч, залишивши вдома телефон та документи, і не поврнувся. У цей час мешканці міста помітили біля будівлі автостанції російських військових.

Після викрадення журналіста Херсонська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (частина 1 стаття 438 КК України). 

У полоні Олег Батурін перебував вісім діб.

Фото: Центр журналістських розслідувань

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY