detector.media
22.03.2022 21:11
«Останні з журналістів у Маріуполі». Відеожурналіст AP розповів про 20 днів під авіаобстрілами
«Останні з журналістів у Маріуполі». Відеожурналіст AP розповів про 20 днів під авіаобстрілами
Євген Малолєтка та Мстислав Чернов зняли серед іншого кадри пологового будинку, який обстріляли росіяни. У Росії це фото намагалися подати як «фейк».

20 днів відеожурналіст Associated Press Мстислав Чернов та фотограф Євген Малолєтка фіксували дії російських окупантів у Маріуполі. Про цей досвід Чернов розповів в інтерв’ю Associated Press.

Як каже відеожурналіст, вони були чи не єдиними представниками міжнародних ЗМІ в Маріуполі. Кілька інших кореспондентів виїхали на початку інформаційної блокади. Інтернет, телебачення та мобільний зв'язок зникли після перших авіаобстрілів Маріуполя.

Фото з архіву Мстислава Чернова

«Відсутність інформації в умовах блокади має дві мети, – каже Мстислав Чернов. – Перша – це хаос. Люди не розуміють, що відбувається, і панікують. Друга – безкарність. Без кадрів зруйнованих будівель та вмираючих дітей російські війська могли робити все, що хотіли. Якби не ми, таких кадрів не було. Ось чому ми пішли на ризик, щоб показати світові те, що побачили».

Самі журналісти користувалися супутниковим зв’язком.

Мешканці міста постійно підходили і просили кореспондентів зняти їх на відео, щоби їхні близькі мали підтвердження, що вони живі.

«У Маріуполі не працювали українське радіо і телебачення. Єдиний радіосигнал, який можна було вловити, транслював збочену російську брехню – що українці тримають Маріуполь у заручниках, стріляють по будинках, розробляють хімічну зброю. Пропаганда була настільки потужною, що деякі люди, з якими ми спілкувалися, повірили їй, попри те, що бачили все це на власні очі»,  каже Чернов.

Зокрема, росіяни постійно транслювали повідомлення: «Маріуполь оточений, здайте зброю!».

Фото з фейсбук-сторінки Євгена Малолєтки

Євген Малолєтка та Мстислав Чернов зняли серед іншого кадри пологового будинку, який обстріляли росіяни.

Знайти інтернет для надсилання цих фото після комендантської години їм допомогла місцева поліція. Три години чоловік, який їх супроводжував, чекав, доки журналісти завершать передачу світлин. «Це змінить хід війни»,  коментував поліцейський.

«Ізольовані, ми не знали про російську кампанію дезінформації, націлену на дискредитацію нашої роботи, – розповідає Чернов.  Посольство Росії в Лондоні опублікувало два твіти, де фото AP було названо фальшивками, а вагітну жінку – акторкою. Постпред Росії продемонстрував копії світлин на засіданні Ради безпеки ООН і повторив брехню про напад на пологовий будинок».

Вивезли журналістів із Маріуполя українські військові, які виявили їх у підвалі, поставивши питання: «Де ж, б***ь, журналісти?».

Як розповів Чернов, захисники знали, що росіяни почали шукати фотокорів, і остерігалися, що силовики перехоплять документальні кадри з Маріуполя з метою використати їх для російської пропаганди.

Нагадаємо, Мстислав Чернов працював у понад 40 країнах світу, передусім у гарячих точках. Розпочав міжнародну кар’єру фотографа та відеооператора репортажами з протестів на площі Таксим у Стамбулі. Фіксував події Революції Гідності (під час яких був поранений), висвітлював анексію Криму, війну на Донбасі (одним із перших задокументував наслідки катастрофи малайзійського літака Boeing 777 рейсу MH17), події в Сирії, Іраку, міграційну кризу у Європі, протести в Каталонії.

Євген Малолєтка співпрацював з численними ЗМІ, зокрема, із журналом «Вести. Репортёр» і агентством AP Images.

Висвітлював події Революції Гідності. Був у числі понад 50 журналістів, які постраждали від дій «Беркуту» під час протистоянь на Майдані у листопаді-грудні 2013 року. Йому зламали руку, розбили об'єктив, розтоптали спалах. За його словами, правоохоронці його били спеціально, знаючи, що він журналіст.

В 2005 році посів перше місце в категорії «Новини» в конкурсі Picture of the Year International. Нагороду здобув знімок Євгена Малолєтки «Пасажир» з місця катастрофи малайзійского Boeing, збитого 17 липня поблизу міста Тореза (Донецька область).

Фото Євгена Малолєтки

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY