detector.media
Дмитро Золотухін
«Детектор медіа»
22.03.2022 18:28
Дезінформації не існує — боротьба проти неї померла назавжди
Дезінформації не існує — боротьба проти неї померла назавжди
Є релігія, віра 140 мільйонів громадян Росії в те, що їхній лідер Володимир Путін є другим пришестям російського бога.

Останніми днями було багато великих та малих дискусій. Наприклад, як сприймати росіян — хороших чи поганих, чи можна їх ділити на різні категорії тощо. Читав, що в британському уряду створюється новий підрозділ для боротьби проти пропаганди та участі в інформаційній війні. Власне, при будь-якому уряді західної держави зараз є так званий Russia unit, де намагаються визначити, що далі робити з Росією. Такі підрозділи з’явилися ще в 2016—2017 роках у США: Global Engagement Center, якому дали 60 мільйонів доларів і ніхто не знає, що вони з ними зробили. Тепер ще й британський уряд створює Russia unit, який буде з цим розбиратися. Крім того, за моєю інформацію, на гроші та за підтримки британської компанії Zinc Network в Україні запущений відеопроєкт про те, як спілкуватися з родичами в Росії, аби щось до них донести.

Усі ці активності не мають та не матимуть жодної користі. Це стосується й окремих стратегій комунікації, спрямованих на російську цільову авдиторію. Ще з 2014 року я намагаюся переконувати різні авдиторії, що стан людей, які живуть на окупованих територіях Донеччини, Луганщини та Криму, можна порівняти зі станом членів деструктивного культу чи релігійної секти. У зв’язку з тим, що ці люди повністю занурені у вірування, які їх оточують, будь-яка конструктивна бесіда з ними, заснована на аргументах і фактах, не має конструктивної мети, не має жодної можливості досягти своїх цілей. 

Наратив, який існує в організаціях, які займаються протидією дезінформації, в тому числі в Україні, звучить як «факти мають значення». Мовляв, якщо говорити з людьми мовою фактів, це буде людей переконувати. На мою думку, це неправда. Нерозуміння контексту і того, яким чином у Росії та на окупованих територіях сприймають інформацію, призведе до того, що всі подібні проєкти завершаться з абсолютно нульовим результатом.

Зараз дії Росії порівнюють із нацизмом, фашизмом. Паралелей дуже багато. Як знаємо з історії, Адольф Гітлер і його оточення були поведені на магічних речах, ідеї вищості арійської раси, на Тибеті. Вони довго шукали ґрааль, про що навіть зняли фільм із циклу про Індіану Джонса.

Магічне мислення для тоталітарних культів має дуже велике значення. Останні роки надходить чимало повідомлень, що Володимир Путін поведений на шаманах. Він їздить до них зі своїм посіпакою Сергієм Шойгу, який організовує йому шаманські практики. Знаючи це, окремі башти Кремля спеціально організовували ходу шамана, який ішов з Далекого Сходу, щоб вигнати Путіна й оздоровити Росію. Цей шаман декілька разів був заарештований, його ув’язнювали.

Це магічне мислення повністю відображає стан, у якому перебуває верхівка Росії і загалом весь російський народ. Медійне поле засипане повідомленнями, які мають ознаки не фактів, а вірувань.

Прикладом була ситуація з обстрілом маріупольського пологового будинку.  Було відео, фото та конкретні люди, які героїчно знімали для АР — Євген Малолетка і Мстислав Чернов. І після цього всі публічні спікери, починаючи від Ігоря Конашенкова з Міноборони Росії та закінчуючи декількома політиками, які в тому числі давали інтерв’ю CNN та іншим західним медіа, казали: «Ось подивіться, в мене є фотографії, де намальовано, що це одна й та сама жінка, яка знімається в різному одязі та положеннях. Це модель, яку спеціально найняли, щоб робити цю виставу». Нібито не було ніякого обстрілу, а українці спеціально підготували цю виставу, щоб переконати весь світ, що росіяни розбомбили пологовий будинок. Нагадаю вам, що та сама риторика була в 2018 році, коли Міністерство закордонних справ Росії намагалася переконати, що хімічні атаки в сирійських містах були підлаштовані, «білі каски» нібито спеціально брали дітей, аби вони грали жертв авіаударів. Тобто ця риторика не змінюється.

Магічна риторика чи релігійне мислення засновані на конструктивному меседжі:  народу, який є носієм цієї риторики, потрібно більше простору для його духовного існування. Тобто зараз Росія каже: «Ми не могли інакше. Нам потрібно було почати війну проти України. Якби ми не почали війну, то це б становило загрозу для нашого подальшого існування». З такою самою риторикою відбувалися хрестові походи в ім’я звільнення Гроба Господнього. Потрібно було зібрати лицарів з Європи й переконати їх убивати невірних: «Якщо ми це не зробимо, то Гріб Господній залишатиметься в руках іновірців, недолюдей». Мусульман у будь-який спосіб розлюднювали, щоб європейське військо прийшло з хрестовим походом на землю сарацинів, вбивало всіх — жінок, старих та дітей. «Чого ж їх не вбивати? Це ж невірні. Вони повинні бути всі знищенні» — таким чином хрестоносці будуть забезпечувати фізичний та духовний простір для своїх нащадків.

Думка, що ми зможемо достукатися до росіян, не має жодної підстави. Ми не зможемо достукатися до людини, яка є членом деструктивного культу або секти, тому що вона слухає лише свого лідера, яким є Володимир Путін. Є багато психологів та психіатрів, які про це пишуть і пояснюють. Саме ці дослідження даються мені підстави говорити, що жодної дезінформації більше не існує. Бо дезінформація та боротьба проти неї передбачає, що ми зможемо подати людині правильні факти, про які вона не знала, і на підставі цих фактів вона зможе змінити свою думку на протилежну або скоригувати її.

З російською авдиторією цього не відбудеться ніколи. Щоб змінити точку зору людини, яка є членом деструктивного культу, єдине, що можна зробити, — це дістати цю людину з культу та ізолювати від усієї інформації, яка надходить від лідера. Ізолювати підживлення цією отрутою. Або зробити, щоб лідер утратив свій вплив, тобто вбити або фізично відсторонити його, щоб деструктивний культ розпався самотужки. Ще один маніпулятивний крок — щоб деструктивний культ або секта провалилися самі в себе. Нагнітати й далі цей наратив, який вони поширюють, і спонукати до насильства проти своїх же членів — тих, хто не досить віруючий чи нечистий «пропутінець». Якщо ти нечистий «пропутінець» — маєш бути знищений.

Всі інші спроби сказати росіянам або білорусам, що їм немає сенсу проти нас воювати — це заклики до логічного та абстрактного мислення. Логічне та абстрактне мислення в тоталітарній секті відключене. Будь-які конструктивні меседжі, які свідчать про неправдивість того, що говорить тоталітарна секта, будуть сприйматися в штики. Люди будуть закриватися в собі й казати: «Ви всі неправі, ми йдемо до раю, просвітлення, великого нашого господа Володимира Путіна. Усі, хто це заперечує, хочуть зробити нам зле; хочуть нас зламати на нашому праведному шляху. Тому ми всіх вас будемо вбивати».

У зв’язку з цим хочу констатувати, що боротьба з дезінформацією померла назавжди. Я про це говорив давно. Я говорив, що треба реструктурувати систему підходу до стратегічних комунікацій. Будь-які дії у сфері протидії дезінформації сьогодні абсолютно нерелевантні. Дезінформації не існує — є релігія, віра 140 мільйонів громадян Росії в те, що їхній лідер Володимир Путін є другим пришестям бога російського. Будь-які потуги підважити це вірування будуть зустрічати запеклий спротив.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY