detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
22.03.2022 09:09
Єдина інформаційна політика: що значать рішення влади щодо «Зеонбуду» та марафону
Єдина інформаційна політика: що значать рішення влади щодо «Зеонбуду» та марафону
Чи дозволить перехід цифрового телебачення в підпорядкування Концерну РРТ телеканалам не платити за трансляцію і яким каналам тепер треба долучитися до спільного марафону.

19 березня президент ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яким підпорядкував «Зеонбуд» Концерну РРТ та зобов’язав загальнонаціональні канали транслювати єдиний марафон.

Перше рішення запроваджує особливий режим роботи для оператора цифрового ефірного телебачення — компанії «Зеонбуд» — «у складі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення» і, відповідно, під керівництвом Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, якій підпорядковується концерн.

У «Зеонбуді» цю інформацію з міркувань безпеки не коментують. Втім підпорядкування цифрового телебачення державі в умовах війни — крок логічний і має полегшити взаємодію компанії з органами влади для забезпечення роботи телерадіомовлення, бо вся інфраструктура розташована на вежах Концерну. «Концерн РРТ обслуговує всі об’єкти “Зеонбуду”. Тепер посилюється відповідальність за його працездатність. Економічної сторони питання я не знаю. Можу припустити, що це порядкування має операційно сприяти ефективнішому відновленню пошкоджених об’єктів, щоб забезпечити стабільність мовлення», — сказав «Детектору медіа» перший заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Валентин Коваль. Відновлювати трансляцію ефірного цифрового телебачення Т2 після обстрілів довелося вже в кількох містах — росіяни б’ють у телевежі, щоби припинити українське телерадіомовлення.

У цьому питанні є ще й економічна складова, адже за трансляцію сигналу українські канали платять доволі великі суми. Наприклад, 29 загальнонаціональних каналів, які мовлять у мультиплексах «Зеонбуду», щомісяця мають платити в середньому по мільйону гривень кожен. Половину чи три чверті цієї суми «Зеонбуд» сплачує Концерну РРТ. Тому підпорядкування телебачення напряму державі викликало в деяких каналів сподівання, що й витрати на трансляцію зможе повністю або частково покрити держава. Адже зараз не працює рекламний ринок, а весь ефір більшості загальнонаціональних каналів відданий під спільний марафон, який коштує кожній із чотирьох великих медіагруп 30–35 мільйонів гривень на місяць.

«Про це в указі не йдеться. І я не бачив жодного документа, який би про це свідчив. Я не маю стосунку до господарських відносин між Концерном РРТ та “Зеонбудом”, але розумію, що за трансляцію  сплачуються сотні мільйонів», — сказав Валентин Коваль і додав: аби держава взяла ці витрати на себе, має бути ухвалене, опубліковане та оприлюднене окреме рішення. Медіагрупи не коментують, як підпорядкування «Зеонбуду» Концерну РРТ вплине на тарифну політику.

Друге рішення РНБО стосується «об’єднання всіх загальнонаціональних телеканалів, наповнення яких складається переважно з інформаційних та / або інформаційно-аналітичних програм, на єдиній інформаційній платформі стратегічної комунікації — цілодобовому інформаційному марафоні “Єдині новини #UАразом”». Контроль щодо його виконання покладається на Нацраду.

Тут насамперед важливо з’ясувати, які саме канали підпадають під визначення загальнонаціональних. Цей термін згадується в законі «Про телебачення та радіомовлення» (стаття 23, пункт 4): «Загальнонаціональне мовлення — мовлення не менше ніж на дві третини населення кожної з областей України», відповідно, «регіональне мовлення — мовлення на регіон (область, декілька суміжних областей), але менше ніж на половину областей України», а «місцеве мовлення — мовлення на один чи кілька суміжних населених пунктів, яке охоплює не більше половини території області».

Однак у законі не вказані технології, за якими відбувається це мовлення. Адже, наприклад, в Україні є загальнонаціональні ефірні канали і вони мають відповідне покриття саме в цифрі. Але так само є багато каналів із супутниковою ліцензією, які за рахунок присутності в кабельних мережах також можуть мовити на більшу частину України.

Валентин Коваль каже, що загальнонаціональними вважаються саме ті 29 каналів, які мовлять у цифровому ефірі в мультиплексах «Зеонбуду»: «Канали, які розповсюджуються в інших технологіях, присутні на супутнику і в кабельних провайдерах по всій країні, але не мають цифрового ефіру, загальнонаціональними не вважаються».

Приміром, це стосується каналу новин «24». Його керівник і співвласник Роман Андрейко в коментарі «Детектору медіа» це підтвердив: «20 березня було включення Ольги Герасим‘юк в прямому ефірі 24 каналу (ведучий Андрій Дрозда запитав про це). За словами пані Герасим’юк, 24 канал не має статусу загальнонаціонального, тому я думаю, що указ не стосується нашого медіа. Свого часу 24 канал отримав статус регіонального, оскільки ефірне мовлення велося на територію менш ніж половини областей України».

До того ж, указ стосується саме інформаційних каналів, тому Новий і далі може транслювати художні фільми, а М1 — музику. Після початку вторгнення Росії в Україну Новий перейшов на «контент для дітей» і зараз упродовж усього дня показує художні фільми та мультфільми. А М1, за словами Валентина Коваля, також змінив свій формат і показує лише українських музикантів із невеликою частиною іноземного контенту. Також вони записують інтерв’ю з музикантами та акторами, які з’являються в ефірі спільного марафону.

У мультиплексах «Зеонбуду» зараз мовлять 29 каналів:

МХ-1 — «Інтер», «Україна», «1+1», НТН, К1, «UA: Перший», ICTV, «Ентер-фільм»;

МХ-2 — Zoom, «ІндигоTV», СТБ, ТЕТ, К2, Новий канал, М1, Прямий;

МХ-3 — «Мега», «Піксель», XSport, «НЛО ТВ», «2+2», «Еспресо», «Плюсплюс», УНІАН ТБ;

МХ-5 — 5 канал, «UA: Культура», «Рада» «Україна 24» та 4 канал.

З них інформаційні — Прямий, Еспресо, 5 канал, 4 канал, УНІАН ТБ та «Україна 24». Останні три канали й так транслюють єдиний марафон.

Журналісти та акціонери Прямого та 5 каналу підтримали указ президента України та рішення РНБО. У коментарі «Детектору медіа» шефредакторка 5 каналу  Ірина Герасимова сказала, що її канал з перших годин великої війни почав вести цілодобовий інформаційний марафон: «Орієнтовно за тиждень після повномасштабного вторгнення Росії генеральному директору Володимиру Мжельському зателефонував міністр Олександр Ткаченко і запитав, чому ми не показуємо спільний марафон. Але міністр, очевидно, не знав, що 5 канал щогодини ретранслює випуски новин “Єдині новини #UAразом”. В такий спосіб ми самі, не чекаючи офіційного запрошення від ініціаторів марафону, долучилися до нього».

При цьому Ірина переконана, що навіть під час воєнного стану варто було спершу порадитись із мовниками. «Жодного обговорення за участі представників нашого каналу не було. Між тим, впродовж останнього тижня, окрім трансляції щогодинних випусків “Єдині новини #UAразом”, ми також повністю переходимо на трансляцію спільного марафону з першої ночі до дев’ятої ранку. Нам не потрібне було для цього рішення РНБО», — додала вона.

У спільному марафоні каналів, пов’язаних із «Європейською солідарністю», брав участь і канал «Еспресо». Щодо позиції каналу директор із маркетингу Микола Типусяк сказав «Детектору медіа»: «Поки з’ясовуємо, що до чого. Стосовно рішення РНБО висловилися Микола Княжицький та Віталій Портников. А “Еспресо” ще в процесі з’ясування всіх деталей». Депутат Микола Княжицький поставився до рішення РНБО досить критично.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк у розмові з «Українською правдою» запевнив, що указ президента не передбачає закриття будь-яких телеканалів: «Йдеться тільки про необхідність підключення до єдиного загальнонаціонального телемарафону повністю або частково. Але в каналів є певна творча свобода. Інша річ, що під час повноцінної війни має бути більш-менш єдина інформаційна політика в телепросторі».

Нацрада зараз проводить моніторинг національних та регіональних каналів і з першого дня наступу дозволила мовникам відходити від програмної концепції на час воєнного стану. На запитання, чи запровадить регулятор санкції для мовників, які, можливо, не захочуть долучитися до спільного марафону, Валентин Коваль зазначив: «З іншими членами Нацради ми ще не обговорювали можливе реагування на недотримання указу щодо трансляції марафону. Але, як я розумію, ми зможемо зробити довідку-інформування виконання указу».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY