detector.media
20.03.2022 09:02
РНБО підпорядкувала цифрове телебачення державі та зобов’язала телеканали транслювати спільний марафон
РНБО підпорядкувала цифрове телебачення державі та зобов’язала телеканали транслювати спільний марафон
Концерн РРТ контролюватиме «Зеонбуд», а всеукраїнські канали маютьтранслювати марафон «Єдині новини».

Президент України ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про нейтралізацію загроз інформаційній безпеці держави» і «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану», ухвалені 18 березня 2022 року.

Згідно з першим рішенням, компанія «Зеонбуд» — оператор цифрового ефірного телебачення Т2 — працюватиме в особливому режимі «у складі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення».

Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, концерн РРТ та «Зеонбуд» мають забезпечити:

«стале функціонування об’єктів цифрового ефірного мовлення та безперебійну трансляцію телевізійних каналів в МХ - 1, -2, -3, -5;

цілодобовий моніторинг ефірної мережі, обладнання головної станції мультиплексування, супутникових та наземних каналів зв’язку;

резервування супутникових каналів доставки програм та обладнання головної станції мультиплексування;

резервну доставку телеканалів до цифрових передавачів із залученням альтернативного оператора супутникового зв’язку».

Нагадаємо, раніше російські загарбники зруйнували чи пошкодили низку телевізійних веж, а також узяли під контроль телевізійне мовлення в частині Запорізької та Херсонської області.

Згідно з другим рішенням, «в умовах воєнного стану реалізація єдиної інформаційної політики є пріоритетним питанням національної безпеки, забезпечення якої реалізується шляхом об’єднання усіх загальнонаціональних телеканалів, наповнення яких складається переважно з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних програм, на єдиній інформаційній платформі стратегічної комунікації — цілодобовому інформаційному марафоні "Єдині новини #UАразом"». «Вжити заходів» щодо виконання цього рішення рекомендують Національній раді з питань телебачення і радіомовлення.

Нагадаємо, спільний марафон транслюється на загальнонаціональних приватних, державних та суспільних телеканалах. Його створюють медіагрупи «1+1», «Інтер», StarLightMedia, «Україна», парламентський телеканал «Рада» та Суспільне. Водночас низка телеканалів із загальнонаціональним покриттям, зокрема 5 канал та Прямий, не беруть участі в спільному проєкті та транслюють власний марафон. Також у кожній із чотирьох великих медіагруп один канал виділений для трансляції дитячого та сімейного контенту.

«Детектор медіа» з’ясовуватиме у представників державних органів влади, що означає рішення РНБО для телеканалів, які не беруть участі у трансляції спільного марафону.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY