detector.media
15.03.2022 19:17
Білоруським журналістам Мартиновичу та Скурку оголосили терміни ув’язнення
Білоруським журналістам Мартиновичу та Скурку оголосили терміни ув’язнення
Редактора та керівника відділу маркетингу та реклами видання «Наша Ніва» звинуватили у порушенні закону через сплату комунальних послуг.

У Білорусі суд оголосив вирок редактору видання «Наша Ніва» Єгору Мартиновичу та керівнику відділу маркетингу та реклами цього видання Андрію Скурку. Їх засудили до 2,5 років колонії, повідомляє телеграм-канал «Наша Ніва». 

Вирок зачитала суддя суду Заводського району Мінська Анжела Костюкевич. Вона підтримала рішення прокурора Миколи Дятла про два з половиною роки колонії.

«Наших коллег, які є политв'язнями, визнали винними за абсурдним обвинуваченням у «заподіянні майнової шкоди [...] у значному розмірі], – йдеться у повідомленні редакції. – В останньому слові нашанівці говорили про своїх рідних, для яких ув’язнення стало великим ударом. Також вони переказали слова підтримки тим, хто був з ними разом».

За даними сайту «Белсат», Мартиновича та Скурка затримали 8 липня 2021 року. Того ж дня затримали Андрія Динька, головного редактора журналу «Наша історія», пов’язаного з «Нашою Нівою», але його звільнили 21 липня під підписку про явку.

Спочатку йшлося про статтю 342 КК Білорусі («Організація чи участь у діях, що грубо порушують громадський порядок»). Як оголосили на суді, Скурко «за попередньою змовою» з Мартиновичем і Диньком «з корисливих спонукань, маючи задум на завдання майнової шкоди без ознак розкрадання» з травня 2017 року по червень 2021 року нібито платив за комунальні послуги в офісі редакції за квартирними тарифами. Збитки нарахували «Мінськенерго» на 9866 руб. 20 коп. (в еквіваленті 87 197,03 грн) «Мінськводоканалу» – на 250 руб. 70 коп. (2 215,68 грн.).

Це перевищило 348 базових величин, тому «злочин» кваліфікують як скоєний «у значному розмірі».

Фото: телеграм-канал «Наша Ніва»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY