detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
07.03.2022 16:50
Залишаться «Холоп» і «Батя». З Росії йдуть міжнародні виробники контенту
Залишаться «Холоп» і «Батя». З Росії йдуть міжнародні виробники контенту
Росія залишається без іноземних медіа, голлівудського кіно та британських форматів.

Після російського нападу на Україну Росію залишають іноземні медіа — зокрема й ті, що постачали російський ринок розважальним контентом. Частину з них змусили піти драконівські закони, ухвалені російською владою та несумісні з журналістикою. Але більшість просто приєднується до санкцій цивілізованого світу проти агресора.

24 лютого телеканал CNN показав відео прориву російських військ в Україну з боку Білоруcі. А після 4 березня компанія припинила мовлення у Росії — разом з ABC, CBS, BBC, NBC, ARD, ZDF і Bloomberg News. «Зміна до Кримінального кодексу, яка, здається, покликана перетворити будь-якого незалежного репортера на злочинця, унеможливлює збереження будь-якої подібності нормальної журналістики всередині країни», — заявив головний редактор Bloomberg Джон Міклетвейт.

4 березня Путін підписав закон про відповідальність за «фейки» про дії російської армії. За порушення — штраф до 5 мільйонів рублів (зараз це 35 тисяч доларів, хоча з кожним днем рубль коштує дедалі менше) або до десяти років позбавлення волі. А якщо «фейки» призвели до тяжких наслідків, можуть посадити і на п’ятнадцять років. Також закон запровадив кримінальну відповідальність за заклик до запровадження санкцій проти Росії. Тепер медіа в Росії можуть лише ретранслювати офіційну російську пропаганду.

Генеральний директор Бі-бі-сі Tім Дейві назвав цей закон неприйнятною подією, і всі журналісти ВВС News виїхали з Росії. Тепер російська редакція працюватиме за кордоном. Також призупинили роботу в Росії «Радіо Свобода» (RFE/RL), Deutsche Welle,  «Голос Америки» та інші міжнародні корпорації. Звісно, вони й далі розповідатимуть про російську агресію проти України російською мовою, але працювати на території Росії не можуть.

Окрім міжнародних медіа, Росія залишиться й без міжнародного розважального контенту. До прикладу, прем’єра фільму «Морбіус» від Marvel, яка планувалася на 24 березня, скасована — Sony Pictures більше не показуватиме кіно росіянам. Разом із нею з Росії йдуть Disney, Paramount, Universal pictures і Warner Bros. Остання зупинила вихід нового «Бетмена» в російських кінотеатрах, а Disney вирішила взагалі не надавати Росії нових фільмів. Аби закрити дірку в кінопрокаті, росіяни мерщій випустили на екрани російське кіно «Хочу замуж», а також повернули в прокат фільми, які вже пройшли — «Холоп», «Движение вверх» та «Батя».

Голлівудські студії думають, як реагувати на російську агресію проти України. До того ж, через економічні санкції та зокрема відключення російських банків від системи SWIFT вони ризикують не отримати гроші, зароблені в російському прокаті.

Стримінговий сервіс Netflix  вирішив закрити всі послуги у Росії, у тому числі і зйомку серіалів. Також компанія припинила реєструвати нових клієнтів-росіян. Ті, що вже є — а їх у Росії понад мільйон — зможуть дивитись улюблені фільми та серіали до наступного списання грошей, а потім їхня передплата буде анульована. 

Інтернет-сервіс потокового аудіо Spotify закриває російський офіс.

Організатори Каннського кінофестивалю відмовились приймати російську делегацію і виступили зі словами підтримки народу України: «Ми приєднуємося до тих, хто виступає проти цієї неприпустимої ситуації та засуджує позицію Росії та її лідерів. Якщо війна не закінчується на умовах, які влаштовують український народ, то було вирішено, що ми не запрошуватимемо російські делегації і тих, хто пов'язаний з урядом».

Окрім кіно та новин, російський ринок залишиться від ліцензійного розважального продукту. Про відмову працювати з росіянами вже заявили британські студії. BBC Studios відкликала всі ліцензії на контент для Росії, ITV Studios та Fremantle не випускатимуть нову продукцію в Росії, All3Media зупинила переговори з російськими телемовниками.

Залишилась Росія і без «Євробачення». Нагадаємо, що на другий день після початку повномасштабної війни Європейська мовна спілка (EBU) оголосила, що жоден російський артист не братиме участі в цьогорічному пісенному конкурсі «Євробачення».

Звісно, це ще не всі міжнародні компанії, які працювали з Росією, але тенденція очевидна. Росію викинули з європейської асоціації медійних сейлзхаусів, і дедалі більше письменників відмовляються укладати угоди з російськими видавцями. Ще пара тижнів війни проти України, й в асортименті розваг, доступних у Росії, залишиться «московский комсомолець», «ирония судьбы», а також «Холоп» і «Батя», звісно ж.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY