detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
06.03.2022 10:13
На межі світової катастрофи. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 4 березня 2022 року
На межі світової катастрофи. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 4 березня 2022 року
Хизуючись безкарністю, окупанти ледь не підірвали енергоблок на Запорізькій АЕС. Що могло принести світові катастрофу значно більшого рівня, ніж Чорнобильська.

Ніч проти 4 березня автори телеграм-каналів, незалежно від географічної приналежності, навряд чи проводили в ліжку. Адже обстріл російськими військами території Запорізької атомної електростанції впритул наблизив світ до ядерної катастрофи, у порівнянні з якою, кажуть фахівці, вибух на Чорнобильській АЕС здався б несерйозним.

 

Російські канали: стріляють…

Пізньої ночі 4 березня до адміністраторів усіх без винятку телеграм-каналів на навколополітичну тематику, вочевидь, дійшла очевидна думка: ігри в «денацифікацію» України та бездумний вогонь окупантів на всі боки можуть поставити світ на межу ядерної катастрофи, яка матиме страшні наслідки. Адже терористи, обстрілюючи Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі, викликали пожежу на території станції. Не писати про таке автори каналів не могли. «Топор Live» (3,2 мільйонів підписників) теж не мовчав.

Не забували автори каналів і нагадувати підписникам: антиросійські санкції — це не колишні обмеження для кількох десятків людей з оточення Путіна. Це цілком реальні втрати і для тамтешньої економіки, і для більшості росіян. На «ЧП Online» (163 тисяч підписників) нагадали, що сервіси Google та Youtube вимкнули показ реклами на території Росії. Невдовзі ютуба в Росії не стало взагалі.

А що там серед російських політичних діячів? Вірний Путіну лідер Чечні Рамзан Кадиров турботливо повідомив, що його вояки, які разом з іншими окупантами вторглися в Україну, виявляється, не роблять безчинств. Ба більше: «кадировці»… допомагають людям ховатися в укриттях, а знищувати хочуть лише «націоналістів» та «бандерівців». Але якщо російські військові такі чемні, то звідки в Україні тисячі жертв серед цивільних та десятки вбитих дітей?

 

Сепаратистські канали: тактика незмінна

Канали, на яких оспівують владу «молодих республік» Донбасу, тактику особливо не змінюють. Росія та «збройні сили» утворень, мовляв, «військову операцію» виконують вправно, а якщо мирні люди і гинуть, то від обстрілів «вооруженных формирований Украины». Та обстріл території Запорізької АЕС навіть такого типу ресурси пропустити, само собою, не мали права. Тільки от наважитися написати, хто обстрілює станцію, не змогли. Приклад — «Типичный Донецк» (272 тисяч підписників). Де відео з об’єкту присмачили зверненням мера Енергодара з вимогою припинити обстріли. Але промову Дмитра Орлова обрізали, щоб ніхто не здогадався, кого ж посадовець просить не стріляти.

Як же на таких каналах без нахвалювань ватажків «молодих республік»? Ніяк, тож на ресурсі «ДНР Онлайн» (17 тисяч підписників), наприклад, опублікували пост про роботу «межведомственного оперативного штаба для координации деятельности по первоочередному жизнеобеспечению населения освобожденных территорий, ранее временно находившихся под контролем Украины».  Змогли прочитати на одному диханні?

А от сепаратистський канал «online СЦКК ДНР» (8 тисяч підписників) тільки те й робить, що фіксує обстріли «вооруженных формирований Украины» по окупованих територіях. Судячи з кількості дописів, а в них — кількості боєприпасів різного калібру, які українські військові начебто випустили в бік окупованої частини Донеччини, може скластися враження, що кількісне забезпечення ЗСУ зброєю, як мінімум, не поступається армії США.

 

Українські проросійські канали: запахло ядерною катастрофою

Писали про ситуацію довкола Запорізької АЕС чимало — під власним соусом. Наприклад, канал «Политика страны» (інтернет-видання «Страна.юа») (205 тисяч підписників) подав інцидент як значно перебільшений українською владою. Справді, всього-то пожежа на АЕС.

На каналах із сумнівною репутацією, де звикли критикувати чинну владу, взялися виправдовувати мародерів. Пост каналу «ЗеРада» (107 тисяч підписників) говорить: «многим людям нечего есть», а їх у мародери записують.

Ведуча каналів Шуфрича-Медведчука Діана Панченко не забуває заступатися за роботодавця навіть у військовий час. Тому різко засудила затримання Шуфрича київською теробороною за те, що начебто фотографував позиції українських захисників. Мовляв, тиск на нардепа — «чудесная картинка для росСМИ».

Треба мати справді залізну витримку, щоб у дні, коли Росія вбиває тисячі українців, розносить на шматки міста, а своєму суспільству розповідає, що Україна вже майже підкорена, перейматися «картинкою для російських ЗМІ». Або, можливо, Діані варто вийти з бункера й проїхатись до Бучі?

Нагадаємо, що ми в режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції. А щоби не панікувати, закликаємо вас користуватися лише офіційними джерелами інформації. І зверніть увагу на те, як варто читати новини під час війни, коли інформаційний світ перенасичений вкидами та маніпуляціями.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY