detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
02.03.2022 21:10
Ворог хоче зруйнувати українське телемовлення. Поки що це йому не вдається
Ворог хоче зруйнувати українське телемовлення. Поки що це йому не вдається
Росіяни стріляють по телевежах та змушують провайдерів захоплених міст відімкнути мовлення.

Останні два дні росіяни стріляють по телевізійних вежах і намагаються припинити мовлення українських телеканалів. На супутнику глушать сигнал, у містах тиснуть на провайдерів. У наш час одним вибухом телевізійної вежі зупинити мовлення телеканалів неможливо, адже вони доступні у кабельних мережах, на онлайн-платформах, через супутник та просто на сайтах в інтернеті. Втім створити панічну ситуацію можна. Однак поки що ці спроби марні.

Цифрове мовлення, супутник та провайдери

Про підрив телевежі у Луцьку Державна служба з питань ліквідації надзвичайних ситуацій повідомила ще зранку 24 лютого. Однак невдовзі поліція спростувала цю інформацію. Цілеспрямовано по телевежах почали стріляти 1 березня. Якраз тоді марафон українських телеканалів інформував про можливі перебої зі зв’язком і поширення дезінформації про капітуляцію України.

Увечері ракети прилетіли у київську телевежу на Сирці. Після серії вибухів у Києві зник телесигнал. Мовлення телеканалів було призупинено у цифровому ефірі, у провайдерів та на супутнику телеканали транслювались далі. Снаряд потрапив в апаратну на телевежі. 

2 березня окупанти стріляли у Харківську телевежу. Снаряд пошкодив будівлю поряд. Були спроби підірвати телевежу у Лисичанську Луганської області. Однак снаряд втрапив у район, поряд з вежею, де є житлові будинки. Канали вдалось евакуювати. Обстріляли вежу у Коростені Житомирської області. У Національній раді з питань телебачення та радіомовлення уточнили, що зараз вона працює, однак не доходить сигнал каналу «Коростень ТБ», обстрілом пошкоджений кабель доставки. Через обстріл блокпосту спеціалістів туди сьогодні не допустили.

У більшості випадків цифрове мовлення у Т2 відновлювали оперативно. При цьому сигнал не зникав у інших технологіях — у кабельному телебаченні, на ОТТ та супутнику.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення дозволила регіональним мовникам виходити у Т2 без ліцензії на вільних частотах, які лише мали виноситись на конкурс, та  на частотах каналів Медведчука. Так у Полтаві телеканал «ПіТіВі» звернувся до  Нацради і, як пише регулятор, «завдяки спільним зусиллям мовника, Концерну РРТ і ТОВ “Зеонбуд” розпочав мовлення у цифровому стандарті Т2 у Полтавській області». Сигнал поширюється на Полтаву, Іскрівку, Кобеляки, Красногорівку й Переліски.

На Хмельниччині з 1 березня «Перший Подільській» мовитиме у цифрі (стандарт Т2) у Хмельницькому і незабаром з’явиться у Кам’янці-Подільському.

У Львові у цифровому мультиплексі МХ-5 «Зеонбуд» на місці вимкненого у лютому 2021 році пропагандистського каналу «112» почав мовлення львівський комунальний телеканал «Перший західний». Незабаром будуть підключені канали на вільні місця і з  інших регіонів.

Паралельно з обстрілами інфраструктури відбуваються спроби заглушити сигнал каналів на супутнику — DDoS-атаки та створення перешкод. Наприклад, про це повідомляв голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернотицький. Канали Суспільного відбили атаки, але були змушені перейти на резервний супутник. Який саме супутник зараз є більш безпечним, не розголошують, щоб не отримати новий шквал атак. Також на місцях окупанти тиснуть на місцевих провайдерів для відключення мовлення українських каналів.

Щоб убезпечитись, національні і деякі місцеві мовники роблять резервний сигнал на супутнику, а Концерн РРТ збільшує потужність передавачів, щоб збільшити покриття.

«Провайдери допомагають відновлювати пошкоджені мережі. Ми даємо змогу мовити місцевим каналам на вільних  місцях у цифрі.  Також канали резервують потоки через інтернет. Більше можливостей у місцевих мовників немає, бо в них менші потужності ніж у національних», — розказав член Нацради Максим Онопрієнко. Також Нацрада відстежує і перевіряє повідомлення про трансляцію пропагандистських російських каналів в Україні.

Зараз більшість  місцевих мовників транслюють єдиний телемарафон, який запустили медіагрупи Суспільне та канал «Рада» під куруванням Міністерства культури та інформаційної політики України. Виконавча директорка  Національної асоціації медіа Катерина М’ясникова розповіла, що канали також дають локальні новини та роблять включення з місцевих брифінгів. «І всіляко намагаються зберегти мовлення». При цьому вони дають включення локальних новин. У деяких містах, наприклад у Львові і Запоріжжі, канали ведуть власні марафони: об’єднуються і роблять єдиний ефір.

«Канали у Запоріжжі тримають зв'язок з мовниками у захоплених регіонах області і інформують про події в своєму ефірі. Коли було призупинено мовлення після атаки на київську телевежу, всі місцеві канали перейшли на єдиний марафон, а після відновлення у Т2 повернулись до власних спецпроєктів», — сказав Максим Онопрієнко.

Детальніше про ситуацію в областях, де є загроза відключення мовлення.

Херсонська область. За словами Максима Онопрієнка, найскладніша ситуація зараз на Херсонщині, де тривають активні бойові дії.  Мовлення у цифрових мультиплексах МХ-1 та МХ-5 здебільшого  в області є. Однак Нова Каховка та довколишні села не мають ні ефірного, ні кабельного телебачення.  

Сумська область. Телебачення відсутнє в Охтирці та Тростянці. У Сумах відновили мовлення МХ-1 після аварії 1 березня, а МХ-5 не припиняв мовлення.

Запорізька область. Мелітополь, Приморськ, Токмак не мають телебачення. У Мелітополі російські війська захопили місцеву вежу, через що мовлення припинене. Після цього був запущений аналоговий передавач, але російські окупанти змусили «МТВплюс» припинити трансляцію. У місцевому телеграм-каналі опублікували листівку окупантів, які закликають дивитись російське телебачення в аналоговому форматі

Місцеве мовлення  радіостанції і кабельного телеканалу у Бердянську вдалось відновити.

Чернігівська область.  «У  Чернігові всі тримаються і мовлять. Хоча я не знаю, як їм це вдається. Вони просто герої», — сказав Максим Онопрієнко.

Харківська область. Після невдалої спроби підірвати харківську телевежу мовлення поновили. У Куп’янську місцева телерадіокомпанія встигла вивезти обладнання до того, як місто захопили. «Мультиплекси працюють. Але є проблеми з електропостачанням. Цілі масиви (район на 300 будинків) не мають ні світла, ні води. Мовлення є, але чи бачить хтось канали, важко сказати», — каже Максим Онопрієнко.

Київська область. У Бучі окупанти розгромили студію телеканалу «Погляд», зараз компанія налагоджує мовлення з іншої локації. Місто Макарів знеструмлене, тому телеканал «Авіс» не працює.

Житомирська область. Місцева радіокомпанія 28 лютого призупинила мовлення через обстріли задля безпеки працівників. У Коростені на півночі області тимчасово припинила мовлення місцева ТРО, зараз мовлення відновлене за допомогою провайдера. 2 березня ворожий снаряд атакував територію поблизу передавача в селі Кожухівці. «Пошкодило підведені кабелі місцевого цифрового телемовника “Коростень ТБ”, зараз його транслювати неможливо», — розказав Максим. І додав, що радіо цього мовника далі транслює марафон та місцеві новини.

Луганська та Донецька області. Окупанти цілились у вежу в Лисичанську, однак  не вцілили. Мовлення триває. У цих областях «Донбас онлайн» транслюється тільки в інтернеті.

Черкаська область. Радіостанція з міста Ватутіного призупинила мовлення на час евакуації та передислокації. Незабаром обіцяють відновити роботу.

Доступність українських каналів у світі

Українські канали доступні на супутнику. Також медіагрупи мають угоди з міжнародними провайдерами. Наприклад, «Медіа Група Україна» доступна на грузинській платформі Feedc.com, на ізраїльській платформі ALTRU тощо.

Натомість європейські країни забороняють мовлення російської пропаганди.  25 лютого польський медійний регулятор Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji видалив із реєстру дозволених медіа російські канали Russia Today, RT Documentary, RTR Planeta, «Союз», Russia 24. 26 лютого лідери Європейської комісії, Франції і Німеччини виступили зі спільною заявою про боротьбу із російською пропагандою. А 27 лютого Єврокомісія заявила про намір заборонити мовлення державних мовників Sputnik і RT

Нацрада спільно з медіагрупами веде перемовини з європейськими регуляторами, щоб на місце відключених російських пропагандистських каналів увійшли українські мовники.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY