detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
23.02.2022 16:00
Терористи малюють кордони. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 22 лютого 2022 року
Терористи малюють кордони. Огляд дезінформації та маніпуляцій про Україну в телеграм-каналах за 22 лютого 2022 року
Терористи публікують відео нібито обстрілів із боку української армії, тішаться, що в падає курс гривні, а Мураєв усе ще чекає, поки Україна «перестане стріляти».

Путін знов подивував світ своїми оцінками ситуації у зоні бойових дій, вкотре намагаючись вдавати із себе «миротворця», який рятує «народ Донбасу» від «агресії» України. Путіна непокоїть, що Україна «нарощує ядерний потенціал» (хоча це і неправда), а от кордони визнаних Росією вигаданих «республік», на погляд президента Росії, мають пролягати у нинішніх географічних межах Донецької та Луганської областей України. Бо так, мовляв, написано у «конституціях» утворень.

Українські та російські телеграм-канали продовжують стежити за розвитком подій. І якщо вітчизняні здебільшого намагаються передавати ситуацію без відвертої брехні, то російські та сепаратистські канали смакують дії Путіна та створюють ілюзію масової радості мешканців окупованих територій. Насолоджуватися якою, за даними пропагандистів, заважає тільки «войовнича» Україна.

Російські канали: багато Путіна і нові апетити терористів

Популярні російські телеграм-канали, про які йшлося у попередньому огляді, не припиняють пропагандистську кремлівську риторику. Наприклад, ресурс «Топор Live» (понад 1,4 мільйона підписників станом на 23 лютого, добовий приріст — понад 100 тисяч) у вівторок знову смакував тези Путіна, що Україна має самотужки відмовитися від НАТО, роззброїтися та погодити з нещодавно визнаними Росією «республіками» їхні кордони. 

На каналі регулярно публікують заяви різного роду колаборантів та ватажків так званих «ЛНР» і «ДНР», не беручи назви вигаданих утворень у лапки. Але паралельно можуть робити дописи, де окупантів слушно називають «бойовиками», а назви псевдореспублік уже фігурують в лапках. Вочевидь, беручи інформацію з різних джерел, адміністратори не вважають за потрібне редагувати тексти.

Публікували на російських каналах і заяви українських та західних політиків, але процент таких постів — значно менший, ніж тих, де слово мало російське керівництво та сепаратистські ватажки. Хоча подекуди пости на російських каналах — доволі саркастичні щодо тамтешнього президента. А ще тут зрідка цитують ліберальних діячів на кшталт відеоблогера Юрія Дудя.

 

Найближче до реальності залишаються пости опозиційних телеграм-каналів. Наприклад, на каналі «Мышеловка» (389 тисяч підписників) відзначають падіння курсу російської валюти внаслідок визнання псевдореспублік та подальших санкцій, а також відверто висміюють бажання тамтешніх пропагандистів воювати з Україною.

 

Канали сепаратистів: незалежність — це прекрасно, якби не Україна

Настрої на каналах, що розповідають про життя на окупованих територіях з позиції окупаційної влади, панували різні. Від ейфорії ще від ночі, відколи Путін визнав псевдореспубліки, до тривожних публікацій згодом. На цих ресурсах постійно з’являються відеокадри обстрілів, які приписують українській армії. Терористи розповідають про евакуацію мирного населення (жінок і дітей) та про «мобілізацію» чоловіків 2004 року народження і старших. 

Ну і як тут не порадіти, коли в клятій Україні, яку пропагандисти давно вважають окремою ворожою державою, падає національна валюта. А потролити українців з будь-якого, навіть вигаданого приводу — то терористів хлібом не годуй. 

 

А ще є філософські роздуми на тему «визнання» та образи на ті «дружні» країни, які чомусь «молоді республіки» легітимізувати не поспішають.

 

Публікують на каналах, контрольованих окупантами, і відео мітингів на підтримку України, що відбуваються як у нашій, так і в інших європейських країнах. При чому, судячи з реакцій, далеко не всі підписники каналу (у цьому випадку — «Типичный Донецк», а це — понад 180 тисяч станом на 23 лютого) засуджують подібні акції.

 

Український сегмент: нервове очікування продовження

У публікаціях українських телеграм-каналів — значно менше російської пропаганди, ніж у російському сегменті. Це і не дивно, адже за перебір можна і санкції отримати. Та все ж публікують новини тут із різною інтонацією. Наприклад, канал «Политика страны» (видання «Страна.юа», 83 тисяч підписників) однаково активно викладав і позицію українських та західних політиків, і те, що відбувається в органах влади Росії та окупаційній владі Донецька і Луганська. І тих, і інших цитували однаково розлого.

Інша справа — на анонімних телеграм каналах. Тут значно більше іронії, спрямованої як у бік чинної влади України, так і щодо реакції західних партнерів. Ось як, наприклад, на фінансованому з Росії «Резиденті» (майже 80 тисяч підписників).

На схожому каналі «Картель» (майже 59 тисяч підписників на 23 лютого) не стримують себе і продовжують нагнітати панічні настрої серед українців. Наприклад, регулярно публікують заклики купувати валюту, пальне та натякають, що нічого доброго нам не світить.

 

Ще один канал такого штибу — «Сплетница» (майже 60 тисяч підписників) — критикує чинну владу. Мовляв, позиції України слабкі, Захід допомагати не збирається, а самі ми агресору ради не дамо. Присмачують це нагадуванням, що «зелена» команда начебто продовжує «розпил» бюджетних грошей у різний спосіб.

 

Більше поле для дій мають і окремі медійники, які ведуть власні канали і висловлюють там особисті думки. Наприклад, телеведучий «Нашого» Макс Назаров на ресурсі «Наглый» (60 тисяч підписників), крім висміювання дій влади, цікавиться, а де ж санкції проти Росії від України.

 

Його колега Діана Панченко з медіаресурсів Медведчука на своєму каналі (13 тисяч підписників), публікуючи відео з проукраїнського мітингу в Маріуполі, нагадує: «Подобные мероприятия проходили в 2014-м и в Донецке, и в ряде других городов Донбасса». Натякає, що від окупації це не врятувало? 

 

А от власник телеканалу «Наш», політик Євгеній Мураєв досі не бачить бажання агресора влаштувати повномасштабну війну і поширює думку, що ситуацію може змінити тільки Україна. Бо іншим, мовляв, бойові дії «не вигідні»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY