detector.media
23.02.2022 15:20
У ДБР не відповіли, чи перевіряють інформацію про бездіяльність поліції під час нападу на знімальну групу Ткача
У ДБР не відповіли, чи перевіряють інформацію про бездіяльність поліції під час нападу на знімальну групу Ткача
Видання не зверталося напряму до ДБР із заявою щодо поліцейських, але підставою для перевірки могла стати публічно поширена інформація.

Державне бюро розслідувань у відповіді на запит «Радіо Свобода» не повідомило, чи перевіряє інформацію про бездіяльність поліції під час нападу на знімальну групу журналіста-розслідувача «Української правди» Михайла Ткача в Дніпрі.

Так, у ДБР заявили, що закон «Про доступ до публічної інформації» не поширюється на доступ до інформації або документів, створених під час здійснення досудового розслідування. Тобто такі відомості можна розголошувати тільки з письмового дозволу слідчого чи прокурора.

За словами Михайла Ткача, «Українська правда» не зверталася напряму до ДБР із заявою щодо бездіяльності поліцейських. Водночас підставою для початку перевірки може бути публічно поширена інформація, а журналіст ще 14 лютого заявив, що поліцейські не завадили нападу.

Також Ткач нагадав, що голова Нацполіції Ігор Клименко анонсував на 17 лютого публікацію звіту щодо нападу на журналістів, однак цього так і не сталося.

Нагадаємо, напад у Дніпрі на знімальну групу керівника департаменту журналістських розслідувань «Української правди» Михайла Ткача стався 13 лютого 2022 року.

Група з п’яти чоловіків підійшла до оператора Ярослава Бондаренка в аеропорту Дніпра, змусила його розблокувати телефон, погрожуючи ножем, та видалити відео з нього за пів року. За словами Михайла Ткача, нападниками були охоронці бізнесмена Олександра Петровського, який особисто погрожував операторові на місці інциденту.

За даними «УП», поліцейські були свідками нападу, але не затримали чоловіків і не відреагували на те, що відбувається.

У Дніпрі кореспонденти «УП» знімали матеріал про день народження Ігоря Коломойського, святкування мало відбуватися у центрі Менора, який має закриту парковку.

За фактом нападу на знімальну групу «УП» у Дніпрі поліція розпочала два кримінальних провадження: перешкоджання професійній діяльності журналістів (ст. 171 ККУ) та погрози або насильство щодо журналістів (ст. 345-1 ККУ).

18 лютого суд обрав запобіжні заходи трьом підозрюваним у нападі. Дениса Дюга, Станіслава Сєргєєва та Олега Плахотніка відпустили під особисте зобов'язання на два місяці. 

Фото: «УП»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY