detector.media
23.02.2022 13:35
Зеленський не говорив про розробку ядерної зброї – Данілов
Зеленський не говорив про розробку ядерної зброї – Данілов
Олексій Данілов – журналісту: «Про те, що ми розробляємо ядерну зброю, я ніде не чув, ніде не читав і не знаю, нащо ви це інтерпретуєте».

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна не збирається розробляти ядерну зброю.

Про це Данілов заявив під час брифінгу 22 січня, відповідаючи на запитання про нібито існування якихось «заяв» Володимира Зеленського про створення ядерної зброї.

«Президент не говорив про створення ядерної зброї. Президент звертав увагу на виконання всіма підписантами Будапештського меморандуму всіх умов нашої безпеки», – сказав він.

Данілов нагадав, що Україна віддала свою ядерну зброю, а підписанти Будапештського меморандуму (Росія, Велика Британія та США) брали на себе зобов'язання забезпечити незалежність України.

«Про те, що ми розробляємо ядерну зброю, я ніде не чув, ніде не читав і не знаю, нащо ви це інтерпретуєте», – сказав Данілов журналістові.

22 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна нібито почала обговорювати питання розробки ядерної зброї. Такі «висновки» він зробив із виступу президента Зеленського на безпековій конференції у Мюнхені.

19 лютого Зеленський під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції оголосив, що ініціює переговори учасників Будапештського меморандуму щодо надання Україні гарантій безпеки.

У разі, якщо переговори не відбудуться, Україна поставить під сумнів усі пакетні рішення 1994 року. 

«За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Цієї зброї (ядерної – ДМ.) у нас немає, безпеки у нас немає також», – сказав президент.

Будапештський меморандум передбачав відмову України від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки і територіальної цілісності. Одним із підписантів документа, разом зі США, Великою Британією, Францією та КНР, була Росія, яка у підсумку порушила взяті на себе зобов’язання, окупувавши український Крим і частину Донецької і Луганської областей.

Фото: пресслужба РНБО

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY