detector.media
22.02.2022 21:07
Пішов із життя правозахисник Микола Козирєв
Пішов із життя правозахисник Микола Козирєв
Він багато років був дописувачем «Телекритики» / «Детектора медіа». Світла пам’ять.

Пішов із життя правозахисник, філософ, співзасновник Української Гельсінської спілки з прав людини Микола Козирєв. Йому було 83 роки. Про це повідомляє УГСПЛ.

«Ми всі знаємо цю людину як палкого борця за справедливість і права людини. Микола Кузьмич жив у непрості часи воєн і лихоліть. Народився він у Білорусі, невдовзі батько загинув на радянсько-фінській війні. Дитинство припало на часи Другої світової війни, з усіма її незгодами, голодом. Закінчив філософський факультет Ростовського університету, і вже на початку своєї кар’єри висловив свою незгоду із догмами комуністичної ідеології, через що на довгі роки опинився в немилості радянської влади. Але це була не тільки незгода. Після розстрілу шахтарів в Новочеркаську в 1962 році він розклеїв антирадянські листівки на будівлі КГБ. Микола Кузьмич працював на шахті, пізніше виховував важких підлітків. З початком перебудови заринув в суспільне життя. Був обраний депутатом останнього скликання Верховної Ради СРСР. Після розпаду СРСР активно займався правозахистом в Україні», — розповідають колеги.

Микола Козирєв був серед засновників УГСПЛ і очолював правління організації у 2014—2016 роках. Багато років він дописував для онлайн-видання «Телекритика» (з 2016 року — «Детектор медіа»).

Прощання з Миколою Козирєвим відбудеться 23 лютого о 10:00 у храмі Великомученика Пантелеймона у Вишгороді.

«Детектор медіа» висловлює глибокі співчуття всім рідним та близьким Миколи Козирєва.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY