detector.media
21.02.2022 19:06
Кулеба звернувся до Радбезу ООН щодо Будапештського меморандуму
Кулеба звернувся до Радбезу ООН щодо Будапештського меморандуму
Тим часом у Росії слова Зеленського про відмову від ядерної стратегії витлумачили як те, що Україна розглядає ядерний статус та стає загрозливішою за Іран та Північну Корею.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що звернувся до Ради безпеки ООН щодо консультацій на тему безпеки України.

«На доручення Президента України Володимира Зеленського направив офіційний запит на основі ст. 6 Будапештського меморандуму до держав-членів РБ ООН з вимогою негайно провести консультації щодо невідкладних дій зі зниження напруги та практичних кроків гарантування безпеки», — зазначив Кулеба у своєму дописі у твіттері.

Нагадаємо, під час Мюнхенської безпекової конференції президент Зеленський оголосив, що ініціює переговори учасників Будапештського меморандуму щодо надання Україні гарантій безпеки. Президент сказав, що якщо переговори не відбудуться, Україна поставить під сумнів усі пакетні рішення 1994 року.

За Будапештським меморандумом, Україна відмовилася від третього у світі ядерного потенціалу в обмін на гарантії своєї безпеки. Одним із підписантів документа разом зі США, Великою Британією, Францією та КНР була Росія. РФ порушила умови меморандуму, окупувавши український Крим і частину Донецької і Луганської областей.

Тим часом Росія починає спекулювати на тезах промови Володимира Зеленського у Мюнхені, витлумачивши його слова як те, що Україна розглядає можливість створення ядерної зброї. Із цим повідомленням очільник Міноборони Росії Сергій Шойгу звернувся до президента Росії Володимира Путіна під час засідання Ради безпеки РФ 21 лютого.

«Хотів би звернути увагу на заяву Зеленського про те, що вони припускають і хотіли б повернути статус ядерної країни. Це вкрай небезпечно... Тут вона [ядерна зброя. - ДМ] може з'явитися, сказав Сергій Шойгу. – Є обладнання, є технології, є фахівці, які можуть і мають можливості, на наш погляд, набагато більші, ніж можливості Ірану та Північної Кореї».

Фото з фейсбук-сторінки Дмитра Кулеби

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY