detector.media
Олена Коркодим
19.02.2022 18:49
Олексій Мацука: Люди з окупованих територій для Росії — як статисти у серіалі Netflix
Олексій Мацука: Люди з окупованих територій для Росії — як статисти у серіалі Netflix
Шефредактор UATV — про підсумки марафону «Мир Донбасу! Київ — Донецьк».

Із загостренням російської агресії Донбас і Путін стали головними темами міжнародних ЗМІ. Учора на окупованих Луганській і Донецькій областях велися масивні обстріли. Поки ми не спали, 18 лютого з 20.00 до 23.00 Олексій Мацука вів спільний спецефір каналів UATV  та «Дом» «Мир Донбасу! Київ — Донецьк», де повідомляв про все, що відбувається на окупованих і прифронтових територіях. 

«Мій марафон триває досі»,— каже журналіст із Донецька. На фейсбук-сторінці Олексія Мацуки оперативно оновлюється інформація щодо евакуації цивільних і наступальних дій російської пропаганди.

—Олексію, які головні підсумки марафону?

—Ми помітили дуже високий рівень зацікавленості в оперативному інформуванні непідконтрольних територій. Тому що там де-факто і, в принципі, де-юре  створена система, де є лише єдина думка щодо того, які події відбуваються у Донецьку і Луганську.

Цей марафон дозволив, став можливістю подати зріз того, як виглядає реальність. І це реальність, в першу чергу, пересічних людей. Тому ефір був російською мовою. На наш погляд, це  додаткова можливість залучити саме аудиторію з непідконтрольних територій.  

Плюс ми включали експертів, офіційних спікерів: чиновників, очільників  Донецької та Луганської областей, представника омбудсмана.

І ще ми подали контакти, за якими можуть звернутися українці, які  змушені були виїхати —так би мовити, евакуюватися, — і зараз перебувають на території Росії. Для них ми знайшли спеціально генерального консула України в Росії. Протягом усього ефіру подавали його включення та  пояснювали, як з ним можна буде зв'язатися.

Тобто, цей ефір було створено не для розваги, а виключно для того, щоб допомогти людям якось зорієнтуватися в цей складний час.

 —Під час перегляду марафону складалося враження, що вам  доводилося не лише інформувати, а й заспокоювати ваших співрозмовників та аудиторію.

—Так, звісно. Адже у багатьох із нас і колеги, і родичі у Донецьку чи в Луганську. І багато хто писав мені під час ефіру повідомлення щодо поточної ситуації. Це були верифіковані контакти: в нас там є люди, які працюють «на місцях під прикриттям», так би мовити. Вони повідомляють інформацію щодо поточної ситуації.

Наші спостерігачі під час марафону надсилали свої спостереження, оцінки. І вони прямо писали «скажіть про це!», «скажіть про це», адже по телебаченню нічого цього не кажуть.

На Донецькому сепаратистському телебаченні постійно крутили заклики негайно виїжджати, негайно евакуюватися. Тобто створювалася атмосфера паніки. І ми переглядали всі ці пабліки, телеграм—канали. Вони всі працювали в режимі «дивіться: люди виїжджають!». Відбувається велика спеціальна інформаційна операція проти України.

Зрозуміло, що я, як журналіст з Донецька, буду використовувати на сто відсотків усі можливості, які у мене є, для того, щоб протидіяти такій інформаційній спецоперації проти нашої країни.

Для мене марафон, до речі, не завершився. Я оновлюю новинні стрічки, оновлюю контент каналів, дописи у соціальних мережах і на UATV. Повідомляю щодо ситуації з людьми, які перебувають на окупованих територіях. Роблю все, що зараз можна зробити.

— Під час марафону ви сказали таку фразу «Вони там знімають серіал «Нетфлікс» —щодо планів з  автобусами, чергами на евакуацію. Які ще типові маніпуляції ви зафіксували під час спілкування з запрошеними до ефіру експертами і очевидцями подій?

— Головна маніпуляція повторює 2014 рік. Тоді створювалася картинка дезінформації по Донецьку. Ми проходили це наживо. Зараз я бачу ту саму технологію: їдуть камери російського телебачення. Я бачив матеріали РІА «Новости», «Россия 24», блогерів якихось. Весь потік їх відеоконтенту зараз присвячений саме ситуації в Луганській і Донецькій області, а також Ростовської.

Тобто, про це повідомляють зараз усі федеральні медіа.  Вся їхня увага прикута до прикордонної території,  це основна їхня тема. Це ознака того, що вони отримали вказівку роздмухувати  цю операцію та підтримувати її.  Мета зрозуміла — це паніка в Донецьку.  Це створення картинки, що Україна агресивна, що Україна ворог.

Тому я що п'ятнадцять хвилин повторював, підкреслював офіційну риторику уряду.  Власне, не тільки цього уряду, а й усіх попередніх урядів України.  Бо, незалежно від політичних ознак або партійних, у нас, в принципі, всі уряди, всі президенти  вдавалися до досить миролюбної риторики усі ці вісім років.

Тому це важливо: говорити і російською, й українською й англійською.  Зараз виходять наші ролики англійською на UATV.  І люди переглядають їх, намагаючись зрозуміти саме наш погляд на ситуацію —донецький, а не пропагандистський, що нав'язується з боку Росії.

Багато хто зараз повідомляє: «Я не хочу зараз нікуди евакуюватися.  Тут наш дім, наші квартири, наші родини». І люди хочуть залишитися, але бояться, що їх вивезуть примусово — щоб вони працювали як статисти у серіалі Netflix. Тому я і проасоціював  усе це з Netflix: і люди, які там живуть, розглядаються владою, так званою, Пушиліна і Росії як статисти  для їх серіально-телевізійної реальності.

Мені дуже боляче від цього. Я хочу якось захистити людей від такої долі.

—На ваш погляд, як може розвиватися найближчим часом ситуація в цьому регіоні?

— Я думаю, що вони будуть накачувати далі — інформаційно, дезінформаційно —,  створювати нові маніпулятивні відео.  

Вони будуть використовувати емоції звичайних людей. Вони дегуманізуватимуть нас —тих, хто виїхав, переселенців; тих, хто перебуває у Краматорську чи в Авдіївці навіть.  Тобто, це велика частина інформаційної спецоперації щодо нашого суверенітету, проти нашої демократії і, головне, проти людей,  які живуть на наших непідконтрольних територіях.

Тому я абсолютно поділяю прогноз української розвідки щодо того, що тим, хто зараз перебуває на непідконтрольних територіях, краще пересидіти цей час вдома — у Донецьку і Луганську.  Не користуватися громадським транспортом. Не створювати для себе  небезпечних ситуацій.

І добре що у нас є супутник, що лишається можливість мовити. І я хочу цю можливість використовувати 24/7 саме для наших цільових аудиторій, повідомляючи про те, як може розвиватися найближчим часом ситуація в цьому регіоні.

Фото: скрін з ефіру

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY