detector.media
17.02.2022 10:45
Держдеп США засудив вирок фрілансеру «Радіо Свобода» Єсипенку в окупованому Криму
Держдеп США засудив вирок фрілансеру «Радіо Свобода» Єсипенку в окупованому Криму
16 лютого журналіста засудили до шести років колонії та штрафу.

Речник Державного департаменту США Нед Прайс назвав «надуманими» звинувачення проти фрілансера «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка в окупованому Криму.

Держдеп також засудив вирок журналісту з боку підконтрольного Росії «суду».

«Це ще один приклад зловживань російської окупаційної влади в Криму та спроб змусити замовкнути інакодумців», – сказав Нед Прайс.

16 лютого 2022 року підконтрольний Росії «суд» Сімферополя засудив Єсипенка до шести років колонії загального режиму і штрафу у розмірі 110 тисяч рублів. «Прокуратура» просила для Єсипенка 11 років позбавлення волі.

МЗС України вимагає скасувати вирок Владислава Єсипенка.

Українські правозахисні організації закликали звільнити журналіста, а також посилити секторальні санкції проти Росії та запровадити персональні санкції проти представників окупаційної влади, які причетні до політично мотивованих переслідувань громадян України.  

Читайте також: 

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України».

ФСБ звинуватила журналіста у незаконному виготовленні боєприпасів — у «вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою». Російські силовики інкримінували Єсипенку намір забрати з таємного сховища гранату за нібито наказом Служби зовнішньої розвідки України.

Правозахисники впевнені, що справжньою причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як фрілансера «Крим. Реалії» — проєкту «Радіо Свобода», який висвітлює порушення прав людини російською окупаційною владою в Криму.

Фото: «Ґрати»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY