detector.media
14.02.2022 12:59
Платформа Ради Європи зареєструвала скаргу щодо спроби зробити «Дом» всеукраїнським
Платформа Ради Європи зареєструвала скаргу щодо спроби зробити «Дом» всеукраїнським
Уряд України повинен офіційно відреагувати на неї. Наразі відповіді немає.

11 лютого 2022 року платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів зареєструвала скаргу щодо спроби зробити канал «Дом» всеукраїнським.

Заявниками стали міжнародні інституції «Репортери без кордонів» (RSF) та Асоціація європейських журналістів (AEJ). Тепер українська влада повинна буде офіційно обґрунтувати свої наміри у світлі стандартів Ради Європи.

У повідомленні йдеться про те, що Верховна Рада готується розглянути у другому читанні законопроєкт № 4487 про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Законопроєкт пропонує включити державний російськомовний державний телеканал «Дом» до Універсальної програмної послуги — переліку каналів мовлення, які є обов’язковими для всіх кабельних операторів на всій території України.

На думку автора законопроєкту, ці положення мають на меті розширити державне мовлення російською мовою, задовольнити «інформаційні потреби внутрішньо переміщених осіб на неокупованих територіях України». Однак зараз ці потреби задовольняють різноманітні суспільні, комерційні та муніципальні телеканали.

Відповідно до резолюції Парламентської асамблеї 1466 (2005) «Виконання Україною зобов’язань», країна повинна «перетворити державні мовники на суспільні мовники відповідно до стандартів Ради Європи».

У звіті моніторингової місії зазначено: «Ми закликаємо владу продовжити процес ліквідації державних ЗМІ, оскільки існування державних ЗМІ суперечить європейським стандартам».

У скарзі нагадують, що «Репортери без кордонів» висловили стурбованість відродженням державного мовлення, яке стане кроком назад від прогресу, досягнутого у покращенні незалежності ЗМІ в Україні. Вони закликають президента Зеленського та народних депутатів вилучити цей пункт і вжити заходів для забезпечення незалежності «Дому».

Після оприлюднення скарги на Платформі Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів уряд України повинен офіційно відреагувати на неї. Наразі відповіді немає.

У грудні 2021 року парламентський Комітет з прав людини рекомендував прийняти цей законопроєкт у другому читанні та в цілому.

На думку об'єднання громадських організацій «Мова об'єднує», рішення про зміну статусу каналу «Дом» намагаються ухвалити незаконно.

Читайте також: 

Телеканал «Дом» розпочав роботу у березні 2020 року, він мовить на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) для «об'єктивного інформування українців на території Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя та їхнього повернення до українського порядку денного».

Головна мета каналу задекларована як інформаційне сприяння реінтеграції ТОТ, що включає в себе формування позитивного ставлення до реінтеграції у громадян України та інформаційне сприяння участі в цьому процесі країн-партнерів.

Однак за даними УП, зона впевненого прийому сигналу каналу «Дом» ледь доходить до окупованого Луганська.

У 2021 році Державне підприємство «Мультимедійна платформа України» (куди входять телеканали «Дом» та UATV) отримало з бюджету 977 мільйонів гривень.

У 2022 році на платформу іномовлення з бюджету виділяють вже значно скромнішу суму – 362 мільйони гривень.

Скріншот відео: Телеканал «Дом»/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY