detector.media
10.02.2022 11:32
Чверть реклами на загальнонаціональних каналах гендерно незбалансована – Нацрада
Чверть реклами на загальнонаціональних каналах гендерно незбалансована – Нацрада
Регулятор звернув увагу, що рекламних роликів, які руйнують стереотипи, лише 3,5%.

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення провела черговий гендерний моніторинг і виявила, що чверть аналізованих роликів є незбалансованою і популяризує гендерні стереотипи. А 5% рекламний роликів містять порушення рекламного законодавства. Про це під час засідання регулятора розказав член Нацради Максим Онопрієнко.

Регулятор аналізував рекламу на каналах: ICTV, «Інтер», «Україна», «1+1», СТБ, Новий канал, «UA: Перший».

Максим Онопрієнко звернув увагу на ролик реклами «Містер кеш», де були виявлені ознаки порушень.

«Ролик абсолютно дискримінаційний і порушує закон "Про рекламу"», – сказав він. Тому регулятор звернувся  до Держспоживстандарту.

Здебільшого в рекламі жінки зображуються розгубленими та некомпетентними, поширено образ жінки-домогосподарки. Натомість виконавці ролей у політичній рекламі – чоловіки, також у рекламі алкоголю 75% – чоловіки.

«Є і позитивні приклади. Поступово з’являється реклама, яка руйнує стереотипи: жінки фігурують у рекламі охоронної сфери, чоловіки готують їжу, доглядають за дітьми», – додав Максим Онопрієнко і звернув увагу, що це тільки 3,5%.

Саме тому Нацрада звернулась до керівників телеканалів і креативної індустрії, яка генерує ідеї, з проханням взяти до уваги результати моніторингу і зважати на них.

Нагадаємо, у 2021 році гендерний моніторинг Нацради виявив, що Прямий та «Еспресо» не використовують фемінітиви, а жінок-кореспонденток удвічі більше за чоловіків.

Ілюстрація: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY