detector.media
Антон Клименко
«Детектор медіа»
10.02.2022 16:00
UkrLive vs Перший незалежний. Скільки каналів лишилося в Медведчука і чим вони різняться
UkrLive vs Перший незалежний. Скільки каналів лишилося в Медведчука і чим вони різняться
Контент на заблокованих каналах різний. Ukrlive виробляє нові формати, Перший незалежний перетворюється на резервний канал, а Нестор Шуфрич готує поповнення.

На початку лютого 2022 року українці святкували рік без NewsOne, «112» та ZIK. Тріади телеканалів, які Віктор Медведчук (його аватаром був нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» Тарас Козак) один за одним узяв під свій контроль та перетворив на майданчики для російської пропаганди. А потім фактично втратив після санкцій Ради національної безпеки і оборони. Ввесь рік колишня медіагрупа кума Путіна існувала виключно на ютубі та обмежувалася одним каналом Перший незалежний. Восени почався рух: спочатку компанію «Медіахолдинг Новини», яка володіла Першим незалежним, оформили на нардепа від «ОПЗЖ» Нестора Шуфрича. Потім він докупив іще один канал — Ukrlive, який почав ретранслювати частину програм Першого незалежного на супутнику. Далі на супутник повноцінно повернувся сам Перший незалежний. Потім обидва канали знову закрила РНБО. Зовсім нещодавно Ukrlive та Перший незалежний видалив уже ютуб, але вони продовжили ефір на резервних сторінках.

У всіх цих перипетіях без відповіді лишалося просте запитання: Перший незалежний та Ukrlive — це взагалі різні канали? Вони транслюють спільний ефір, поділяють лише деякі програми чи працюють відносно незалежно, як колись ті самі NewsOne, «112» та ZIK? «Детектор медіа» вирішив розібратися.

Чим телеканали схожі?

UkrLive та Перший незалежний — це інформаційні телеканали, тобто їхні ефіри наповнені здебільшого випусками новин та політичними токшоу. Наприклад, Перший незалежний у будні постійно транслює програми «Акценти LIVE», «Виклик» та «Вертикалі». У вихідні тут виходить «Вікенд LIVE» та підсумкове токшоу «Ми», куди постійно запрошують Миколу Азарова. На «UkrLive» ефір займають «LIVE шоу» та «Аргумент», а на вихідних В’ячеслав Піховшек випускає свою «Хронологію тижня». Із праймових токшоу тут виробляють, наприклад, «Український формат», який має з «Вертикалями» на Ukrlive спільного ведучого Ростислава Сухачова.

Жодна програма на каналах не дублюється, хоча, якби не різні назви, глядачам було би складно їх розрізняти. І на UkrLive, і на Першому незалежному будь-який інформаційний привід автоматично перетворюється на тотальну критику влади, вимогу дружити з Росією та піар «ОПЗЖ».

Спільною для ютуб-каналів також є криза гостей. Високопосадовці та поважні експерти майже не приходять на місцеві ефіри, адже рейтинги тут практично нульові, а іміджеві ризики більші, ніж на інших медіа. Натомість студії населяє пул колишніх чиновників і політиків (зазвичай часів Партії регіонів), сумнівних політичних коментаторів та нардепів від «ОПЗЖ». Навіть деяким ведучим доводиться працювати «понаднормово» на обох каналах. Наприклад, і на Першому незалежному, і на Ukrlive шоу ведуть Ростислав Сухачов та Юлія Колтак. Інколи ведучі одного каналу з’являються в ролі гостей на іншому — наприклад, Ганна Герман.

Чим вони відмінні?

Перший незалежний та UkrLive схожі, адже мають одного власника та одну мету. Контент для обидвох виробляє компанія «Медіахолдинг Новини», створена працівниками колишніх каналів Медведчука. Але деякі відмінності між ними все ж є.

Для початку цікаво знати, що напівзабуті канали NewsOne, «112» та ZIK на ютубі ретранслювали саме Ukrlive. Їхня спільна аудиторія становила близько 2 мільйонів підписників проти 180 тисяч у каналу Ukrlive (які також не були набрані з нуля — під Ukrlive віддали один із резервних ютуб-каналів Медведчука). Також саме на UkrLive відчутно більше форматів. Наприклад, тут транслюють «PRO-акцент» із Ларисою Ткач — програму, яка додатково розкриває новини; «Хто кого» — токшоу-дебати з двома гостями; «Міжнародну панораму» — огляд міжнародних новин; та коротку рубрику «Чуємо кожного» — опитування громадян щодо останніх подій в Україні. Перший незалежний тим часом животіє у форматі нескінченного лайву, й на фоні Ukrlive виглядає радше резервним каналом.

Окрім політичних токшоу, обидва медіа випускають програми на начебто культурну тематику, але насправді — про «русский мір». На Першому незалежному з’являється соратниця Януковича Ганна Герман із шоу «Півострів свободи». Його мета буцімто в тому, щоб «кожен із нас міг сказати, що люди оберуть Україну». Гості починають обговорення з культурних особливостей нашої країни та всілякої радянщини, а закінчують закликами до миру й дружби з Росією.

Тим часом на UkrLive транслюють програму на релігійну тематику «Недільне слово з єпископом Сильвестром» та інтерв’ю В’ячеслава Піховшека з представниками Російської православної церкви в Україні, де вони «обговорюють звичайною світською мовою загальноцерковну й загальнополітичну ситуацію в Україні».

Отже, UkrLive і Перший незалежний — однояйцеві, але не сіамські близнюки. Вони ідентичні з точки зору ідеології, меседжів та навіть гостей. Але функціонують як окремі майданчики з оригінальним контентом. Практично як NewsOne, «112» та ZIK рік тому. Різниця в кількості та якості форматів між каналами-братами наводить на думку, що Медведчук все ж послабшав і тепер підходить до інвестицій у медіа обережно. Наприклад, суттєво не вкладається у практично резервний Перший незалежний. Рік тому цей канал стартував як новий «незалежний» майданчик, нібито напряму не пов’язаний із Медведчуком і його оточенням, однак його бренд так і не став широко відомим, тож тепер не становить великої цінності. Сумнівно, що найближчим часом санкції скасують, і Перший незалежний зможе повернутись на супутник та в кабель. Так само навряд чи канали Медведчука потраплять у державний мультиплекс МХ-7.

Схоже, тепер працює план перетворити UkrLive на головний онлайн-майданчик Медведчука в екзилі. Але й це ще не кінець. Судячи із заяв Нестора Шуфрича, незабаром у сім’ї з’явиться третій близнюк. Можливо, навіть із цифровою ефірною ліцензією. Якщо це, звісно, не тонкий тролінг.

Графіка: Перший незалежний

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY