detector.media
07.02.2022 19:21
До складу журі Docudays UA увійшли кінорежисерка Аліна Горлова і кінокритик Станіслав Битюцький
До складу журі Docudays UA увійшли кінорежисерка Аліна Горлова і кінокритик Станіслав Битюцький
Українські фахівці долучаться до оцінювання конкурсних фільмів та визначать переможця «Rights Now!».

Стали відомі імена членів журі конкурсних програм Docudays UA-2022. Перелік експертів, які визначатимуть переможців, опубліковано на сайті кінофоруму.

До складу журі міжнародного конкурсу повнометражних та середньометражних фільмів DOCU/СВІТ увійшли: українська режисерка та продюсерка Аліна Горлова, режисер та художній директор Белградського міжнародного фестивалю документального кіно (Beldocs) Марко Ґрба Сінґх та режисерка, продюсерка, артдиректорка та програмна координаторка Міжнародного фестивалю креативного документального кіно MakeDox у Македонії Петра Селішкар.

Аліна Горлова — режисерка документальних та ігрових фільмів, режисерка монтажу, продюсерка, співзасновниця кінокомпанії «Табор». Її фільм «Явних проявів немає» здобув чотири нагороди на Docudays UA та відзнаку фестивалю DOK Leipzig за «Найкращий східноєвропейський фільм». Премʼєра її останньої стрічки «Цей дощ ніколи не скінчиться» відбулася на фестивалі IDFA, де вона здобула головну нагороду у своїй секції. Фільм отримав численні відзнаки на фестивалях, а торік, на Docudays UA — відзнаку телеканалу «Настоящее время» у номінації «Rights Now».

Найкращі фільми в міжнародному конкурсі короткометражних стрічок DOCU/КОРОТКО й національному конкурсі DOCU/УКРАЇНА визначатимуть Даніель Абма, режисер, викладач та учасник відбіркового комітету фестивалю DOKLeipzig; Девіка Ґіріш, заступниця редактора журналу Film Comment та кураторка програми Talks на Нью-Йоркському кінофестивалі; Станіслав Битюцький, режисер, куратор фестивалю «Київський тиждень критики» та керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру.

Станіслав Битюцький — куратор фестивалю «Київський тиждень критики» та керівник науково-програмного відділу Довженко-Центру. Як режисер дебютував у 2014 році документальним фільмом «До побачення, синефіли». Переможець Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів 2017 року («24»), володар премії «Кіноколо» за найкращий короткометражний фільм 2020 року («Нетерпимість»).

Також на кінофестивалі вручать нагороду «Rights Now!». Переможців та переможниць визначатимуть президент Ради директорів Гельсінського фонду прав людини в Польщі Мачей Новіцький та правозахисник та експерт з міжнародного права Микола Гнатовський.

Микола Гнатовський — член Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні. З 2021 року — член Міжнародної ради експертів з питань злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту при Офісі Генерального прокурора України та президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню. Член експертно-консультативної ради Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, експерт з міжнародного права (Комітет з питань міграції, біженців та населення, Парламентська асамблея Ради Європи). Член Європейського товариства міжнародного права та Американського товариства міжнародного права.

Нагадаємо, фестиваль відбудеться з 25 березня по 3 квітня. Вперше за два роки після початку пандемії фільми, відібрані кураторами Docudays UA, можна буде переглянути у кількох кінотеатрах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY