detector.media
07.02.2022 16:49
Офіс омбудсмана виявив п'ять газет, які не дотримуються мовного законодавства
Офіс омбудсмана виявив п'ять газет, які не дотримуються мовного законодавства
Із 16 січня всі загальноукраїнські та регіональні (ті, що поширюються в кількох областях) газети і журнали повинні обов’язково друкувати українськомовний наклад.

Департамент моніторингу рівних прав і свобод виявив на українському ринку друкованої преси п'ять газет, які не дотримуються мовного законодавства. Про це повідомила пресслужба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Моніторинг провели дистанційно, вивчаючи дотримання статті 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Так, усі друковані ЗМІ з 16 січня 2022 року мають публікувати обов'язковий примірник державною мовою.

«Встановлено, що ряд друкованих ЗМІ всупереч вимогам чинного законодавства здійснюють реалізацію своєї продукції виключно російською мовою, у періодичному виданні не передбачено можливість отримання інформації державною мовою», – зазначили в Офісі омбсудсмана.

Зокрема, йдеться про видання:

За результатами цього позапланового безвиїзного моніторингу омбудсман звернулась із листом до Уповноваженого із захисту державної мови, щоб той відреагував.

Нагадаємо, притягувати порушників до адміністративної відповідальності Уповноважений із захисту державної мови зможе з 16 липня 2022 року.

Порушення вимог мовного закону загрожуватиме ЗМІ штрафом від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне порушення протягом року – штраф від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вимоги статті 25 не поширюються на друковані засоби масової інформації, що видаються винятково кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською мовою або ж іншою офіційною мовою Європейського Союзу, незалежно від того, чи містять вони тексти державною мовою, та на наукові видання.

Як Playboy, НВ, Marie Claire, Liga.net та інші українські ЗМІ та медіа перейшли на українську в 2021 році – читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY