detector.media
03.02.2022 16:41
Харчишин пропонує омбудсману відкликати звернення до президента щодо ветування закону про авторське роялті
Харчишин пропонує омбудсману відкликати звернення до президента щодо ветування закону про авторське роялті
Він переконаний, що звернення омбудсмана лобіює інтереси його опонентів.

Генеральний директор громадської організації «Українське агентство з авторських та суміжних прав» (УААСП), лідер гурту «Друга Ріка» Валерій Харчишин звернувся до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової з пропозицією відкликати її звернення до президента, у якому вона просить не підписувати закон «Про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління», а повернути його до парламенту. Про це він написав у своєму блозі на «Українській правді».

«Звертаємося до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, пані Людмили Денісової з пропозицією відкликати дане звернення, оскільки воно містить ознаки лобіювання інтересів певної групи осіб, яка втративши можливість впливати на виконавчу гілку влади через афільованих чиновників, використовує інститут Уповноваженого у власних меркантильних цілях. Тим більше, зважаючи на наявний юридичний фаховий висновок інституту інтелектуальної власності щодо конституційності положень даного Закону, – пише він, – Просимо наступного разу, перед здійсненням звернень до Президента зважати на думку і позицію інших учасників сфери колективного управління. Задля всебічного та об'єктивного розуміння процесів та подальшого незаангажованого формування власної позиції щодо питань авторського права в Україні».

На його думку, закон N5572 не тільки не порушує Конституцію України, а навпаки допомагає «встановити чесні правила у сфері колективного управління, дає змогу очистити сферу від сірих схем та встановити прозорий механізм руху авторських грошей».

Нагадаємо, Людмила Денісова звернулась до президента Володимира Зеленського з проханням не підписувати закон після звернення Руслани Лижичко, яка очолює організацію «Автори і видавці». Саме акредитацію цієї організації і скасовує закон «Про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління».

Наприкінці минулого року Верховна Рада прийняла у другому читанні закон «Про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління». Його суть у тому, щоб дозволити зареєстрованим організаціям колективного управління добровільно збирати роялті, поки Міністерство економіки не ухвалить рішення про акредитацію організацій.

У прикінцевих положеннях законопроєкту йдеться, що з моменту набрання чинності цим законом «визнаються такими, що не відбулися, оголошені на момент набрання чинності цим Законом конкурси на визначення акредитованої організації колективного управління у сферах» у сфері публічного сповіщення (роялті мають платити телерадіоорганізації) та у сфері публічного виконання (платники роялті — заклади HoReCa).

А також «втрачають чинність відповідні рішення Установи про акредитацію організації колективного управління та рішення комісії з акредитації організацій колективного управління, які були прийняті у визначених сферах до моменту набуття чинності цим Законом». Тобто йдеться про конкурси, де переможцями були громадська спілка «Автори та видавці», яку очолює Руслана Лижичко, та «Організація колективного управління авторськими та суміжними правами» (ОКУАСП).

Закон підписав спікер і він чекає на підпис президента.

Фото: фейсбук-сторінка Валерія Харчишина

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY