detector.media
03.02.2022 12:50
Резніков: Західні партнери змінили риторику щодо можливого вторгнення Росії, це важливий сигнал
Резніков: Західні партнери змінили риторику щодо можливого вторгнення Росії, це важливий сигнал
Олексій Резніков: Ми отримали дуже важливий сигнал, що нарешті слово «imminent» як «невідворотній» стосовно можливого вторгнення, вже не застосовується.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що західні партнери змінили свою риторику щодо можливого вторгнення Росії.

У четвер, 3 лютого, Резніков заявив, що ймовірність «значної ескалації» з боку Росії наразі розглядається як низька.

«Хочу звернути увагу, що і наші західні партнери, стратегічні партнери, змінили свою риторику. Ви можете почути це у заяві прессекретаря Білого дому. Сьогодні ми отримали дуже важливий сигнал, що нарешті слово "imminent" як "невідворотній" стосовно можливого вторгнення, вже не застосовується в офіційній риториці… Загроза є, ризики є, але загрози невідворотного вторгнення станом на цей момент не спостерігається», – сказав Резніков.



Резніков додав, що вздовж кордонів України з Росією і Білоруссю не спостерігається якихось ударних угруповань.

За даними України, російське угруповання складає «приблизно 115 тисяч наземного компоненту», враховуючи територію Білорусі, прилеглі райони Росії, а також тимчасово окуповані території ОРДЛО і Криму.

Напередодні речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що більше не вживатиме слово «imminent» («неминуче») для оцінки можливої загрози нового масштабного вторгнення Росії в Україну. Псакі додала, що раніше наголошувала на тому, що Росія «може вдатися до вторгнення в будь-який момент», і це залишається актуальним понині.

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

З осені 2021 року західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки повідомляють, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

4 грудня видання Bild з посиланням на джерела у західних розвідках опублікувало мапу, згідно з якою ймовірний напад Росії на Україну планується в три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території, включаючи Київ.

Очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

Про загрозу масштабного російського вторгнення відкрито заявляють очільники західних держав, зокрема, президент США Джо Байден та прем'єр Великої Британії Борис Джонсон.

Байден вже заявив, що широкомасштабне вторгнення в Україну стане для Росії «катастрофою», а російський президент Володимир Путін у цьому разі зазнає санкцій із боку Заходу, «яких він досі не бачив».

У січні 2022 року Велика Британія на тлі посилення російської ескалації почала поставляти ЗСУ оборонне озброєння – високоточні протитанкові комплекси NLAW. Збільшили допомогу Україні і США.

Однак міністр оборони Олексій Резніков заявив, що кількість російських військових біля кордонів України співмірна з цифрами минулої весни. 

Президент Зеленський під час зустрічі з іноземними журналістами заявив, що США підтримують гостру «інформаційну ситуацію» навколо стягування російських військ до кордонів України.

Скріншот: Військове телебачення України/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY