detector.media
01.02.2022 10:00
Найбільший держпідряд у 2021 році на постачання книг до бібліотек отримало видавництво «Ранок»
Найбільший держпідряд у 2021 році на постачання книг до бібліотек отримало видавництво «Ранок»
На другому місці – «Видавництво Старого Лева», на третьому – «Віват».

Найбільший підряд у 2021 році на постачання книг до бібліотек від державної установи «Українського інституту книги» Міністерства культури України отримало видавництво «Ранок» – 4,22 млн грн. На це звернули увагу журналісти проєкту «Наші гроші».

Загалом на поповнення бібліотечних фондів у 2021 році витратили 48,36 млн грн. Книги закупили у 86 видавництв. Закупівлі провели за переговорною процедурою, тому що саме ці видавництва володіють виключними майновими авторськими правами на книжки.

Найдорожчою купленою книжкою ТОВ «Видавництво "Ранок"» стала перекладна «Книжкові злодії: Про нацистські розкрадання бібліотек Європи та про спроби повернути культурну спадщину» шведського письменника Андерса Ріделла – 210 грн за екземпляр. В інтернет-магазинах вона коштує від 260 грн.

ТОВ «Видавництво Старого Лева» надало до бібліотек книг на 2,74 млн грн. Найдорожчі – перекладні «Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності» Михайла Винницького та «Острови поміж течій» Ернеста Гемінґвея по 210 грн. В інтернет-магазинах вони коштують 238 грн та 259 грн.

ТОВ «Видавництво "Віват"» посіло третє місце із договором на 2,51 млн грн. Найдорожча книжка – ілюстрована «Історія світу від найдавніших часів до сьогодення» Джеремі Блека по 367 грн. В інтернет-магазинах вона коштує 392 грн.

ПП «Рідна мова» зробили замовлення на 2,43 млн грн. Найдорожчою книжкою був перекладний «Ілюстрований атлас. Світ тварин» від колективу авторів по 400 грн. В інтернет-магазинах вона коштує від 550 грн.

Також до десятки видавництв із найбільшими держпідрядами увійшло ТОВ «Книголав» – 1,78 млн грн. Найдорожчими, купленими в них, були книжки по 225 грн. Зокрема «Зваблення їжею з українським смаком» та «Зваблення їжею: 70 рецептів, які захочеться готувати» Євгена Клопотенка, які в інтернет-магазинах продаються за цінами від 300 грн.

Столичне видавництво «Книголав» належить Світлані Павелецькій, нардепу від партії «Слуга народу» Артему Ковальову і ТОВ «Смарт Ессет Менеджмент» Олександра Крутія, Олександра Папуці, Анни Савченко та В’ячеслава Мієнка. Раніше Павелецька працювала у холдингу «1+1 media», а Ковальов очолював інформаційне агентство «УНІАН», яке входить у цей холдинг, тому їх пов’язують із групою «Приват» Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, на 2022 рік заплановано повноцінний запуск національної цифрової бібліотеки.

Ілюстрація: unsplash

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY