detector.media
Зоя Красовська
30.01.2022 10:00
День Соборності з Москвою. Моніторинг теленовин 17–22 січня 2022 року
День Соборності з Москвою. Моніторинг теленовин 17–22 січня 2022 року
Медведчук оголосив про дружбу з Росією у символічну дату. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», Першого незалежного та 5 каналу. Інфографіка.

У новинах іще об’ємнішим став блок міжнародних новин — здебільшого йдеться про небезпеку російського вторгнення та реакцію світу на неї. У внутрішньополітичних темах найбільше уваги приділили справі Петра Порошенка. Також протягом тижня були приводи нагадати про низку трагічних подій як на Майдані 2014 року, так і на фронті: січневі розстріли активістів, вшанування героїв-оборонців Донецького аеропорту та захисників Дебальцева.

Медведчук і Соборність

Поки всі канали розповідали, як в Україні відзначають День Соборності, нагадували кадри історичної хроніки, згадували про трагічні події Майдану в 2014 році в цей час, на Першому незалежному передали заяву голови політради «ОПЗЖ» Віктора Медведчука: «Створення групи дружби між парламентами Росії та України — важливий крок до нормалізації відносин між країнами. Із такою заявою виступив Голова політради партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктор Медведчук. Політик висловив упевненість, що така ініціатива абсолютно своєчасна і украй необхідна для обох держав». Те, що така заява вийшла саме 22 січня — у День соборності, — або невігластво, або ж особливий політичний цинізм. У цій новині виглядає, що російську агресію Медведчук сприймає як вигадку, на відміну від загроз помилок внутрішньої політики. Далі фрагмент його цитати з новини: «Коли на території нашої країни вільно поширюють вигадки про вторгнення, а цьому передувала організована кампанія боротьби за знищення незалежних ЗМІ. Можна з упевненістю сказати, що за кризою стоїть влада Зеленського, яка не здатна вирішити цю кризу і не зацікавлена в цьому».

До слова, цей лояльний до Медведчука та його «мирних ініціатив» канал регулярно висвітлював заяви західних та російських політиків щодо скупчення російських військ на українському кордоні та розхитування безпекової ситуації. У жодному із семи повідомлень, що стосувалися теми, не було коментарів чи позиції української сторони. Також жодного разу за весь тиждень у вечірніх новинах тут не згадували про ситуацію на фронті.

Суперечливий Зеленський

21 січня інтерв’ю Володимира Зеленського для Washington Post стало предметом уваги новинарів майже всіх каналів із вибірки «Детектора медіа». Усі ці матеріали сфокусувалися на одному резонансному висловлювання, що окупованим може бути Харків. «Україна», «1+1», СТБ також додали коментар міського голови Харкова Ігоря Терехова із запевненням, що місто чинитиме опір загарбникам. На «Інтері» пішли перевіряти, чи мешканці Харкова вже побігли скуповувати сіль та гречку. А на 5 каналі критикували Зеленського: «Послідовність — наше все. Глава держави 19 січня хоч і не вельми переконливо, але все ж докладаючи зусиль, намагався заспокоїти нас, українців, не піддаватися паніці, бо нового наступу Росії на Україну не буде [...] Аж тут президент в інтерв'ю "Вошингтон Пост" говорить, що Росія може захопити Харків і тоді почнеться велика та кривава війна, від якої програють усі», — озвучив ведучий. А далі в сюжеті поговорили з мешканцями міста, нагадали про карти укриттів у Харкові, роботу тероборони й ті самі запевнення мера. Ще один момент з інтерв’ю WP виокремив ведучий 5 каналу Віталій Ковач. Його насторожило, що Зеленський просить США допомогти організувати переговори з Путіним: «Сьогодні це схоже на образу, коли дорослі граються у серйозні ігри, а найменшенького не беруть у гру, бо ж він плохенький». Віталій Ковач порадив Зеленському гуртувати країну, партнерів та готувати оборону.

Регіональні особливості

Найбільше матеріалів із відзначення Дня Соборності було знято в Києві. Із регіонів до уваги київських редакцій потрапляли Харків, Дніпро, Одеса, Львів і Запоріжжя, в якому президент символічно відкривав багатостраждальний міст-довгобуд. «Інтер», «1+1» та ICTV, висвітлюючи цю подію, проявили найбільшу лояльність до Зеленського: розповіли про урочисте відкриття лише з оптимістичними коментарями президента, не нагадавши про бекґраунд. А на ICTV ще й окремо наголосили, що добудова мосту відбулася в межах програми «Велике будівництво», хоча саме будівництво почалося, коли ані партії, ані навіть серіалу «Слуга народу» не існувало.

Втім цього тижня збільшення кількості матеріалів із Запорізької області було пов’язане в основному з кримінальними новинами: підлітка в Кушугумі мордували однолітки, у Якимівці знайшли тіло зниклого раніше хлопчика, а в самому Запоріжжі батьків підозрюють у неналежному догляді за дитиною, що призвів до її смерті.

Також протягом тижня із регіонів частіше, ніж зазвичай, прилітали повідомлення про псевдомінування — в Черкасах, Миколаєві, Львові, Києві на Дніпропетровщині. У більшості цих новин речники правоохоронних органів пов’язували інтенсивність цих інцидентів із гібридною війною.

Політична палітра

Найпопулярнішою темою політичних новин була справа Петра Порошенка. Як канали висвітлювали повернення Порошенка та початок розгляду справи про обрання йому запобіжного заходу, детально описав Отар Довженко. За підсумками тижня можна додати, що на 5 каналі новини щодо справи Порошенка висвітлювалися тенденційно. Наприклад, до заяв міжнародних політиків додавалися оцінки ведучого: «Цивілізований світ, партнери України на тлі цього суду висловлюють, м’яко кажучи, здивування, адже сьогодні у країни є набагато небезпечніший ворог, ніж Порошенко. Це Росія і Путін з його маніакальними планами закатати нас в асфальт».

Цілком очевидно, чому «ЄС» знову стала найбільш згадуваною партією тижня. Але потроху включається в політичну активність і решта парламентських сил. Представники «Голосу» також дійшли до новин, зокрема завдяки заявам підтримки Порошенка з боку лідерки партії Кіри Рудик.

Стабільно частими лишаються згадки «ОПЗЖ» на «Інтері», де представники партії цього тижня піарились на святкуванні Водохреща з церквою Московського патріархату.

У День Соборності на «1+1» у дайджесті подій у регіонах із Тернопільщини розповіли про фестиваль «Коляда єднає Україну», «ідейним натхненником» якого назвали нардепа партії «За майбутнє» Івана Чайківського.

На каналі «Україна» 22 січня зібрався цілий клуб колишніх: колишній прем’єр-міністр, колишній голова парламенту, колишній нардеп, попередній президент. Під егідою Арсенія Яценюка за круглим столом у межах Київського безпекового форуму виступили Петро Порошенко, Дмитро Разумков та Олег Ляшко. Йшлося про об’єднання зусиль у протидії російській агресії. Це Яценюк назвав форматом «понадпартійного діалогу» і пожалівся, що тільки влада цей захід проігнорувала.

До речі, на «Україні» й напередодні згадували про Яценюка, сповіщаючи про завершення будівництва проєкту «Стіна»: «Примітно, що українська стіна надихнула низку країн ЄС на облаштування власних кордонів із Росією та Білоруссю. Зводити укріплення почали в Литві, Латвії та Естонії». Тільки от забули згадати в матеріалі, як проєкт надихнув правоохоронців на антикорупційне розслідування і чому справа досі лежить у суді.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY