detector.media
29.01.2022 12:46
Інтерпол видалив з бази дані про Лавренчука. Суд Неаполя відмовив режисеру у виїзді до України
Інтерпол видалив з бази дані про Лавренчука. Суд Неаполя відмовив режисеру у виїзді до України
Інтерпол відмовив у розшуку Євгена Лавренчука, визнавши, що Російська Федерація переслідує його за політичними мотивами. Суд Неаполя відмовив режисеру у виїзді до України та очікує на перевірку матеріалів його обвинувачення у Росії.

Інтерпол визнав, що Російська Федерація переслідує Євгена Лавренчука за політичними мотивами. Відомості щодо обвинувачення Євгена Лавренчука було видалено з міжнарожной бази. Про це у своєму дописі на фейсбуку повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За цією інформацією, дії Росії суперечили статті 3 Статуту Інтерполу, згідно з якою суворо заборонено здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру.

Детально про це написала Людмила Денісова:

«На моє прохання Національна поліція України звернулась до Міжнародної організації кримінальної поліції – Інтерполу щодо з’ясування правомірності використання РФ інформаційної системи Інтерпол, зокрема шляхом зловживання інструментами та можливостями Інтерпол у переслідуванні Євгена Лавренчука, якого було затримано в Італійській Республіці та поміщено у в’язницю Неаполя «Поджореале».

Відповідно до отриманої інформації від Національної поліції України, відомості щодо громадянина України Євгена Лавренчука, які оброблялися в обліках Інтерполу за запитом Національного центрального бюро Інтерполу в Російській Федерації, були видалені через їхню невідповідність положенням статті 3 Статуту Інтерполу, згідно з якою суворо заборонено здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру».

Як повідомила пані омбудсмен, 27 січня 2021 року відбулося судове засідання в міському суді Неаполя, під час якого адвокати Євгена Лавренчука подали клопотання про скасування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і надання йому дозволу виїхати в Україну.

«Через видалення Інтерполом відомостей з власних обліків підстав для подальшого затримання громадянина України немає, прокоментувала Людмила Денісова. Неапольський міський суд у задоволенні вимог відмовив, пояснивши, що процес перевірки доводів РФ, яка надіслала матеріали щодо екстрадиції, вже розпочався в суді. Отже, на цій стадії неможливо припинити розгляд, оскільки має бути ухвалено рішення суду».

Суд, повідомляє пані омбудсмен, надав термін у 30 днів, протягом якого прокуратура Неаполя має вивчити матеріали, що надійшли з РФ, та поінформувати про своє бачення цього питання: чи існують підстави для видачі Євгена Лавренчука Росії. Після цього суд ухвалить відповідне рішення.

Людмила Денісова занепокоєна тим, що, попри рішення Інтерполу, Італія  офіційно не реагує на цей факт і не вживає заходів щодо звільнення Євгена Лавренчука з-під арешту.

«З метою захисту та поновлення прав громадянина України звертаюся до Міністра закордонних справ Україн Дмитра Кулеби з проханням вжити усіх необхідних політико-дипломатичних та консульських заходів для припинення грубих порушень прав незаконно затриманого в Італії громадянина України Євгена Лавренчука та забезпечення його негайного повернення в Україну», — зазначила Людмила Денісова.

Нагадаємо, від 17 грудня режисер перебував за ґратами, очікуючи рішення суду. Затримали його у готелі Неаполя на вимогу Росії. Адвокат Альфонсо Татарано на початку сказав, що йому невідомі подробиці обвинувачення Євгена Лавренчука. Режисер у своїх дописах теж вказує на те, що досі не знає, у чому його обвинувачує Росія. При цьому, кажуть інші правозахисники, Росія найбільше зацікавлена у наданні цих документів — для обґрунтування своїх звинувачень.

Зараз Євген Лавренчук перебуває у Неаполі під домашнім арештом. Арештовано його було 17 грудня через обвинувачення Росії, що були внесені до бази даних Інтерполу.

Підтримку діячеві театру висловили американський та український ПЕН, авторитетні діячі кіно, медіа та культури. Вони виступають проти екстрадиції режисера.

Фото: фейсбук/Євген Лавренчук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY