detector.media
29.01.2022 11:31
Українські копродукційні фільми «Будинок зі скалок» і «Клондайк» нагородили на фестивалі «Санденс»
Українські копродукційні фільми «Будинок зі скалок» і «Клондайк» нагородили на фестивалі «Санденс»
Відразу дві перемоги! Призи дісталися Сімону Леренгу Вільмонту за документальну стрічку «Будинок зі скалок». Ще одна тріумфаторка – Марина Ер Горбач, яка зняла ігрову драму «Клондайк».

Документальний фільм «Будинок зі скалок» здобув приз у номінації «Найкраща режисерська робота» міжнародного документального конкурсу 44-го кінофестивалю «Санденс». Також за режисуру відзначено драму «Клондайк», що змагалася у World Cinema Dramatic Competition. Повний перелік переможців опубліковано на сайті фестивалю.

«Це просто неймовірно! 2,5 роки нашої роботи і перемога на першому ж фестивалі, – зазначив у своєму дописі на фейсбуку учасник команди, продюсер Азад Сафаров. – За останні дні найкрутіші профільні американські ЗМІ написали стільки фантастичних рецензій на фільм, що наш рівень щастя просто зашкалює. А найголовніше майже в кожній рецензії на фільм згадується військова агресія росії проти України. Для України це дуже важливо, щоб у світі чимбільше про це говорили і знали».

Режисер стрічки – Сімон Леренг Вільмонт, лінійний продюсер та другий режисер – Асад Сафаров.

Продюсери фільму: Моніка Геллстрьом (Final Cut for Real, Данія), Тобіас Янсон (STORY, Швеція), Самі Янукайнен (Donkey Hotel, Фінляндія), Дар'я Бассель та Віка Хоменко (Moon Man, Україна).

Проєкт фільму став одним із переможців Чотирнадцятого конкурсного відбору Держкіно.

«Будинок зі скалок» оповідає про дитячий будинок та соціальних працівників на Донеччині. Хроніка життя у прифронтовій зоні досліджує згубний вплив війни.

Це вже друга перемога України на Sundance Film Festival. У 2020 році у цьому ж конкурсі приз за режисерську роботу здобула Ірина Цілик із фільмом «Земля блакитна, ніби апельсин».

Ще одна відзнака за режисерську роботу – у копродукційної україно-турецької стрічки «Клондайк» Марини Ер Горбач, що змагалася у World Cinema Dramatic Competition. Стрічку створено за підтримки Держкіно України, TRT 12, Punto, Razom for Ukraine.

«Неймовірно раді та пишаємося нагородою — це спільна радість для всіх, хто долучився до роботи над фільмом»,  зазначається на фейсбук-сторінці стрічки.

За сюжетом, українці стають свідками авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області. Ірка і Толік очікують народження першої дитини. Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина («Погані дороги»), Сергій Шадрін («Чорний ворон») і Олег Щербина («Черкаси»).

Нагадаємо, через пандемію кінофестиваль «Санденс» пройшов в онлайн-форматі, хоча анонсувався він як гібридний. Протягом 10 днів кінофестивалю на території США можна було переглянути 83 повнометражних і 59 короткометражних робіт, які відібрали куратори незалежного кінофоруму.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY