detector.media
28.01.2022 18:04
Польському театру в Москві намагалися присвоїти статус «іноземного агента» — Лавренчук
Польському театру в Москві намагалися присвоїти статус «іноземного агента» — Лавренчук
Режисер театру перебуває під домашнім арештом. Він повідомив подробиці про свою роботу у Москві.

Режисер театру Євген Лавренчук опублікував перші дописи після того, як його затримали в Італії на вимогу Росії.

На своїй сторінці у фейсбуку діяч подякував за підтримку.

«Нарешті маю можливість писати особисто і безпосередньо. Немає таких слів, щоб висловити вам свою подяку за потужну підтримку зі всіх куточків світу, на всіх рівнях,  зазначив Євген Лавренчук.  Я дякую колегам-митцям, інтелектуалам, політикам, міністрам, дипломатам, культурним та правозахисним організаціям, всім моїм друзям і тим, з ким особисто не знайомий, за все, що ви для мене вже зробили. Сподіваюся, невдовзі зможу подякувати кожному особисто при зустрічі. В Україні. Але боротьба триває. Росія вимагає моєї екстрадиції. Основна фаза захисту ще попереду».

Режисера розчулив відеозапис акції, що пройшла у Мілані на його підтримку: «Без сліз дивитися і слухати не можу».

За словами Євгена Лавренчука, у чому саме його звинувачує Росія, йому невідомо: «Ніяких документів по суті справи ні я, ні мої адвокати ще не бачили».

Також режисер повідомив, що на період судового процесу «утримується від активного особистого спілкування та інтерв'ю», оскільки не володіє повною інформацією щодо ситуації з його затриманням.

Щодо його роботи у Росії Євген Лавренчук зазначив, що протягом 12 років був художнім керівником Польського театру у Москві.

«Ми випускали прем'єри, грали вистави на найпрестижніших московських майданчиках, таких як театр "Сатірікон", Театр ім. Маяковського, театр "Et Cetera", Московський міжнародний Дім Музики, Театральний центр ім.Вс.Мейєрхольда, Театр Романа Віктюка та інших. Ми об'їхали з гастролями пів Європи», розповів режисер.

При цьому Польський театр у Москві не фінансувався Росією. І йому хотіли присвоїти статус «іноземного агента».

«... За всі роки існування театру ми не взяли жодної копійки російських державних грошей! Ані з Міністерства культури, ані з будь-якого іншого фонду, жодної дотації, жодного ґранту. Про це я наголошував постійно, про це знають всі, хто зі мною співпрацював, зрештою, це легко перевірити. Театр повністю утримувався з ґрантів європейських фондів, — зазначив Євген Лавренчук. — Тому у 2014 році почалися розмови про надання Російською Федерацією (пишу з великої літери, суто з поваги до філологічних канонів) нам статусу "Іностранного агєнта". Тож чиї саме гроші, та яким чином я міг "вкрасти" у власному театрі, як пишеться у російському запиті, я щиро не розумію і фантазії моєї для намалювання цієї картини не вистачає».

Нагадаємо, зараз режисер перебуває у Неаполі. Під домашній арест Євгена Лавренчука відпустили тиждень тому.

Від 17 грудня він перебував за ґратами, очікуючи рішення суду. Затримали його у готелі Неаполя на вимогу Росії. Його адвокат каже, що режисер має шанси уникнути екстрадиції як жертва переслідування російського режиму. 

Підтримку діячеві театру висловили американський та український ПЕН, авторитетні діячі кіно, медіа та культури. Вони виступають проти екстрадиції режисера.

Євген Лавренчук народився 1982 року у Львові, вступив на 2-й курс ГІТІСу у Москві і деякий час працював у Росії. Він започаткував Польський театр у Москві. У 2014-му виїхав із РФ через політичні переконання. Відтоді працював у Польщі та в Україні, а нещодавно розпочав співпрацю з компанією Jerusalem Lyric Opera Studio & Festival.

У 2017 році Лавренчук був режисером конкурсу «Євробачення-2017».

Режисер також був експертом Українського культурного фонду, здобув премію імені Леся Курбаса.

У 2021 році Лавренчук отримав звання заслуженого артиста України. До весни 2021-го протягом трьох років він був головним режисером Одеського національного театру опери та балету.

Фото: фейсбук-сторінка Євгена Лавренчука

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY