detector.media
28.01.2022 10:49
Подальший збройний конфлікт в Україні матиме руйнівні наслідки для прав мільйонів людей – Amnesty International
Подальший збройний конфлікт в Україні матиме руйнівні наслідки для прав мільйонів людей – Amnesty International
Amnesty International: Наслідки застосування реальної військової сили, найімовірніше, будуть руйнівними (на фото – військовослужбовець армії РФ).

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International застерігає, що чергова російська ескалація проти Україні матиме руйнівні наслідки для прав мільйонів людей.

Генеральна секретарка Amnesty International Аньєс Калламар заявила, що загроза застосування військової сили з боку Росії вже зачіпає права мільйонів людей в Україні та за її межами.

«Наслідки застосування реальної військової сили, найімовірніше, будуть руйнівними. Недавня історія України перемежовується конфліктами за участю російських військ на Донбасі й незаконною анексією Криму. Ці епізоди розділили громади та життя на частини, оскільки збройні сили безкарно зневажають права цивільних осіб – настав час розірвати це порочне коло», – заявила Калламар.

В умовах військового конфлікту цивільне населення має бути захищене, і будь-хто, хто вдаються до зловживань, повинні бути притягнуті до відповідальності.

«Протягом 2014-2015 років, у розпалі збройного конфлікту на Донбасі, усі сторони порушили міжнародне гуманітарне право, що призвело до переміщення більше мільйона людей. Загинуло більше 13 000 осіб, і кількість жертв продовжує зростати», – говориться в заяві організації.

Amnesty International буде уважно стежити за ситуацією, щоб виявляти порушення міжнародного гуманітарного права (законів війни) і міжнародного права у сфері прав людини всіма сторонами.

«Історія військових інтервенцій Росії – чи то в Україні, чи то в Сирії, чи то її військова кампанія на своїй території в Чечні – заплямована кричущим нехтуванням міжнародним гуманітарним правом. Російські військові неодноразово порушували закони війни, не захищаючи цивільних осіб і навіть нападаючи на них. Російські війська здійснювали невибіркові атаки, застосовували заборонену зброю, а іноді, імовірно, навмисно нападали на цивільних осіб і цивільні об’єкти, – усе це воєнні злочини», – заявила Аньєс Калламар.

Amnesty International особливо стурбована перспективою створення нових формувань на території України. Подібні підтримувані Росією збройні угруповання на Донбасі сумнозвісні через нехтування нормами міжнародного гуманітарного права і відсутністю підзвітності, як це було з українськими проурядовими воєнізованими формуваннями.

За даними Міністерства соціальної політики України, близько 1,45 мільйона осіб усе ще є внутрішньо переміщеними особами після втечі через конфлікт на Донбасі і з окупованого Криму.

«Страшно уявити, яких масштабів може досягти криза з біженцями в разі ескалації бойових дій в Україні. Це буде справжня гуманітарна катастрофа на всьому континенті, коли мільйони біженців/ок будуть шукати захисту в сусідніх європейських країнах. Наразі Україна є країною призначення для тих, хто шукає захисту тікаючи з Росії, Білорусі та країн Центральної Азії. Якщо Росія застосує військову силу проти України, таких можливостей більше не буде, і їм доведеться шукати притулку в інших країнах», – сказала Аньєс Калламар.

Читайте також: 

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

1 листопада 2021 року видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

4 грудня видання Bild з посиланням на джерела у західних розвідках опублікувало мапу, згідно з якою ймовірний напад Росії на Україну планується в три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території, включаючи Київ.

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

19 січня 2022 року «Радіо Свобода» і Conflict Intelligence Team повідомили, що російські війська, які перекидають з Далекого Сходу РФ на «навчання» до Білорусі, знаходяться за 40 кілометрів від кордону України.

Зокрема, російські частини розташувались поблизу білоруського міста Гомель, за 40 км від Чернігівської області та за 90 км від Київської області.

У січні 2022 року Велика Британія на тлі російської ескалації почала поставляти ЗСУ оборонне озброєння – високоточні протитанкові комплекси NLAW. Збільшили допомогу Україні також і США.

Фото: Минобороны России/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY