detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
26.01.2022 18:17
Юрій Павленко хоче розглянути на комітеті гуманітарної та інформполітики питання про канали «Рада» і «Дом»
Юрій Павленко хоче розглянути на комітеті гуманітарної та інформполітики питання про канали «Рада» і «Дом»
Нардеп хоче з’ясувати, чи відповідають дії влади, спрямовані на розбудову цих каналів, міжнародним зобов’язанням України.

Народний депутат Юрій Павленко («Опозиційна платформа — За життя») запропонував у межах контрольної функції розглянути на найближчому засіданні комітету гуманітарної та інформаційної політики питання про переформатування каналів «Рада» і «Дом». Зокрема, він хоче заслухати відповідальних працівників апарату Верховної Ради і керівництво каналу про зміни на «Раді», відповідність цих змін міжнародним зобов’язанням України, Конституції та іншим нормам права. Про це він сказав під час засідання комітету 26 січня 2022 року.

За його словами, є зобов’язання України перед Радою Європи щодо того, що органи державної влади не можуть бути засновниками ЗМІ. «На комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики колись була окрема дискусія щодо телеканалу Рада, де ми тоді переконали Раду Європи, що телеканал Рада – це не ЗМІ, а фактично бюлетень, місія якого — висвітлювати роботу Верховної Ради, — сказав Юрій Павленко. — Показувати пленарні засідання і засідання комітетів, давати можливість пропорційно виступити народним депутатам. Цю пропорційність визначила постанова Верховної Ради. І тоді ці застереження щодо каналу Рада були зняті. ЗМІ, на відміну від бюлетеня, виготовляє контент. Це те, що зараз відбувається на каналі Рада. Там точно зараз немає висвітлення роботи комітетів. Якщо є, то тільки картинка з комітету для галочки, без слів. А ще три місяці тому на комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики приходила камера, знімала засідання. Сьогодні у них немає на це часу, це для них не важливо. А в цей момент сидять якісь експерти, які обговорюють все, що хочеш, тільки не роботу Верховної Ради. Ще цікаво: а хто зараз виготовляє цей контент? З публічних джерел ми бачимо, що його виготовляє не парламентський канал, а хтось, кому платять за це гроші. Як оформлені люди, які працюють в ефірі каналу Рада? Це, виявляється, теж не співробітники каналу, а якоїсь там організації. Я вже не говорю про прямі образи на адресу народних депутатів, які собі дозволяли ці ведучі. До прикладу, ведучий образив нашого колегу по комітету Олександра Качного. Тому вважаю, що тема роботи каналу “Рада” важлива і з точки зору ефективності висвітлення нашої роботи, і з точки зору конституційних норм щодо євроінтеграції України. Якщо така ситуація продовжиться, ми можемо отримати як держава відповідні санкції з боку Ради Європи. Бо ми порушимо свої зобовязання», – сказав Юрій Павленко.

За його словами, така ж ситуація і з телеканалом «Дом», який зараз намагаються з каналу іномовлення перетворити на загальнонаціональний державний канал. «Кілька років тому була окрема дискусія щодо іномовлення як можливості інформувати на тимчасово окупованій території. На мій погляд, це дуже серйозно бє по зобовязаннях, які ми як держава взяли на себе», – додав Павленко.

Народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький підтримав Юрія Павленка. Він запропонував окремий захід, який стосується стану роздержавлення медіа, бо, як він сказав, такі речі відбуваються і в регіонах, зокрема з друкованою пресою.

Нагадаємо, державний канал «Рада» запустив тестове мовлення в оновленому форматі 15 грудня 2021 року. На каналі почали виходити щогодинні випуски новин. Студії каналу облаштували в будівлях Верховної Ради та Кабінету міністрів.

У 2022 році на телеканалі «Рада» планували запустити близько десяти нових проєктів. Також заплановані новини, ранкове шоу, «День. Наживо», «Офіційно» та шоу Сергія Іванова «Рада», де-факто співведучим якого у статусі «експерта» є політтехнолог Володимир Петров.

Канал транслюватиме засідання Верховної Ради, брифінги народних депутатів, «Годину запитань до уряду», програми про роботу парламентських комітетів — «Парламентський день» і «Парламентський тиждень». Нагадаємо, контент для каналу виробляє компанія «Кінокіт», а шефредакторкою продакшна є колишня працівниця телеканалу «112 Україна» Наталія Яструбенко.

В оновленні «Ради» бере участь медіаменеджер та продюсер Олексій Семенов. За його словами, він виконує роль «консультанта».

У проморолику у ролі нових ведучих «Ради» були представлені політтехнолог Володимир Петров, блогер Сергій Іванов та низка колишніх працівників українських телеканалів.

Пізніше телеканал «Рада» заявив, що не має жодного стосунку до промовідео з новими ведучими, які з 15 грудня розпочали роботу в етері оновленого мовника.

Раніше стало відомо, що у Верховній Раді на вимогу віцеспікерки парламенту Олени Кондратюк відбулися дві наради, на яких обговорили ситуацію з каналом «Рада». Учасники наради дійшли згоди, що політтехнолога Володимира Петрова не повинно бути в ефірі парламентського телеканалу. Редакційна рада каналу «Рада» 17 грудня ухвалила рішення відсторонити Петрова від ефіру. Однак невдовзі він повернувся в ефір не як ведучий, а як «експерт», який де-факто веде ефір разом із Сергієм Івановим.

Канал «Рада» на 2022 рік отримав майже у сім разів більше фінансування, порівняно з 2021 роком.

Верховна Рада також має намір перетворити телеканал «Дом», адресований мешканцям окупованих і прифронтових територій, на загальнонаціональний. Проти посилення та розбудови державних телеканалів виступив Медіарух, а Репортери без кордонів назвали це небезпечним прецедентом

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY