detector.media
26.01.2022 16:05
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував парламенту встановити в Україні День українського борщу
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував парламенту встановити в Україні День українського борщу
Свято відзначатимуть щорічно у другу суботу вересня.

Комітет гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 26 січня одноголосно підтримав проєкт постанови № 6361 про встановлення Дня українського борщу, внесений народними депутатами Ярославом Юрчишиним, Микитою Потураєвим, Євгенією Кравчук та ін.

Відповідно до проєкту постанови парламенту рекомендують встановити в Україні День українського борщу, який відзначати щорічно у другу суботу вересня. А Кабінету міністрів «розробити із залученням громадськості та затвердити у місячний строк з дня прийняття цієї Постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня українського борщу, передбачивши зокрема: проведення щороку заходів, фестивалів та змагань із приготування традиційного українського борщу у всіх регіонах України; проведення у навчальних закладах, закладах культури та харчування тематичних заходів, лекцій, дискусій про феномен українського борщу, його культурологічну складову, тяглість приготування цієї страви різними поколіннями українців та його вплив на суспільне життя».

Голова комітету Микита Потураєв зазначив, що за борщ в ЮНЕСКО точиться суперечка з росіянами, а саме: чия це традиційна страва. На думку членів комітету, боротьба за борщ – це частина інформаційної війни.

Відповідно до пояснювальної записки метою проєкту Постанови є забезпечення охорони культурної спадщини, збереження уніфікованої української кухні та популяризації української культури в світі, посилення суспільної уваги до збереження і вшанування традиційної української кухні та культури, тяглості культурної традиції шляхом відзначення на державному рівні Дня українського борщу. Введення такого дня збігається зі Стратегією культурної дипломатії України, а також Національної економічної стратегії.

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY