detector.media
25.01.2022 19:22
«НАТО не розміщуватиме в Україні свої бойові підрозділи» — Єнс Столтенберг
«НАТО не розміщуватиме в Україні свої бойові підрозділи» — Єнс Столтенберг
У Альянсі переконані: дипломатичний вихід із ситуації, що склалася, усе ще існує.

Північноатлантичний Альянс не буде розміщувати свої війська в Україні на тлі зростання агресії з боку Росії. Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив в інтерв'ю ведучій CNN Крістіан Аманпур, повідомляє сайт «Суспільне».

«НАТО не буде розташовувати в Україні свої бойові підрозділи», — заявив він.

Як повідомив Столтенберг, до кінця цього тижня (тобто до 30 січня) Альянс спрямує Росії свою відповідь на запропоновані нею «гарантії безпеки», які передбачають відмову від прийняття України до НАТО і виведення військ Альянсу зі східного флангу.

За словами генерального секретаря НАТО, там готові обговорювати з Росією «контроль над озброєнням, роззброєння, прозорість військових дій, механізми зменшення ризику та решту механізмів, які стосуються європейської безпеки», але не поступляться фундаментальними цінностями Альянсу.

«Усе ще існує дипломатичний вихід із ситуації, що склалася, але він потребує від Росії деескалації та готовності відповідально взяти участь у політичних переговорах із НАТО та його союзниками», — заявив Столтенберг.

Нагадаємо, напередодні, 24 січня секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час брифінгу сказав, що зараз немає підстав для повідомлень про повномаштабний наступ з боку Росії.

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

1 листопада 2021 року видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

4 грудня видання Bild з посиланням на джерела у західних розвідках опублікувало мапу, згідно з якою ймовірний напад Росії на Україну планується в три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території, включаючи Київ.

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

24 січня 2022 року Держдепартамент США на тлі повідомлень про можливе вторгнення Росії дав дозвіл на добровільний від’їзд американських держслужбовців з Києва та наказав виїхати членам їхніх родин.  

Рішення Держдепу ухвалено в якості перестороги через постійні зусилля Росії з дестабілізації країни та підриву безпеки громадян України й інших осіб, які відвідують Україну або проживають в Україні.

МЗС України назвало рішення Держдепу США передчасним та проявом надмірної перестороги.

24 січня Велика Британія також відкликала частину працівників посольства з Києва, саме ж посольство залишається відкритим.  

Євросоюз не бачить причин для евакуації сімей дипломатів або співробітників свого представництва з України.

Фото: сайт NATO

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY