detector.media
25.01.2022 13:59
Голова Мін'юсту вважає Ахметова та Коломойського «очевидними олігархами»
Голова Мін'юсту вважає Ахметова та Коломойського «очевидними олігархами»
Денис Малюська: Досить відкрити рейтинг Forbes, де перший рядок – Рінат Ахметов. Схожа історія з Коломойським.

Міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю «Forbes Україна» висловив думку, що знакам «очевидного олігарха», які визначені законом про деолігархізацію, сьогодні відповідають Рінат Ахметов та Ігор Коломойський.

«Досить відкрити рейтинг Forbes. Перший рядок – Рінат Ахметов. Є всі критерії – медіа, бізнес, активи, партнери у ВР. Схожа історія з Коломойським. Петро Порошенко – активи, участь у політиці, під питанням телеканали», – каже міністр.

Щодо нардепа «Європейської солідарності» Петра Порошенка Малюська зазначив, що ще не бачив нової структури власності телеканалів Прямий та 5 канал, про вихід з яких у листопаді 2021 року заявив Порошенко.

«Закон прописаний широко, не обовʼязково бути прямим власником, можна впливати на медіа через афілійованих осіб. Зараз канали ведуть мовлення, начебто вони перебувають у власності Порошенка. Можливо, Прямий та 5 канал не єдині медіаактиви Порошенка. Це питання доведення», – сказав міністр.

Коментуючи можливу відповідність ознакам олігарха власника медіахолдингу НВ та інтернет-видання «Українська правда» Томаша Фіали, міністр заявив, що Фіала – «людина-загадка».

«В очах громадськості він не олігарх, а за критеріями закону я його не відстежував», – каже міністр.

5 листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про олігархів. 

Після набуття чинності закону олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Фото: Denis Malyuska/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY