detector.media
25.01.2022 13:49
КЖЕ винесла дружнє попередження сайту 24 каналу та авторці матеріалу про парк Жмаченка
КЖЕ винесла дружнє попередження сайту 24 каналу та авторці матеріалу про парк Жмаченка
У матеріалі знайшли ознаки прихованої реклами.

Комісія журналістської етики винесла дружнє попередження сайту 24 каналу та авторці Даші Птаховській за матеріал «Парку Жмаченка бути: забудовник облаштує його за власний кошт», опублікований 19 листопада 2021-го.

Так, 23 листопада 2021 року до КЖЕ надійшла скарга від Андрія Меженка щодо цього матеріалу. У ньому висвітлюється засідання виїзної робочої комісії Київської міської держадміністрації щодо розгляду питання про збереження парку за адресою Жмаченка, 20.

Авторка матеріалу навела цитати представників забудовника щодо збереження зелених насаджень на території майбутньої забудови та представника Церкви «Християнської Надії» про ініціювання підписання меморандуму про збереження частини парку.

У тексті є також посилання на інший матеріал 24 каналу, опублікований за 24 години після першого. В ньому міститься позиція активістів, які вважають дії забудовника незаконними.

Заявник стверджує, що матеріал містить недостовірну інформацію, маніпуляції та не відповідає журналістським стандартам, оскільки у ньому викладена думка лише однієї сторони конфлікту, хоча на місці були присутні й члени ініціативної групи мешканців.

11 січня 2022 року КЖЕ звернулася до редакції сайту 24 каналу з проханням надати коментарі щодо наявності у матеріалі порушень вимог пунктів 7 («Інформаційні та аналітичні матеріали мають бути чітко відокремлені від реклами відповідною рубрикацією») та 10 («Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів») Кодексу етики українського журналіста, однак відповіді на момент публікації рішення не надійшло.

«На думку членів Комісії, весь первинний матеріал переповідає позицію однієї сторони конфлікту – Церкви "Християнської Надії" – та створює їй позитивний імідж шляхом використання позитивних епітетів. Цим самим він створює у споживача інформації інтерес до активностей релігійної спільноти у матеріалі, який, судячи з перших абзаців, мав би стосуватися засідання виїзної робочої комісії КМДА. Саме її діяльність асоціюється з контролем над забудовником та видається ключовою у створенні парку, попри наявність громадської ініціативи, яку представляє заявник у цій справі», – зазначили в КЖЕ.

Матеріал розміщено у розділі «Позиція», де в дисклеймері стверджується, що такі матеріали відображають позицію авторів та героїв, а не редакції. Водночас КЖЕ вбачає ознаки прихованої реклами, в тому числі через те, що подібний матеріал був розміщений на іншому сайті на платній основі в розділі пресрелізів.

Також у КЖЕ зазначили, що станом на момент розгляду скарги у матеріалі було розміщено посилання на позицію активістів. Комісія вважає, що представники сайту 24 каналу доклали належних зусиль для того, щоб досягнути збалансованості подання інформації та виправити помилку, яка була допущена при первинній публікації матеріалу.

«Зважаючи на викладене вище, Комісія вважає, що матеріал інтернет-видання "24 канал" "Парку Жмаченка бути: забудовник облаштує його за власний кошт" від 19 листопада 2021 року за авторством Даші Птаховської порушує вимоги пункту 7 Кодексу етики українського журналіста, незважаючи на те, що редакція провела роботу над помилками щодо збалансованості матеріалу, яких вона припустилася при первинній публікації матеріалу. Комісія виносить інтернет-виданню та журналістці дружнє попередження», – додали в КЖЕ.

Раніше КЖЕ висловила публічний осуд «Спротиву» через матеріал про заступника голови Фонду держмайна.

Ілюстрація: 24 канал

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY