detector.media
Олександр Крумін
25.01.2022 14:00
Порошенко чинитиме спротив. Огляд політичних токшоу за 17—21 січня 2022 року
Порошенко чинитиме спротив. Огляд політичних токшоу за 17—21 січня 2022 року
Віцепрем’єрка Стефанішина критикує Порошенка через «політичний борщ», подружжя Гордон-Бацман анонсує власне політичне токшоу, а зі студії «Нашого» посеред етеру пішли аж два спікери.

Справа Петра Порошенка, який зробив масштабне шоу із свого повернення до України, домінувала у політичних токшоу тижня. Враховуючи, що представники влади були присутніми лише на двох з оглянутих проєктів, медійну перемогу у висвітленні подій можна зарахувати представникам опозиційних сил. 

17 січня, «Свобода слова», ICTV

У студії були міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, народні депутати: Давид Арахамія (лідер фракції «Слуга народу»), Сергій Рахманін («Голос»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), політичні коментатори Юрій Романенко та Володимир Фесенко, старший науковий співробітник Атлантичної ради США Андріан Каратницький. Разом вісім гостей (шість чоловіків та двоє жінок). 

Зайшлося про справу Петра Порошенка, який 17 січня саме повернувся до Києва з «дипломатичного турне» Європою. Лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, коментуючи ситуацію, запевнив: політики не мають втручатися там, де працюють правоохоронці. Поляризації суспільства через справу Порошенка нардеп не бачить, бо розколювали країну, мовляв, здебільшого у 2019 році, коли п’ятий президент ще був при владі. 

Розкритикувала дії Порошенка і міністерка з питань реінтеграції Ірина Верещук: вважає, що дії п’ятого президента вкрай схожі на вчинки голови політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука, бо так само шкодять інтересам України.  Від ОПЗЖ у студії, до речі, нікого не було, тож за Медведчука ніхто не заступився. 

А ось за Порошенка заступалися. Як лев, бився за честь партійного лідера парламентар від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. Нагадував, що проти Порошенка відкрито 120 справ, а все — через падіння рейтингів Зеленського, який мститься найближчому конкуренту. За старою традицією, представник політсили, як і будь-який з його колег у будь-якому етері, перерахував і численні здобутки Петра Порошенка на посаді президента.

Коли згадав, скільки хорошого зробив для України Порошенко

Cпівчував колезі і представник «Голосу» Сергій Рахманін. У справі, мовляв, бачить спробу «відкрити другий фронт всередині України». Та критиків поведінки п’ятого президента у студії було більше. Міністерка реінтеграції Ірина Верещук згадувала, що третього президента України Віктора Ющенка теж до суду викликали. Але той, мовляв, не ходив «із кордебалетами». Хоча гостя не поточнювала, що Віктора Ющенка викликали у справі Юлії Тимошенко свідком, а Петро Порошенко вже має підозру у держзраді. 

Давид Арахамія говорив, що шахти, які опинилися на окупованих територіях Донбасу, податків від постачання вугілля в український бюджет відтоді не платили. Піддавав жару і критичний до лідера «ЄС» політкоментатор Юрій Романенко. Мовляв, у цієї справи перспективи сумнівні, але ж Порошенка можна було судити і за «Мінськ-2», і за Іловайськ, і за інші значні прорахунки. А от віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розкритикувала Петра Порошенка та його команду вже за їхні нинішні дії на міжнародній арені. Так вона відповідала на закиди Олексія Гончаренка, який твердив, що нині європейські партнери говорять про Україну без України. Урядовиця закидала лідеру «ЄС» «політичний борщ», на який той, мовляв, перетворив свою справу в очах міжнародної спільноти, змішавши до купи реальні факти та особисті політичні образи. Ще додала, що НАТО і надалі підтримує Україну під загрозою російської агресії. 

На підтримку Порошенка у студії висловився старший науковий співробітник Атлантичної ради США Андріан Каратницький. Мовляв, американська спільнота підозрою здивована, адже п’ятий президент має у США імідж активного борця проти Росії, а не її прибічника.

18 січня, «Пульс», UkrLive.tv

Гостями сольних блоків були колишній очільник Донецької ОДА, нардеп Сергій Тарута («Батьківщина») та колишня народна депутатка від Партії регіонів, міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш. У гуртовому блоці галасували народні депутати Юрій Павленко («Опозиційна платформа – За життя»), Михайло Волинець («Батьківщина»), Георгій Мазурашу («Слуга народу»), нардеп восьмого скликання Олександр Бригинець («Блок Петра Порошенка»), заступниця голови АП часів Януковича Марина Ставнійчук, перший заступник секретаря РНБО 2008-2011 років Степан Гавриш, скандальний ексдипломат Андрій Теліженко, політичні коментатори Сергій Годний, Артем Петренко, Аліна Логозяк і Олексій Буряченко. Гуртом 13 гостей (10 чоловіків та троє жінок).

Як це часто буває у токшоу на каналах, наближених до «ОПЗЖ», перший спікер приходить до студії, аби «прогріти» подальшу дискусію. От і цього разу ввічливий нардеп Сергій Тарута почав з того, що має чимало запитань до Порошенка, бо все, за що той боровся, мовляв, сам же і зруйнував. Хоча і Зеленський, на погляд гостя, «имел огромный шанс» змінити країну, та втратив його. Наводив Тарута і дані соціологічного опитування, начебто проведеного Інститутом демографії та соціальних досліджень. Згідно із яким, 8,4% респондентів не можуть дозволити собі придбати елементарні речі. Ще у студії показали, що нині рівень довіри до парламенту — 18,7%, та не вказували, на яке дослідження посилаються. Друга гостя етеру — міністерка юстиції часів Януковича Олена Лукаш — вже не намагалася стримуватись. Коментуючи справу Порошенка, спікерка послуговувалася крилатим висловом із трагедії «Ромео і Джульєтта» «Чума на оба ваши дома». Бо опоненти, мовляв, гідні один одного. Та і справу Лукаш критикує: каже, тоді купували «украинский уголь Донбасса» (і байдуже, що гроші потрапляли до окупантів?), а нині вугілля закуповують у Росії, і нічого. А судити Порошенка, певна Лукаш, варто якраз навпаки — за «блокаду Донбасса». А от нинішні санкції РНБО, зокрема, і проти телеканалів Віктора Медведчука та його соратників, вважає гостя етеру — це «беспредел» і «сафари на неугодных».

Згадувала Олена Лукаш і про несподіване звільнення Олексія Арестовича з посади радника голови Офісу президента та речника Тристоронньої контактної групи. Мовляв, «этот человек был ярым порохоботом» та і взагалі він «как медуза — нет хребта». Дісталося і Зеленському персонально. На думку діячки, «общественной легитимности у него уже нет». У гуртовому етері знову зайшлося про справу Петра Порошенка. Більшість гостей схилялися до думки, що п’ятий і шостий президенти варті один одного у бажанні утримати владу. Тоді як лояльний до чинної влади політкоментатор Артем Петренко винуватив команду лідера «ЄС» у розхитуванні ситуації в Україні та підштовхуванні людей до масових протестів. Що соратники Порошенка, мовляв, роблять гуртом із проросійськими силами. Натомість захисник Петра Порошенка, колишній нардеп від його блоку Олександр Бригинець не просто схвалював масові протести, до яких вдаються симпатики лідера «Євросолідарності», а й закликав до таких самих протестів прихильників «ОПЗЖ», які незгодні із санкціями влади.

А от нардеп від монобільшості Георгій Мазурашу, який разом із колегою Юрієм Камельчуком у грудні знову почав ходити на телеканали «ОПЗЖ», певнив, що свого часу сам же Порошенко, будучи президентом, засуджував антивладні протести. Та й ніяким лідером опозиції він не є. «Слуга народу» обмежився політичними оцінками справи та постаті самого Порошенка, а краще би бодай якось розтлумачив юридичні нюанси судового процесу. На захисті влади активно стояв політкоментатор Петренко. Він певнив, що справа проти Порошенка не є переслідуванням на догоду Коломойському. Адже президент Зеленський з олігархом нині, мовляв, у «дуже непростих» стосунках. Традиційно лояльних до влади спікерів у студії токшоу всіляко перебивали та висміювали.

Представник ВО «Батьківщина» Михайло Волинець стояв на тому, що у 2014 році президент не допустив енергетичної катастрофи в Україні. А ще прогнозував швидкий «повний розвал» «Слуги народу». Нардеп від «ОПЗЖ» Юрій Павленко, у свою чергу, говорив, що «дострокові парламентські вибори — це правильно» (цю тезу представники ОПЗЖ повторюють з 2014 року). Подекуди гості згадували й інші теми, де «все погано». Наприклад, житлово-комунальну. Політкоментаторка Аліна Логозяк розповідала, як у лютому 2021 року тодішній очільник НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв твердив, що газу в українських сховищах так багато, що його можна навіть експортувати у Європу. Чого ж, допитувалася гостя, блакитного палива бракує цього сезону? Відповідаючи собі ж, що енергоносій «разворовывают». Пізніше Аліна Логозяк говорила, що «помнит газ по 3,80» (колись і долар був по гривні вісімдесят, і що?) і як «тарифы регулировались властью». Примітно, що цю людину на «Пульсі» підписують як «експерта з питань ЖКГ». Та ж сама Логозяк бідкалася, що їй «запрещают смотреть и читать на русском языке».

А наостанок гості почубилися довкола того, хто не виконує Мінські угоди та не хоче миру в Україні. За версією проросійських коментаторів, винна саме наша держава. Нічого нового.

19 січня, «Токшоу №1», «Україна 24»

Учасниками етеру були: сольно — екснардеп, лідер Радикальної партії та один із фаворитів медіа Ріната Ахметова Олег Ляшко та генпрокурор часів Порошенка Юрій Луценко. Гуртовий блок відвідали народні депутати Микола Княжицький, Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), Роман Костенко («Голос»), парламентарки восьмого скликання Тетяна Чорновол («Народний фронт»), Надія Савченко («Батьківщина»), міністр закордонних справ часів Порошенка Павло Клімкін, головред «РБК-Україна» Сергій Щербина, заступниця головного редактора «Страна.юа» Світлана Крюкова, медійниця Олеся Бацман, генпрокурор різних часів Святослав Піскун, адвокат Порошенка Ігор Головань, колишній політв’язень Володимир Балух, політичний коментатор Валентин Гладких. Разом 15 гостей (11 чоловіків та четверо жінок).

Першим у сольному блоці глядачів розважав один із політичних фаворитів Ахметова, екснардеп та лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Передбачити, що скаже гість, було не важко. Ляшко засудив справу проти Порошенка як політичне переслідування, представників Банкової називав «не зовсім адекватними» та «мавпами з гранатою». Ще політик бідкався, що йому телефонують прості люди і бідкаються, що у їхніх селах скоро видаватимуть «талони на хліб […] як у блокадному Ленінграді». Насправді влада веде мову про адресну підтримку малозабезпечених, і порівнювати її з «талонами» часів СРСР некоректно. Примітно, що за кілька хвилин той-таки Ляшко вимагав від влади дати малозабезпеченим продуктові набори. Вони якраз і мають бути забезпечені картковою системою, яку так нещадно критикує політик. От що буває, коли погано вчиш матчастину. Єдиною корисною інформацією з вуст лідера РПЛ стали слова, що у грудні він тяжко перехворів на ковід. Тож певен, що українці не мають нехтувати правилами епідбезпеки та обов’язково повинні вакцинуватися.

Генпрокурор часів Порошенка Юрій Луценко, який прийшов до студії слідом, теж згадував про «талони на хліб». А ще певнив, що родини російських дипломатів уже вивезли з території України. Василь Голованов сказав, що офіційного підтвердження від посольств не було. Найбільше етерного часу Луценко очікувано присвятив справі проти Петра Порошенка. Ексгенпрокурор радів, що мітингарі не дали Зеленському піти шляхом Януковича, а ще бідкався, що під будівлю Печерського суду не прийшли інші опозиціонери на кшталт Тимошенко.

Ведучий питав у гостя, чи дійсно Петро Порошенко нині є лідером опозиції і чи не зробив його таким Зеленський? Луценко казав, що його соратник лідирує «за соціологічними опитуваннями». Додавши, що і нинішню справу п’ятий президент мужньо витримає. Поки у студію сходилися гості гуртового блоку, на екран вивели відео подій у Жулянах та під Печерським судом. У ньому не було жодної критики, тільки плани масштабних мітингів та пряма мова протестувальників на підтримку лідера «ЄС». У студії не було жодного представника влади, тож опоненти могли критикувати її досхочу. Навіть нелояльна до Порошенка медійниця Олеся Бацман, чоловік якої Дмитро Гордон теж не раз критикував п’ятого президента, заявила, що справа не видається їй юридично вмотивованою. А ще припустила, що в Офісі президента хочуть протягнути «зручного» Порошенка у другий тур майбутніх президентських виборів.

Єдиний, хто був критичним до Петра Порошенка і лояльним до чинної влади — головред «РБК-Україна» Сергій Щербина. На його погляд, п’ятий президент нині пожинає плоди політичної війни 2014 року, внаслідок якої, мовляв, вертикаль президента здолала вертикаль прем’єра (Арсенія Яценюка — ДМ). А ще журналіст критикував політтехнологів Порошенка за бажання «зробити з нього Юлію Тимошенко» (яку свого часу переслідувала влада Януковича). Ці слова заперечив нардеп від «ЄС» Микола Княжицький. Мовляв, Яценюк зараз підтримує Порошенка, а вугілля на окупованих територіях і за Зеленського купують (що конкретно він мав на увазі, не пояснив). Не радий протистоянню колишнього та чинного президентів і міністр закордонних справ часів Порошенка Павло Клімкін. На думку якого, у цьому двобої перемагає Путін.

Колишній політв’язень Володимир Балух, який був учасником акції під Печерським судом, назвав те, що відбувається, «містечковою диктатурою». А ексгенпрокурор різних часів Святослав Піскун і взагалі лив мед у вуха прихильників «ЄС». Мовляв, через протистояння у політсили зросте парламентський рейтинг, і вона матиме значне представництво у наступній Верховній Раді. А там, об’єднавшись із іншими проукраїнськими силами, і до прем’єрства Порошенка приведе.

Згадували у «Токшоу №1» і гаданий обстріл редакції видання «Гордон». Дружина Дмитра Гордона Олеся Бацман пов’язує інцидент із прем’єрою політичного токшоу, яке вийде на ютуб-майданчиках подружжя 27 січня. Перерву між гуртовими блоками у студії знову заповнили відео з мітингів на підтримку Порошенка, до якого додали короткі репліки опитаних журналістами перехожих. Які в основному теж співчували п’ятому президенту.

У другому гуртовому блоці так само не було нікого від влади, та було трохи більше гостей, критичних до Петра Порошенка. Зокрема, заступниця головного редактора проросійського видання «Страна.юа» Світлана Крюкова згадувала, що свого часу на місці Зеленського був сам Порошенко, просуваючи справи проти Надії Савченко (присутньої у студії) та експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Тож нині, мовляв, має ефект бумеранга. Хоча у тому, що справа матиме для лідера «ЄС» серйозні наслідки, Крюкова сумнівається. Що підозра Порошенку — обґрунтована і законна, говорив аналітик проєкту «Слово і Діло», політкоментатор Валентин Гладких. Нагадуючи, що у цьому ланцюжку фігурує ще і Віктор Медведчук.

Захищали ж честь партійного лідера нардеп від «ЄС» Олексій Гончаренко та колишня кандидатка у нардепи від «ЄС», парламентарка восьмого скликання Тетяна Чорновол. Остання, до слова, сказала, що Петро Порошенко є «не лідером опозиції, а лідером спротиву». Та й загалом, мовляв, Зеленський Порошенка за вугілля з окупованих територій критикує, а сам разом із Медведчуком та Коломойським із 2020 звідти антрацит і везе. Доказів цьому твердженню Чорновол не надала, натомість допитуючись у критиків, де ж у цій схемі Порошенко?

І справді, де ж тут Порошенко?

Не приховувала задоволення від справи довкола Порошенка колишня бранка Кремля та парламентарка Надія Савченко. Восміхаючись, гостя запевнила, що п’ятий президент зрештою «сяде». Натомість нардеп від «ЄС» Гончаренко навпаки радив Зеленському припинити чвари і покликати Порошенка розв’язувати міжнародні проблеми України. А медійниця Крюкова сказала, що членам монобільшості взагалі зараз не до проблем, адже їм щойно виплатили «борги» по зарплатах «у конвертах». І для цієї тези, звісно ж, доказів не знайшлося.

21 січня, «П’ятниця. Вечір», «Наш»

Гостями були лідер Радикальної партії Олег Ляшко (соло), народні депутати Юрій Камельчук, Сергій Демченко, Олексій Мовчан, Павло Фролов («Слуга народу»), Олександр Качний, Юрій Павленко («Опозиційна платформа – За життя»), голова політради партії «Наші» Олександр Долженков, правник Геннадій Друзенко, парламентарка восьмого скликання Тетяна Чорновол («Народний фронт»), колишній нардеп-регіонал Тарас Чорновіл, уповноважена ВРУ з прав людини часів Порошенка Валерія Лутковська, політкоментаторка Олена Дяченко. Разом 13 гостей (10 чоловіків та троє жінок).

На самому старті програми в етер пустили пісню, що пародіювала заставку до проєкту «Вечірній квартал» на «1+1». Закадровий голос, імітуючи Зеленського, співав «веселу» пісню. А потім у студію в образі чинного президента вийшов пародист, який голосом Володимира Зеленського переказував щось на кшталт новин тижня на іронічний лад. От що буває, коли твій проєкт триває 5 годин, і його стає нецікаво заповнювати лише однотипними промовами гостей. На соло прийшов лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Переказувати його промови немає сенсу: вони повторювали сказане у середу у проєкті Василя Голованова. А от гуртові блоки, традиційно для цього токшоу, найбільше запам’яталися галасом. Тим більше, що на «Наш», на відміну від телеканалів Ахметова, представники влади досі ходять. Перший словесний пінг-понг влаштували довкола справи Порошенка. «Слуга народу» Юрій Камельчук казав, що нардеп не поважає правоохоронні органи. Його колега Сергій Демченко і взагалі певен, що опозиціонер «обнулив себе як політик і як людина».

Соратниця п’ятого президента Тетяна Чорновол відбивалася штабними гаслами, озвученими перед тим у «Токшоу №1». Мовляв, Порошенко був президентом наступу, звільняючи Донбас, а Зеленський — президент капітуляції. Ще гостя повторила тези про постачання чинною владою антрациту з непідконтрольних територій — і знов доказів словам не надала. Також казала про те, що Порошенко нині — «лідер партії спротиву» (ще одна наскрізна тема в риториці «ЄС»). А поки присутні політики «билися за правду» у справі Порошенка, ведучому Максу Назарову боліли «незаконні санкції» проти «ОПЗЖ». Він бідкався, що у Медведчука і канали закрили, і самого під домашній арешт посадили, а Петро Порошенко відбувся легким переляком. Більше того: поки Порошенка судять, наголошував ведучий, його корпорації бюджетні відшкодування отримують. На погляд «слуги народу» Демченка, це якраз і свідчить, що справа п’ятого президента — не політизована.

Традиційно ведучі телеканалу намагалися тримати гостей «у тонусі», перебиваючи їх. Дійшло до того, що правник та волонтер Геннадій Друзенко, неодноразово осмикнутий ведучою Ланою Шевчук, студію залишив. Та ведучі градус напруги не зменшували. Макс Назаров ледь не зірвався на крик, коли винуватив владу у нагнітанні істерії довкола можливого нападу Путіна. Мовляв, це все занадто «гіпотетично». Пізніше Назаров знову обстоював позиції Росії щодо Донбасу, зокрема так звану «формулу Штайнмаєра». Що ж, відстоювати інтереси Росії для проросійського медійника — справа звична.

Цю ж лінію гнув і нардеп від «ОПЗЖ» Качний. Мовляв, ніякої війни не буде, «если не захочет Украина». Примітно, що опозиційна до чинної влади Тетяна Чорновол на знак незгоди з проросійськими закидами ведучих демонстративно пересіла у порожнє крісло Геннадія Друзенка, розташоване поруч зі «слугами народу». Ось так автори проєкту здатні ситуативно об’єднувати навіть непримиренних опонентів. Про міжнародні перспективи України та можливу війну з Росією говорили і у другому гуртовому блоці. Нардеп від політсили Медведчука Юрій Павленко певнив: «поки у парламенті є "ОПЗЖ", війни у країні не буде» (за принципом «на своїх не нападуть»?). Представник монобільшості Павло Фролов закинув опонентам часті прогули парламентських засідань. Було у другому блоці і «дежавю»: не витримавши дискусії з ведучим Антоном Довлатовим, студію залишив колишній соратник Януковича, а останнім часом — симпатик Порошенка Тарас Чорновіл. Услід йому ведуча Ангеліна Пичик говорила, що у проєкті «ми дискутуємо».

Незгодним — туди

Далі у студії проросійські гості ще завзятіше обстоювали дотримання Україною Мінських угод, а Юрій Павленко, як і в етері «Токшоу №1» у середу, ратував за дострокові парламентські вибори. Під кінець глядачам показали жалісливий сюжет про пенсіонерку, яка має невелику пенсію, що не дозволяє навіть перекривати комунальні платежі. Такі ж сюжети про «все погано» люблять час від часу показувати і автори токшоу на каналах, афілійованих із «ОПЗЖ».

21 грудня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

У студії та на включеннях були народні депутати: колишній спікер Верховної Ради 9 скликання Дмитро Разумков (позафракційний), Петро Порошенко («Європейська солідарність»), Сергій Соболєв («Батьківщина»), Кіра Рудик, Роман Костенко («Голос»), ексміністр внутрішніх справ Арсен Аваков, прем’єр часів Порошенка Арсеній Яценюк, ексочільник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба, лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький, російський опозиціонер Лев Шлосберг. Разом 12 гостей (10 чоловіків та двоє жінок).

Повну відсутність влади у студії Савік Шустер традиційно пояснив відмовою. Нині, мовляв, кликали на етер лідера фракції «Слуга народу» Давида Арахамію та міністерку з реінтеграції Ірину Верещук, та ті не захотіли. Непереливки цього вечора було не лише з представниками влади у студії, але і з автоматизованими субтитрами.

Рядки внизу екрана з’являлися хаотично, час від час зникаючи на кільканадцять секунд. Через що синхронізувати їх із промовами учасників програми шансу не було. Побачивши таке, режисери просто вимкнули субтитри вже після першої частини «Свободи слова Савіка Шустера». Ефір тим часом не відрізнявся від усіх попередніх, куди не побажали прийти представники владної команди.

Потужний гурт «ексів» мав час та натхнення критикувати Зеленського і компанію. Бо ж приводів було вдосталь. Спершу на екрані навели пряму мову з нещодавньої пресконференції Джозефа Байдена щодо намагання Росії тиснути на Україну та колективний Захід. Президент США погрожував Росії потужною відповіддю. Далі подали звернення президента українського, у якому Володимир Зеленський заспокоював земляків на тлі можливої ескалації збройного конфлікту на сході та вторгнення військ окупанта вглиб України.

Коли прийшов на дружній канал, але і тут цей Зеленський

От його присутні колишні і взялися критикувати. Експрем’єр Яценюк, попри власну думку, що вірогідність нападу Росії — не більше 49%, ганив Зеленського за непереконливість та легковажність у цьому питанні. А ще президенту дісталося за слова, що Росія може окупувати Харків, давши старт повномасштабній війні. На заяву відразу ж зреагував очільник міста Ігор Терехов, запевнивши спільноту, що Харків був і буде українським.

Слова міського голови підтримав і, за його визначенням, «русскоязычный украинский националист» Арсен Аваков, переконуючи, що Харків росіянам не взяти. Порцію піару отримав і сам ексміністр: Яценюк хвалив колишнього колегу по кабміну за гідний опір сепаратистам у 2014 році. А от у зверненні президент України, на думку Авакова, «говорил как с детьми». Хоча, якби прийшов до Шустера у студію, певен гість, це «была бы десятка».

За те, щоби Володимир Зеленський ходив до студій на кшталт шустерівської, виступав і лідер «Євросолідарності» Петро Порошенко. Бо з екранів чинний президент звертався до українців, мовляв, «як до глядачів "Папіка"». З промови Порошенка було помітно, що він досі не позбувся «синдрому президента»: завершивши критику, гість тут же дав поради владі, як розташовувати війська, розвивати армію, затримувати агентів Кремля. У другій частині етеру гості студії ламали голову, коли і у який спосіб може напасти Росія. Захисник України, нардеп «Голосу» Роман Костенко певнив, що повномасштабне вторгнення агресора займе не менше тижня.

Ексголовний розвідник Василь Бурба говорив про 3—4 дні. П’ятий президент Порошенко і взагалі казав, що атаки ворога з повітря будуть швидкими і болючими, а основна задача Путіна нині, мовляв, активізувати гібридну війну. При цьому гості були суголосні, що президент та владна команда легковажно оцінюють ризики. Опонувати було нікому: Савік Шустер критичних запитань гостям не ставив і дискусію модерував вряди-годи. Ще згадали про мітинг пенсіонерів під посольством Росії в Україні. На акції, яку відвідали журналісти проєкту, літні протестувальники закликали росіян припинити «братовбивчі» дії та жити у мирі, як і раніше. Всі учасники мітингу, пряму мову яких подали у тематичному сюжеті, як і сама кореспондентка, говорили російською. Савік Шустер назвав вимоги мітингарів «народной дипломатией».

Акцію схвалив не лише присутній на зв’язку російський опозиціонер Шлосберг, але і наш — Порошенко. Нагадуючи колезі, що протестами українці боряться і за «шанс на демократію» у Росії. За годину до цього той-таки лідер «ЄС» закликав українську владу дотримуватися стратегії «Геть від Москви». Ну а на десерт у проєкті Шустера поговорили про справу проти п’ятого президента України. Враховуючи, що у студії, крім «винуватця події», залишилися повністю прихильна до нього лідерка «Голосу» Кіра Рудик, а також статичні Сергій Соболєв з «Батьківщини» та Андрій Білецький з «Нацкорпусу», обговорення перетворилося на теплу ванну для Петра Порошенка. На екран вивели сюжет про те, які претензії правоохоронці мають до лідера «Євросолідарності». У ньому не було навіть натяку на критику фігуранта.

Натомість Порошенко поставав жертвою обставин, який купував вугілля з непідконтрольної території, бо завезене з Південноафриканської республіки, мовляв, було вкрай неякісним і дорогим. При цьому у матеріалі не показали, як Порошенко тікав від правоохоронців, коли ті хотіли вручити йому повістку. А для балансу показали пряму мову генпрокурорки Ірини Венедиктової. Не маючи у студії опонентів, Петро Порошенко, здавалося, озвучив усі домашні заготовки. Він назвав справу «трешем» та «політичним шоу» на замовлення Зеленського, спонсорованого Коломойським. Виконавець, на думку нардепа — «кат Майдану», нині заступник керівника Офісу президента Олег Татаров.

Сам Зеленський, певен Порошенко, рухається у бік Януковича, а Україна потроху стає Малоросією. Ще Порошенко подякував, що під будівлю Печерського суду «прийшли 30 тисяч людей», а також висловив подяки журналістам, які висвітлювали хід справи. Не забув і «перевести стрілки» на наступників, згадавши і про скандал довкола справи «вагнерівців», і про оприлюднення Pandora Papers, яке нагадало про наявність офшорів у Зеленського. Порошенко твердив, що через них Зеленський разом з Коломойським «вкрали сотні мільйонів доларів» (нових доказів цієї версії він не навів, а старі — не дуже переконливі). Коли ж узявся коментувати претензії правоохоронців до нього самого, певнив: був жертвою обставин, адже з Південноафриканської республіки везли «сміття», куплене «через офшори» за завищеною втричі ціною. Несміливе запитання Шустера «кто вез?» потонуло у промові Порошенка, з якої виходило, що неякісне вугілля державні компанії закупили в Африці ледь не самотужки, в обхід усіх високопосадовців.

З присутніх у студії підтримку Порошенку висловила лідерка партії «Голос» Кіра Рудик, яка була і в «Жулянах», і у Печерському суді, коли там слухали справу. Ані «тимошенківець» Соболєв, ані лідер «Нацкорпусу» Білецький справу п’ятого президента не коментували. Натомість останній говорив, що Зеленський пішов шляхом політичних репресій. А от Сергій Соболєв наполягав, що Україні потрібна судова реформа. І тут теплу ванну для Порошенка трохи охолодив ведучий, нагадавши гостю, що і за його президентської каденції таку реформу не спромоглися провести. Лідер «ЄС» відбивався: мовляв, будучи при владі, його команда створила Верховний та Вищий антикорупційний суди. До яких, певен Порошенко, «поки що немає претензій».

Токшоу, що не потрапили в огляд:

19 січня, «Український формат», Перший незалежний

У програмі участь взяли народний депутат Анатолій Бурмич («ОПЗЖ»), парламентарі 8 скликання Надія Савченко (ВО «Батьківщина»), Сергій Хлань («БПП»), політичні коментатори Олександр Лазарєв, Юрій Дудкін, Андрій Теліженко, Андрій Вигірінський, Ростислав Балабан. Разом вісім гостей (сім чоловіків та одна жінка).

21 січня, «Моя Україна», Прямий

У програмі взяли участь народні депутати Володимир Ар’єв, Михайло Бондар («Європейська солідарність»), Андрій Осадчук («Голос»), Сергій Шахов (група «Довіра»), депутат Київради Тарас Козак («Голос»), екснардепи Борислав Береза (позафракційний), політичний коментатор Олександр Солонтай, адвокат Петра Порошенка Ілля Новиков, політтехнолог Віктор Уколов. Разом дев’ять гостей чоловіків.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проект «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY