detector.media
20.01.2022 15:22
Журналісти про перекидання російських військ: частина з них за 40 км від кордону України
Журналісти про перекидання російських військ: частина з них за 40 км від кордону України
Один із російських військовослужбовців з Далекого Сходу повідомив, що «половина техніки заводиться через раз».

Російські війська, які перекидають з Далекого Сходу РФ на «навчання» до Білорусі, знаходяться за 40 кілометрів від кордону України, говориться в спільному розслідуванні «Радіо Свобода» і Conflict Intelligence Team (CIT).

Зокрема, російські війська розташувались поблизу білоруського міста Гомель, за 40 км від Чернігівської області та за 90 км від Київської області. За останній тиждень у тіктоку зʼявилося кілька нових відео про перекидання озброєння та особового складу з Далекого Сходу Російської Федерації.

«Записи відрізняє від інших те, що вони стали дуже популярними в цій соцмережі та набрали сотні коментарів. Практично в кожному другому з них родичі та друзі контрактників пишуть про їх відправлення "у відрядження" та "на навчання". Більшість повідомляє про те, що пунктом призначення є "Білорусь", інші пишуть, що їхніх знайомих і рідних відправили "в Україну" або "на український кордон"», – пишуть розслідувачі.

З коментарів під відео випливає, що серед військовослужбовців, яких відправляють на навчання, майже всі є контрактниками. Спільні російсько-білоруські навчання заявлені на період з 10 по 20 лютого, однак у більшості коментарів рідні та близькі військових пишуть, що відрядження триватиме 6-9 місяців.

За даними журналістів, до кордону України перекидають 5-ту окрему танкову бригаду, яка у 2014-2015 роках брала участь у війні на Донбасі, а також 64-ту мотострілецьку бригаду з Хабаровського краю.

Також з Далекого Сходу на захід перекидають частини, «без яких важко уявити повномасштабну військову операцію»: військову поліцію, десант, спецпризначенців. 

«Одним із необхідних елементів масштабних навчань (або війни, особливо якщо є потреба утримувати під контролем населені пункти) є військова поліція. Як випливає з коментарів у TikTok, її службовці також вирушають із ешелонами у західному напрямку», – пишуть розслідувачі.

Жінка, яка в розслідуванні названа дружиною спецпризначенця, повідомила «Радіо Свобода», що її чоловіка відправили у «відрядження». За її словами, це «не перша вилазка з Росії», раніше «відрядження» тривало три місяці.

Один російський військовослужбовець у коментарі «Радіо Свобода» повідомив, що вже тиждень їде у військовому ешелоні з Далекого Сходу на захід. Він розповів, що половина техніки, що перевозиться, «заводиться через раз», а мета «відрядження» – «постояти для понтів».

Дівчина з Владивостока у коментарях висловила впевненість, що її хлопець їде «не на навчання». На уточнення журналістів «Радіо Свобода» вона відповіла, що хлопця відправили в Україну, але не вказала, звідки в неї така інформація.

В 2014 році Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях, створивши терористичні утворення «ДНР» та «ЛНР». У 2014 і 2015 роках відбулося пряме військове вторгнення армії РФ на територію України з метою військової допомоги бойовикам Донбасу.

1 листопада 2021 року видання Politico оприлюднило нові супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують повідомлення The Washington Post від 30 жовтня про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

4 грудня видання Bild з посиланням на джерела у західних розвідках опублікувало мапу, згідно з якою ймовірний напад Росії на Україну планується в три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території, включаючи Київ.

Голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що Росія готує масштабну військову операцію проти України на кінець січня – початок лютого 2022 року і може завдати удару одразу з кількох напрямків.

У січні 2022 року Велика Британія на тлі російської ескалації почала поставляти ЗСУ оборонне озброєння – високоточні протитанкові комплекси NLAW.

Фото: Минобороны России/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY