detector.media
19.01.2022 13:01
Біля Печерського суду сталися сутички між поліцією та мітингарями (ВІДЕО)
Біля Печерського суду сталися сутички між поліцією та мітингарями (ВІДЕО)
Правоохоронці не дозволили мітингарям встановити для обігріву бочки з відкритим вогнем.

У середу, 19 січня, біля Печерського райсуду, де мають оголосити запобіжний захід п’ятому президенту Петру Порошенку, сталися сутички між мітингарями та правоохоронцями.

Про це повідомляє кореспондентка hromadske з місця подій. Інцидент виник через те, що правоохоронці не дозволили встановити для обігріву бочки з відкритим вогнем. Під час штовханини було чутно, як застосовується сльозогінний газ.

Біля Печерського суду, де сьогодні повинні обрати запобіжний захід Порошенку, відбуваються сутичники мітингувальників та поліцейських. Інцидент виник через те, що правоохоронці не дозволили встановити бочки для обігріву з відкритим вогнем

Відео: Вікторія Рощина/hromadske pic.twitter.com/eXIroPZsO6

— hromadske (@HromadskeUA) January 19, 2022

Депутатка Ірина Геращенко опублікувала заяву фракції «Європейська солідарність» щодо сутичок біля суду. В заяві йдеться про те, що правоохоронці першими застосували силу та «вдалися до провокацій».

У поліції Києва агенції «Інтерфакс-Україна» повідомили, що мітингарі хотіли підпалити бочки, щоб зігрітися, але правоохоронці не дозволили цього зробити. У поліції додали, що протистояння як такого не було, затриманих немає.

Як зазначає ВВС News Україна, намети активістів знаходяться неподалік готелю Hyatt Regency, у якому зупинився державний секретар США Ентоні Блінкен. О 12:30 він мав зустрітися з президентом Володимиром Зеленським. Саме в цей час розпочалися сутички з поліцією.

Нагадаємо, прокуратура просить заарештувати Порошенка з альтернативою застави 1 млрд грн, суд має оприлюднити рішення 19 січня після 14:00.

Порошенко виїхав із України 17 грудня 2021 року після того, як ДБР намагалося вручити йому повістку. Нардеп заявляв, що це була запланована поїздка, однак, за даними ДБР, квиток на літак він придбав ввечері того ж дня, вже після інциденту зі слідчими.

20 грудня 2021 року ДБР повідомило Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям. Водночас підозру йому підписала не генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, а її перший заступник. Захист Порошенка наголошує, що це незаконно, та акцентує на тому, що Венедіктова для цього пішла у відпустку на один день, 20 грудня.

Підозра повідомлена в межах справи про схему постачання вугілля з тимчасово окупованих частин Донбасу на суму близько 1,5 мільярда гривень.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про арешт Порошенка з можливістю внесення застави у розмірі 1 мільярд гривень. Печерський суд 6 січня 2022 року арештував все майно нардепа.

17 січня 2022 року Порошенко повернувся до України.

Фото: Сергій Нужненко/«Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY