detector.media
17.01.2022 17:00
«Поехали, твою мать!». Порошенко пояснив свою емоційну поведінку при спробі вручення повістки
«Поехали, твою мать!». Порошенко пояснив свою емоційну поведінку при спробі вручення повістки
Петро Порошенко не шкодує через свою емоційну реакцію.

П'ятий президент України, нардеп «Європейської солідарності» Петро Порошенко пояснив свої емоційні слова, які сказав,коли слідчі ДБР спробували вручити йому повістку у грудні 2021 року. Тоді експрезидент, сівши в автівку, емоційно вигукнув водію: «Поехали, твою мать!».

В інтерв’ю «Українській правді», яке він дав на борту літака, Порошенко сказав, що не був упевнений, що до нього підходили саме слідчі ДБР, а не пранкери. За словами Порошенка, він не шкодує через свою емоційну реакцію.

«В нас була дуже дивна позиція водія, тому що ми дійсно запізнювалися на зустріч. Мій помічник мав сідати в іншу машину, і так було заплановано заздалегідь. Водія чомусь переклинило, і ми півтори хвилини не їхали. І, звичайно, це не передбачалося для інших вух.

Я вибачився перед водієм. Він не може пояснити, чому його переклинило, він злякався. Я можу вам сказати, що мій помічник і охорона сказали, що там, на виході, стояли якісь пранкери, блогери. І я точно не знав, що це ДБР. Вони почали кричати, коли ми де-факто вже почали рухатись. І я не був налаштований спілкуватись із замовниками подібних справ».

17 грудня 2021 року ДБР спробувало вручити Порошенку повістку про виклик на допит, однак експрезидент сів у автівку та поїхав, проігнорувавши слідчих. На записі ДБР чутно, як Порошенко кричить водієві російською мовою: «Поехали, твою мать!».

17 січня 2021 року Петро Порошенко літаком повернувся з Варшави. В аеропорту «Київ» його зустрічали прихильники та журналісти. Соратники Порошенка закликали зустрічати п'ятого президента через побоювання, що його затримають прямо на летовищі.

Під час проходження паспортного контролю до Порошенка підійшов слідчий ДБР, який зачитав йому повістку про виклик до суду. Нардеп демонстративно його ігнорував. Слідчий наголосив, що політика не затримують, а чекають у суді.

Порошенко заявив, що його нібито не допускають на територію України, тому що більше 10 хвилин перевіряють паспорт. Згодом його пропустили.

У ДБР заявили, що Порошенко після прибуття до аеропорту «Київ» відмовився від отримання процесуальних документів, а адвокати нібито втекли «шляхом створення штучного натовпу».

Пізніше адвокат Порошенка Ігор Головань заявив, що їхній підзахисний формально не є підозрюваним у справі про державну зраду та сприяння терористичній організації.

«Захисникам не можуть бути зрозумілі процесуальні права та обов'язки на тій підставі, що Порошенко Петро Олексійович не має статусу підозрюваного в цьому провадженні. Ми не бачили жодного документа, який би підтверджував повідомлення Порошенку про підозру», – заявив Головань.

Судове засідання розпочалось об 11:00 у Печерському райсуді Києва.

Порошенко виїхав із України 17 грудня 2021 року, після того як ДБР намагалося вручити йому повістку. Нардеп заявляв, що це була запланована поїздка, однак, за даними ДБР, квиток на літак він придбав ввечері того ж дня, вже після інциденту зі слідчими.

20 грудня 2021 року ДБР повідомило Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям. Водночас підозру йому підписала не генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, а її перший заступник. Захист Порошенка наголошує, що це незаконно, та акцентує на тому, що Венедіктова для цього пішла у відпустку на один день, 20 грудня.

Підозра повідомлена в межах справи про схему постачання вугілля з тимчасово окупованих частин Донбасу на суму близько 1,5 мільярда гривень.

Офіс генпрокурора погодив клопотання про арешт Порошенка з можливістю внесення застави у розмірі 1 мільярд гривень. Печерський суд 6 січня 2022 року арештував все майно нардепа.

Фото: Петро Порошенко/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY