detector.media
14.01.2022 18:40
Кримського журналіста Владислава Єсипенка суд залишив у СІЗО до 18 березня
Кримського журналіста Владислава Єсипенка суд залишив у СІЗО до 18 березня
Фрілансеру проєкту «Крим. Реалії» загрожує до 12 років ув’язнення.

Верховний суд окупованого Криму продовжив арешт кримського журналіста Владислава Єсипенка. Про це з посиланням на його дружину повідомляє сайт «Крим. Реалії» (проєкт «Радіо Свобода»).

За цією інформацією, суддя Алла Овчинникова відхилила апеляційну скаргу захисту на рішення російського Сімферопольського районного суду від 13 грудня 2021 року. Тоді суддя Длявер Берберов продовжив арешт Єсипенка на три місяці.

21 грудня 2021 року засідання у кримінальній справі проти Єсипенка було перенесено на місяць.

Нагадаємо, Владислав Єсипенко – позаштатний журналіст (фрілансер) проєкту «Крим. Реалії». Він висвітлював соціальну та екологічну проблематику, знімав опитування кримчан.

Затримали журналіста співробітники ФСБ Росії в Криму 10 березня 2021 року за звинуваченням у збиранні інформації «в інтересах спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою».

Протягом 27 днів до Єсипенка не допускали незалежних адвокатів. Водночас інтерв'ю з ним показав російський державний телеканал «Крым 24»: на відео, опублікованому на сайті каналу, Владислав Єсипенко підтвердив, що знімав на півострові для проєкту «Крим. Реалії», а також сказав, що нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам.

На засіданні суду в Сімферополі, куди допустили незалежного адвоката, Владислав Єсипенко заявив про тортури з боку російських спецслужб. Там же Єсипенко відмовився від адвоката за призначенням Віолетти Синєглазової.

Суд залишив Єсипенка під вартою до 11 травня 2021 року.

За повідомленням адвоката Олексія Ладіна, співробітники ФСБ Росії «погрожували Єсипенку розправою» після того, як він на суді в Криму звинуватив відомство в тортурах.

Раніше Владислава Єсипенка звинувачували в Криму лише за ст. 223-1. КК Росії (Незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, перероблення або ремонт вибухових пристроїв). Покарання за цією статтею передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі. Як повідомила дружина Катерина Єсипенко, йому інкримінують ще одну статтю обвинувачення – ст. 222 Кримінального кодексу Росії (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів). Санкція цієї статті передбачає покарання від 5 до 12 років позбавлення волі.

Служба зовнішньої розвідки України на інформацію ФСБ про співпрацю Владислава Єсипенка з українськими спецслужбами повідомила «Крим. Реалії», що «не коментує провокації російських спецслужб».

Прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом затримання й арешту в Криму Владислава Єсипенка.

Офіційної інформації від російських силових структур про слідчі дії щодо Владислава Єсипенка немає.

Міністерство закордонних справ України, український омбудсмен, Європейська і Міжнародна федерації журналістів закликали до негайного звільнення і зняття всіх звинувачень з Владислава Єсипенка.

Президент «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» Джеймі Флай вимагав негайно звільнити Єсипенка з-під варти і заявив, що РВЄ/РС обурене тортурами, про які повідомив затриманий в Криму фрілансер «Крим. Реалії».

Фото: сайт «Крим. Реалії»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY