detector.media
14.01.2022 17:58
Центр стратегічних комунікацій знайшов «російський слід» у хакерській атаці на урядові сайти
Центр стратегічних комунікацій знайшов «російський слід» у хакерській атаці на урядові сайти
На думку фахівців центру, на російських хакерів вказує хронологія поширення новини про кібератаку.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки знайшов «російський слід» у потужній хакерській атаці на урядові сайти. Фахівці центру припускають, що атака пов’язана з нещодавніми перемовинами США, НАТО та Росії.

«Днями Москва уже відновила військові навчання біля кордонів України. А хакерські дії на українські держоргани також можуть бути частиною цієї психологічної атаки на українців», – говориться в матеріалі центру.

На думку фахівців центру, на «російський слід» вказує хронологія поширення новини про кібератаку. Інформація спочатку з’явилась в соцмережах, далі першими публікаціями серед медіа були «зливні бачки».

А далі її активно поширили уже російські видання:

Вранці новину підхопили українські медіа.

«Приховати "російський слід" мало б використання хакерами згадок про Волинь, ОУН-УПА, Галичину, Полісся та "інші історичні землі". Очевидно, що це зроблено навмисне, аби кинути тінь за хакерську атаку на Польщу: Росія та її проксі давно працюють над тим, аби посварити дві дружні сусідські країни. Адже минуле польсько-українських відносин є чутливою темою. І суперечності щодо трактування деяких подій в Польщі та Україні створюють певні проблеми для сучасної співпраці двох держав у низці сфер».

Масштабна хакерська атака була організована зловмисниками у ніч на 14 січня. Сайти Міністерства освіти та науки, Міністерства закордонних справ, Міністерства у справах ветеранів, Міністерства енергетики, Державної служби з надзвичайних ситуацій та «Дії» зазнали хакерської атаки

На урядових ресурсах було розміщено зображення з текстом українською, російською та польською мовами, який попереджає користувача, що нібито його особисті дані стали публічними, а інформація на комп'ютері знищуються.

Припис, що це «за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся та за історичні землі» нібито вказував, що до атаки причетні «польські» хакери. Однак «послання» українцям було написане ламаною польською мовою.

Загалом, хакери атакували близько 70 сайтів органів влади, що стало однією з найпотужніших кібератак за останні роки. СБУ та Держспецзв'язку запевнили, що витоку даних не відбулося.

У грудні 2021 року The New York Times повідомляло, що Росія готує масштабну кібератаку на урядові установи, енергосистему та інші стратегічні галузі економіки України.

За даними видання, США та Велика Британія таємно відправили до України спеціалістів із кібербезпеки для протидії можливій активізації кіберагресії Росії.

Фото: DIMITAR DILKOFF/AFP via Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY