detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
13.01.2022 12:09
Нацрада призначила штраф понад 100 тисяч гривень одеському каналу через висловлювання Киви та Волошина
Нацрада призначила штраф понад 100 тисяч гривень одеському каналу через висловлювання Киви та Волошина
Канал ретранслював проєкт, створений спільно з юридичною особою Першого незалежного.

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення призначила штраф ТОВ «ТРК "Здоров’я"» з міста Одеса за розпалювання релігійної ворожнечі. Таке рішення регулятор ухвалив 13 січня на своєму засіданні.

Нацрада зафіксувала в ефірі каналу трансляцію програми «Український формат», виробником якої є юридична особа Першого незалежного ТОВ «Тайм Медіа». Токшоу вели Діана Панченко та Ростислав Сухачов.

У титрах проєкту вказано, що він є спільним виробництвом «Тайм Медіа» та «ТРК "Здоров’я"».

Під час проєкту вийшли інтерв’ю з Іллею Кивою та Олегом Волошиним. За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, під час цих ефірів депутати виголошували висловлювання, які мають ознаки мови ворожнечі. А також ці висловлювання збігаються з пропагандистською позицією РФ.

Представники каналу зазначили, що розірвали договір із ТОВ «Тайм Медіа», з 31 жовтня 2021 року «ТРК "Здоров’я"» не співпрацює з цією компанією. Також вони зазначили, що висновки регулятора не ґрунтуються на експертизі. І відповідно, вони замовили експертизу у Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, яка не збігається з висновками регулятора. Тому представники каналу вважають, що звинувачення щодо розпалювання ворожнечі не відповідають дійсності. Вони просили або не виносити штраф, або перенести розгляд цього питання.

Голова Нацради Ольга Герасим’юк зазначила, що у висновку експерта йдеться про відсутність лінгвістичних ознак порушень: «Це уточнює висновок експерта, який звертав увагу на лінгвістику, а не на інші речі». Вона закликала представників каналу не сумніватись в експертизі Нацради.

Член Нацради Олександр Бурмагін додав: «Будь яка експертиза – це думка одного експерта. У моїй практиці безліч висновків, коли експерти приймають різні, навіть протилежні висновки. Тому замінювати висновки регулятора висновками одного з експертів є недоречними». Також він додав, що Європейський суд не захищає мову ворожнечу 10 статтею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

За його словами, Європейський суд робив висновки наявності мови ворожнечі не на основі лінгвістичних досліджень (які навіть не замовлялись), а на основі власної експертизи.

«Мова ворожнечі – це не єдине порушення. Адже канал допустив порушення і щодо об’єктивності»,  додав він.

Нагадаємо, у травні 2021 року Нацрада вже призначала перевірку цьому одеському каналу за ретрансляцію каналу Козака-Медведчука. А у серпні винесла ТОВ «ТРК "Здоров’я"» попередження за результатами цієї перевірки.

28 грудня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти компаній-власників Першого незалежного та каналу UkrLive. 

В указі говориться, що рішення було ухвалене 28 грудня, однак у цей день не було анонсовано засідання Радбезу. Згідно з офіційною інформацією, найближче засідання РНБО має відбутись 30 грудня.

Санкції строком на п’ять років запроваджені проти ТОВ «Медіахолдинг Новини», створеного співробітниками закритих каналів Медведчука, ТОВ «Тайм Медіа» та ТОВ «Телепростір». Компанії пов'язані з нардепами «ОПЗЖ» Нестором Шуфричем і Тарасом Козаком.

Скріншот відео: Перший незалежний/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY