detector.media
11.01.2022 13:24
Українська гільдія режисерів виступила з відкритим листом на підтримку Євгена Лавренчука
Українська гільдія режисерів виступила з відкритим листом на підтримку Євгена Лавренчука
У листі вони просять уряди Італії та України, а також міжнародні і національні правозахисні організації взяти цю справу під контроль.

Українська гільдія режисерів виступила з відкритим листом на підтримку українського режисера Євгена Лавренчука, затриманого в Італії у зв’язку із запитом Російської Федерації про його екстрадицію.

Режисери звертаються до урядів Італії та України, а також міжнародних і національних правозахисних організацій, зокрема Amnesty International, Human Rights Watch та Італійської Федерації з прав людини, та просять взяти справу Євгена Лавренчука під особливий контроль, щоб не допустити необґрунтованого переслідування українського режисера та його видачі державі-агресору.

«Ми звертаємо вашу увагу, що в РФ відбуваються системні та масштабні політичні переслідування, жертвами яких стають митці, журналісти, адвокати, опозиційні діячі, екологічні активісти, правозахисники.

У грудні 2021 року РФ шокувала світ рішенням про примусову ліквідацію міжнародного історико-просвітницького товариства “Меморіал”, який був заснований академіком Андрієм Сахаровим для збереження історичної пам’яті про сталінські репресії.

РФ регулярно зловживає міжнародно-правовим співробітництвом між країнами та використовує систему Інтерпол у політичних цілях», – йдеться у листі.

Так, навесні 2017 року в доповіді для Парламентської асамблеї Ради Європи Російська Федерація була названа серед країн, що активно застосовують систему «червоних циркулярів» для політичних переслідувань.

«До всього цього, у РФ катування та жорстоке поводження з людьми є невід’ємною частиною кримінально-виконавчої системи, що підтверджують як звіти міжнародних організацій, так і передані правозахисному ресурсу Gulagu.net гігабайти відеоматеріалів про побиття та зґвалтування ув’язнених у лікарнях та місцях несвободи», – наголошують автори заяви.

Вони також нагадують, що Євген Лавренчук закінчив Російський університет театрального мистецтва (ГІТІС, майстерня Романа Віктюка) та Вищі курси режисерів та сценаристів (ВКСР) в Москві.

Свого часу він став наймолодшим театральним режисером-постановником у Російській Федерації.

Його дипломна робота ставилася на різних сценах із 2003 по 2015 роки. У 2004-му він заснував «Польський Театр у Москві», який активно ставив вистави, проводив освітні програми та акторські тренінги.

У 2013 році режисер отримав відзнаку уряду Польщі за внесок у розвиток польської культури.

Ще в 2011 році його звинуватили в «пропаганді гомосексуалізму» після постановки вистав «Анна Кареніна» й «Дракон» у Томському театрі юного глядача. У жовтні 2013 року суд Томська відмовив Лавренчуку в задоволенні його позову про захист честі й гідності.

У 2014 році Євген Лавренчук покинув РФ на знак незгоди з окупацією Криму та воєнними діями на Донбасі проти України, про що неодноразово заявляв публічно.

Відкритий лист підписали:

Українського режисера театру Євгена Лавренчука затримали в Італії за запитом РФ 17 грудня 2021 року. Росія звинувачує його у «фінансових порушеннях», які він нібито скоїв вісім років тому, коли працював у РФ. 

У МЗС України заявили, що режисеру надали адвоката. Суд Неаполя обрав українцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту.

Фото: фейсбук-сторінка Neda Nejdana

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY