detector.media
05.01.2022 22:20
Тиск на журналістів у Криму є безпрецедентним – «Радіо Свобода»
Тиск на журналістів у Криму є безпрецедентним – «Радіо Свобода»
Проти ЗМІ застосовують затримання, арешти, тортури, сфабриковані звинувачення.

У справах проти журналістів на півострові все частіше застосовують тортури, та вони продовжують виконувати свої обов’язки. Про це йдеться в огляді «Радіо Свобода» стосовно ситуації у Криму.

Серед найбільш кричущих випадків — застосування струму проти Владислава Єсипенка та Айдера Азаматова, ситуацію щодо яких вже висвітлював «Детектор медіа».

«Якою ціною далося каяття, а також визнання провини та «помилковості своїх переконань» одеському блогеру Олександру Долженкову, якого ФСБ затримала в Криму раніше, залишається лише здогадуватися, — відзначають у «Радіо Свобода». — У травні міський суд Євпаторії засудив його до одного року позбавлення волі, визнавши винним у "створенні екстремістської спільноти"».

Також у редакції звертають увагу на фабрикацію кримінальних справ проти блогерів. Серед них Людвіка Пападопулу, Айдер Кадиров та інші.

У відкритому доступі за цей рік налічується не менше 22 згадок про затримання громадянських журналістів, зокрема тих, хто мав при собі посвідчення та редакційні завдання.

«Часто при цьому до журналістів необґрунтовано застосовували силу», — наголошують у «Радіо Свобода».

Серед нейрезонансніших затримань також затримання редактора газети «Авдет» Шевкета Кайбуллаєва, громадянського журналіста Зедіна Аджикелямова, відразу п’ятьох журналістів «Кримської солідарності». Вони отримали отримали ухвали про адміністративний арешт на строки від 10 до 14 діб.

«Дістати камеру чи телефон без побоювання, що будеш одразу затриманий… Прийти до суду з упевненістю, що потрапиш до зали як представник ЗМІ, а не як учасник несанкціонованого мітингу… Ставити запитання перехожим, не боячись, що потім звинуватять у шпигунстві… Писати про ООН без позначок, регламентованих цензурою... Усе це поки що не про Крим, в якому ось уже сім років завзято підтримується режим підвищеної тиші», — резюмують у «Радіо Свобода».

Нагадаємо, однією з наймасовіших громадських акцій стало зібрання на підтримку активіста Нарімана Аметова. 24 грудня близько 400 мешканців міста Старий Крим та людей з інших куточків півострову зібралися біля його дому. Вони вимагали розслідувати тортури з боку ФСБ.

Фото з акції на підтримку Нарімана Аметова, «Кримська солідарність»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY