detector.media
04.01.2022 20:38
Росія зловживає статутом Інтерполу — Людмила Денiсова
Росія зловживає статутом Інтерполу — Людмила Денiсова
Людмила Денісова: «Це інструмент гібридної війни для політично мотивованих переслідувань українців».

У затриманні українського режисера Євгена Лавренчука є зловживання з боку Росії, вважає уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Заяву, у якій вона заcудила безпідставний арешт діяча театру, омбудсменка опублікувала у фейсбуці. 

«Затримання українця відбулося не на підставі встановлення червоної картки, як це робиться зазвичай у практиці співпраці з Інтерполом, а шляхом пред’явлення циркулярного повідомлення, поширення якого було обмежене певними країнами, що свідчить про зловживання Росією статутом Інтерполу і неправомірне його використання як інструменту гібридної війни для політично мотивованих переслідувань українців», — акцентує пані Денісова. 

Також омбудсменка звертає увагу на те, що суть звинувачень російська сторона не розголошує: «Росія звинувачує Євгена у «фінансових порушеннях», які він нібито скоїв вісім років тому. Російські ЗМІ із посиланням на Таганський суд Москви пишуть, що Євгена Лавренчука заочно заарештували в липні 2020 року за звинуваченням у шахрайстві у великому розмірі. У чому саме – деталей не розголошують».

Людмила Денісова у невідкладному порядку звернулася до прокурора міста Неаполя, омбудсменів регіону Кампанія та муніципалітету Неаполя з проханням перевірити законність та обґрунтованість затримання. Також омбудсменка просить вжити відповідних заходів для захисту Лавренчука та недопущення його екстрадиції до РФ.

Правомірність використання РФ інформаційної системи Інтерполу має перевірити  керівник Національної поліції України Ігор Клименко, додала пані Денісова.

Нагадаємо, Лавренчука затримали 17 грудня 2021 року в аеропорту Неаполя. У МЗС України кажуть, що режисеру надали адвоката. Суд Неаполя обрав українцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту.

Євген Лавренчук народився 1982 року у Львові, вступив на 2-й курс ГІТІСу у Москві і деякий час працював у Росії, де започаткував Польський театр. У 2014-му він виїхав із РФ через політичні переконання. Відтоді він працював у Польщі та в Україні.

У 2017 році Лавренчук був режисером конкурсу «Євробачення-2017».

Режисер також був експертом Українського культурного фонду, здобув  премію імені Леся Курбаса.

У 2021 році Лавренчук отримав звання заслуженого артиста. До весни 2021-го він був головним режисером Одеського національного театру опери та балету. 

Фото: фейсбук/Людмила Денісова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY