detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
31.12.2021 13:00
Топдесятка матеріалів «Детектора медіа» за 2021 рік. Вибір читачів
Топдесятка матеріалів «Детектора медіа» за 2021 рік. Вибір читачів
Згадуємо тексти наших авторів, які стали найпопулярнішими у році, що минає.

«Детектор медіа» продовжує підбивати підсумки року й сьогодні пропонує вашій увазі добірку з десяти матеріалів 2021 року, що набрали найбільше переглядів на сайті «ДМ». Незабаром ми також опублікуємо добірки найпопулярніших матеріалів наших сайтів MediaSapiens та «ДМ Суспільного». Спойлер: найбільш читаний текст групи сайтів «Детектор медіа» за 2021 рік був опублікований саме на MediaSapiens.

У 2021 році «Детектор медіа» опублікував більше тисячі матеріалів — понад 300 авторських колонок, понад 100 інтерв’ю, а ще — репортажі, опитування, відеовлоги, спонсорські проєкти тощо. Найбільше наших читачів цікавили критичні рецензії на новорічний контент, закриття каналів Медведчука (що, безперечно, стало однією з найгучніших медійних подій року) та скандал медіагруп із провайдером «Ланет».

   1. «Привітання Голобородька, або Партгоспактив у дитсадку»

Критична колонка нашого постійного автора Бориса Бахтєєва про новорічне звернення президента Зеленського стала найпопулярнішим матеріалом 2021 року на «Детекторі медіа» — її прочитали 73 326 разів.

У ніч на 1 січня 2021 року Володимир Зеленський звернувся до українців із телеекранів у доволі незвичний спосіб — він розповідав про здобутки країни дітям, які сиділи перед ним. У вступній частині новорічної промови президент зазначив, що хоче підвести підсумки 2020 року «зрозумілою людям мовою». На думку Бориса Бахтєєва, таке порівняння громадян України з дітьми було недоречним, а сам виступ задовгим і нудним.

   2. «Рік Бидлюка. На кого розраховані новорічні шоу»

 

Ще один критичний матеріал — це колонка Ярослава Зубченка (який має на «Детекторі медіа» власний спецпроєкт «Медіакритика з Ярославом Зубченком») про новорічний контент телеканалів. Колонка набрала 52 996 переглядів.

Автор із притаманною йому іронією проаналізував шоу та серіали, які виходили в ефір у новорічну ніч — зокрема, гумористичні проєкти «Дизель шоу», «Вечірний квартал», а також святкові випуски тошоу на інформаційних каналах.

   3. Власник «Ланет» Віктор Мазур про конфлікт із медіагрупами: Ми готові відключити їхні канали

 

Ексклюзивне бліцінтерв’ю власника українського провайдера «Ланет» Віктора Мазура про конфлікт із двома медіагрупами Наталці Даньковій увійшло до трійки найбільш читаних матеріалів — воно набрало 46 158 переглядів.

У березні 2021 року StarLightMedia та «Медіа Група Україна» заявили, що хочуть припинити співпрацю з «Ланетом». Власник провайдера розповів «Детектору медіа», з чим пов’язує таке рішення, попри те, що медіагрупи його нібито не аргументували.

   4. Ні, закривати канали Порошенка не потрібно

 

Четверту сходинку нашого хітпараду найпопулярніших матеріалів за 2021 рік посідає колонка головного редактора «Детектора медіа» Отара Довженка про канали Порошенка. Вона набрала 41 132 перегляди.

Автор аналізує контент 5-го та Прямого каналів, пояснює, навіщо вони потрібні п’ятому президенту Петру Порошенку. У відповідь на закиди Олексія Арестовича в одному з токшоу, що ці два канали нібито просувають антиукраїнські наративи, Отар Довженко зауважує, посилаючись на моніторинги «Детектора медіа», що на цих телеканалах практично немає проросійської риторики, на відміну від каналів Медведчука.

   5. «Всратая» журналістика: більше, ніж канали Медведчука

І одразу ще одна колонка Отара Довженка, цього разу про канали Медведчука, закриває топп’ятірку найпопулярніших серед наших читачів із 39 834 переглядами.

Головред «Детектора медіа» розмірковує над тим, чи журналісти, які працювали й далі працюють на проросійських каналах Медведчука, є співучасниками злочину проти України, а чи жертвами масової професійної девіації. А також наводить перелік типових ознак токсичної журналістики, яка існувала в Україні й раніше, але в таких пропорціях і в такій великій концентрації оформилася в останні роки на каналах Медведчука.

   6. Чому закриття каналів Медведчука – це не наступ на свободу слова

 

Авторську колонку Ярослава Зубченка про те, чим були небезпечні канали Медведчука, прочитали 31 052 рази, і вона посідє шосте місце в топдесятці найпопулярніших матеріалів року.

У лютому 2021 року РНБО своїм рішенням ввела санкції проти Тараса Козака й телеканалів «112», NewsOne та ZIK, які офіційно належать йому, але насправді — Віктору Медведчуку. Медведчук і партія «Опозиційна платформ — За життя!» назвали це наступом на свободу слова. Ярослав Зубченко на прикладах пояснює, що свободи слова на цих проросійських каналах ніколи й не було. А історія з поновлення мовлення каналів «ОПЗЖ» та їхніми новими закриттями продовжилася, про що той же Ярослав Зубченко написав наприкінці 2021 року.

   7. Дві медіагрупи погрожують припинити співпрацю з «Ланетом». Що сталося?

Ще один текст про скандал навколо «Ланету», за яким стежила журналістка «Детектора медіа» Наталя Данькова, прочитали 30 856 разів. Він посідає сьому сходинку нашої добірки.

Журналістка «Детектора медіа» поговорила з представниками українських медіагруп StarLightMedia та «Медіа Група Україна» та вияснила, які претензії вони мають до «Ланету» й чому хочуть припинити співпрацю із провайдером. Також у тексті є коментар щодо ситуації власника мережі Віктора Мазура.

   8. Микола Вересень про своє звільнення з Прямого: «Петре Олексійовичу, що я вам зробив поганого?»

 

Ексклюзивне інтерв’ю Миколи Вересня про звільнення з Прямого каналу, яке він дав нашій постійній авторці Олені Холоденко, прочитали 27 568 разів, воно посідає восьму сходинку в добірці найпопулярніших матеріалів «Детектора медіа» за рік, що минає.

Микола Вересень зник з ефіру Прямого на початку березня — тоді ні він сам, ні представники каналу не коментували ситуацію. У травні ведучий зізнався, що його звільнили — без попередження та, за його словами, без остаточного розрахунку. Микола Вересень припускав, що це була ініціатива Петра Порошенка, який у лютому став офіційним власником каналу, про що ексклюзивно розповів в інтерв’ю «Детектору медіа».

   9. Ульяненко. Реквієм за мрією

 

Розповідь нашого постійного автора, письменника та сценариста Андрія Кокотюхи про презентацію на «Книжковому Арсеналі» документальної стрічки Юлії Шашкової про Олеся Ульяненка увірвалася до рейтингу найбільш читаних матеріалів із 26 206 переглядами.

Український письменник Олесь Ульяненко помер 2010 року. Його друзі та знайомі вважають, що до передчасної смерті була причетна Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, яка на той момент ще існувала і в 2009 році заборонила роман «Жінка його мрії», визнавши його порнографічним, після чого стан здоров’я письменника різко погіршився. Андрій Кокотюха, який був близько знайомий із Ульяненком, поділився спогадами про митця та враженнями від документального фільму про нього.

   10. Наталка Седлецька: Затриманий СБУ Расюк не мав жодного стосунку до підготовки матеріалу «Схем»

 

Топдесятку закриває бліцінтерв’ю з головною редакторкою проєкту журналістських розслідувань «Схеми» Наталкою Седлецькою про «справу Расюка», яке прочитали на «Детекторі медіа» 25 502 рази.

У січні Служба безпеки України затримала полковника СБУ Юрія Расюка за підозрою в підготовці замаху на вбивство генерала Андрія Наумова. У межах справи досліджували один із сюжетів «Схем», присвячений Наумову. ЗМІ повідомляли, що Юрій Расюк нібито брав участь у створенні цього сюжету й показував його потенційному вбивці, аби той краще вивчив свою жертву. Наталка Седлецька прокоментувала журналістам «Детектора медіа» згадки сюжету «Схем» у матеріалах кримінальної справи та заперечила причетність полковника Расюка до роботи її редакції. 

Підсумкові матеріали про те, яким був для медіаринку рік, що минає, шукайте за тегом підсумки року 2021.                               

Головні з них про проєкти з медіаграмотності, які втілили в Україні у 2021 році, про топдесятку ухвалених у 2021 році законів щодо реформ, колонку Євгена Федченка — керівника фактчекінгового проєкту StopFake та Могилянської школи журналістики із підсумками цього року та прогнозами на наступний та Любові Цибульської, експертки з протидії гібридним загрозам, екс-очільниці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, а нині його радниці, із підсумками цього року.

Колаж: «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY